Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. února 2021 15:45
Čas čtení 2:03
Dominik Vetrák

Recenze: Promising Young Woman

FILMY A SERIÁLY FILMY 2021
Uložit Uložené

Film Promising Young Woman rozvířil filmové vody.

Film Promising Young Woman získal 4 nominace na Zlaté glóby, a to zcela zaslouženě. Děj snímku vypráví o dospělé a atraktivní ženě Cassandře (Carey Mulligan), která svůj vzhled využívá na zlákání chlapů. Nejde však o obyčejné muže. Vybírá si jen ty, kteří sexuálně obtěžovali či přímo znásilňovali ženy. Chce se jim tak pomstít jménem všech bezbranných žen, které v životě zažily něco podobného.

Nejde o žádné soudní drama. Po traileru jsme si mysleli, že Cassandra sexuální devianty vraždí, mučí a způsobuje jim bolest. Pravda je však taková, že je jen nepříjemně postraší a donutí přiznat se, že jsou nechutní zvrhlíci. Úvod tak sice je napínavý, ale pokud se těšíš na thrillerový krvák, budeš zklamán.

Doporučeno
Do kin se vracejí blockbustery a oscarová dramata. Toto je 10 nejočekávanějších filmů v únoru a březnu Do kin se vracejí blockbustery a oscarová dramata. Toto je 10 nejočekávanějších filmů v únoru a březnu 3. února 2021 15:30

Snímek naštěstí exceluje v tom, co dělá. Ukazuje dospělou ženu, která se nikdy nevyrovnala s tím, že její nejlepší kamarádku ve škole znásilnila parta chlapců. Nina byla natolik opilá, že nevěděla ani o světě. Přesto ji však chlapec jménem Al Monroe zneužil, zatímco ho v tom jeho kámoši povzbuzovali.

Nina to ohlásila, ale ze strany školy se dočkala jen ignorace. Utrpěla kvůli tomu výrazné psychické problémy a nakonec musela z medicínské vysoké školy odejít. Odešla i Cassandra, aby se o ni mohla starat. Film začíná pár let poté, co Cassie žije u svých rodičů a pracuje v místní kavárně. Každý víkend se v barech tváři, že je opilá a čeká, kdy se o ni přijde „postarat“ nějaký nadržený muž, který chce využít jejího opilého stavu.

Vše se mění v momentě, kdy se Cassie setkává s bývalým spolužákem Ryanem. Ten se jí dostane pod kůži a začne s ním randit. Vztah se však neslučuje s jejím víkendovým životem a životní náplní v trestání úchylů. Rozhodne se s tím skoncovat a konečně poznává štěstí, dokud ji minulost znovu nedožene.

Promising Young Woman
Zdroj: Focus Features

Promising Young Woman je v první hodině a půl velmi slušným dramatem a chvílemi i romantickým filmem. Užiješ si sympatické postavy, autentické chování lidí trpících psychickými problémy a sem tam se i pousměješ. Carrey Mulligan je jako Cassie okouzlující, svůdná a v divákovi dokáže probudit množství sympatií. Kdyby film skončil na romantické notě, šlo by o slušnou, průměrnou jednohubku.

Doporučeno
Matrix 4 (Recenze) Matrix 4 (Recenze) 22. prosince 2021 20:30

Jenže následuje finální půlhodina, která vyráží dech. Pokud ji nechceme vyspoilovat, nic ti o ní nesmíme prozradit. Věz, že tě čeká slušná thrillerová dávka, výborně natočené scény a množství napětí. Změní se tón snímku, atmosféra, nastanou překvapivé zvraty a vydařený konec, který jsme vůbec nepředvídali. Už dlouho se nám u novinky nestalo, že by nás takto zaskočila.

Promising Young Woman
Zdroj: Focus Features

Promising Young Woman je skvělým dramatem s thrillerovou náplní, který si od nás odnáší hodnocení osm bodů z deseti. Vypráví o důležitém tématu, které se opírá o základy Me Too kampaně. Kašle však na nějaké soudní dohry. Cassie chce násilníkům způsobit bolest, strach a kompenzuje si tak své vlastní utrpení.

Po tolika letech to už vlastně dělá pro sebe, a ne pro Ninu. Nedokáže se od minulosti odpoutat a raději zvolí destruktivní cestu. Pokud si chceš pustit něco, co tě dokáže překvapit, určitě tomuto filmu dej šanci. Snímku by se hodil šikovnější režisér, který by z povedeného scénáře dokázal dostat více. Některé scény byly příliš zdlouhavé a nedostatečně úderné.

Domů
Sdílet
Diskuse