Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. února 2021 12:28
Čas čtení 16:30
Vojtěch Vanda

Pytláci loví slony, on loví pytláky. Arthur F. Sniegon přibližuje, co obnáší ochrana zvířat v Africe (Rozhovor)

REFRESHER
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Ochrana afrických slonů je boj na vícero frontách. Zvláště, když se bavíme o oblasti centrální Afriky. Tuto nebezpečnou práci vykonávají i Češi jako Arthur F. Sniegon, který nám o své práci již dříve vyprávěl.

Dobrodružný život Evropana, který se vydá do nitra Afriky s čistým úmyslem objevovat vzácnou faunu a divokou zvěř, nemusí být tak úplně obrázek z počátku 20. století. Vezmeme-li v potaz podmínky, v nichž se ve 20. letech 21. století nacházíme, Arthur F. Sniegon vlastně podobný život žije.

Mluvíme o rodákovi ze severovýchodní Moravy, jenž našel smysl života v ochraně největšího suchozemského savce planety – afrického slona. S organizací Save Elephants, kterou založil, však kromě nudného papírování zažívá i opravdovou akci. Podílí se na potlačování obchodu se slonovinou, jenž ohrožuje životy slonů, přímo na místě.

Arthur F. Sniegon
Zdroj: Archiv Arthura F. Sniegona

Co to znamená? Investigativní práci v jednom z nejchudších regionů planety, práce v přestrojení, spolupráce s policií, objevování trhů s masem divokých zvířat, šíření osvěty a dokonce i samotné zatýkání pytláků. S českým „elephangelistou“ jsme se setkali již před čtyřmi lety a nás nyní zajímalo, jak se mu jeho práce daří. Proto jsme se poté, co se na začátku února z jedné podobné akce vrátil, znovu o jeho poslání pobavili.  

V tomto článku si přečteš:
  • Jak pytláci zvířata loví
  • Které metody jsou v rámci ochrany zvířat nejúčinnější
  • Jakým způsobem bojuje Sniegon proti obchodu se slonovinou
  • Proč v Africe nenosí žádné zbraně
  • Kolik tropických nemocí prodělal
  • Proč projel celou centrální Afriku na kole
  • Čeho by ses měl při cestování Afrikou nejvíc bát
Doporučeno
Rodák z Třince bojuje proti krvelačným pytlákům, cestuje a zachraňuje slony v Africe (Rozhovor) Rodák z Třince bojuje proti krvelačným pytlákům, cestuje a zachraňuje slony v Africe (Rozhovor) 19. srpna 2016 14:59

Před čtyřmi lety jste nám poskytl rozhovor, ve kterém jsme probrali vaši práci. Oživil byste čtenářům, čím se živíte a čemu jste zasvětil svůj život?

Od roku 2010 jsem začal jezdit do střední Afriky – Kamerun, Gabon, Kongo, Středoafrická republika, DRC, Čad... Když jsem se začínal setkávat s ožehavým tématem pytláctví slonů a dalších zvířat, ať už kvůli trofejím nebo kvůli konzumaci, začaly se ve mně rodit plány, jak být aktivní součástí boje za divočinu. 


Podařilo se mi zmobilizovat několik přátel, kolegů, a s českou organizací Save Elephants jsme od té doby aktivní na poli podpory stávajících projektů a jednotlivců v Africe, ale zároveň jsme přínosem díky novátorskému řešení a inovacím, které obecně v Africe chybí. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Save Elephants CZ (@saveelephantscz)


Co to je za řešení?

Na poli represe zločinu jsme v Kongu stáli u zrodu několika jednotek detekčních psů. Jinak se snažíme být aktivní i na poli předcházení konfliktů. Kromě pytláctví samotného jsou sloni také terčem nepřátelství ze strany zemědělců, kteří kvůli jejich pohybu na polích přicházejí o úrodu, což může být v některých případech likvidační. Proto se snažíme dopomoci metodou bariér ze včelích úlů k ostraze těchto polí. To je pak na delší povídání, ale vysoce agresivní africké včely, které útočí opravdu po tisících, jsou schopny si najít na slonovi to citlivé místo, a zahnat jej. 

Arthur F. Sniegon afrika pytláci slonovina ochrana přírody sloni
Zdroj: Archiv Arthura F. Sniegona


My se bavíme o práci vaší organizace Save Elephants. Proč jste se stát takzvaným „elephangelistou”, a zachraňovat slony?

Slon africký je ten nejikoničtější tvor celé Afriky a jakýsi symbol divočiny. Zároveň jsem si vědom toho, že při ochraně slonů samotných mají tyto aktivity pozitivní efekt na celý ekosystém, celou škálu živočišných a rostlinných druhů, které jsou na slonech více či méně závislé.


Sloni jsou významní v přetváření krajiny a krajinném inženýrství, chcete-li. Už jen získáváním potravy a dalšími tělesnými projevy vytváří taková mikrostanoviště, která využívají celé myriády dalších druhů. Jsou důležití v distribuci semen, která projdou trávicím traktem, a slon je vyloučí někdy desítky kilometrů jinde. Navíc v úrodném bochánku přírodního hnojiva.

My jsme zabavovali desítky různých druhů živých či mrtvých zvířat. Savců, ptáků a plazů. Živé jsme zabavili papoušky žako, různé druhy krokodýlů, varanů či sladkovodních či suchozemských želv. Savci byli většinou pašováni mrtví. 


Je toho spousta. V savaně jsou zase sloni důležití k udržování otevřeného charakteru prostředí, které favorizuje přítomnost velkých stád kopytníků i šelem. Pokud by tam sloni nebyli, tak savana časem zaroste v hustou buš, a pro četné druhy zvířat to místo bude neobyvatelné. 


Naše ochranářské aktivity se sice týkají slonů i z důvodu, že je to jakýsi vlajkový i deštníkový druh ochrany přírody, ale i proto, že jim opravdu hrozí ve volné přírodě vyhynutí. Vyhubení lidmi. Protože čísla jdou přes veškerá ochranářská opatření dolů, v případě slonů pralesních ani reálná čísla nejsou ve všech zemích známá, a opravdu se může stát, že velmi brzy budou sloni stát na stupínku vedle nosorožců, kde se bojuje o každého jednotlivce.

Doporučeno
Člověk během práce s psychedelikem může nahlédnout na některá svá skrytá místa v duši, říká doktor Tomáš Páleníček (Rozhovor) Člověk během práce s psychedelikem může nahlédnout na některá svá skrytá místa v duši, říká doktor Tomáš Páleníček (Rozhovor) 12. února 2021 12:58


Tudíž vaše aktivity jsou cíleny i na ochranu dalších zvířat.

Je to tak. Nejzářnějším příkladem tohoto násobného pozitivního efektu jsou právě detekční psi, kteří byli původně vycvičení na slonovinu, a většina financování, které bylo použito, pramenilo z organizací a iniciativ zaměřených na slony, ale v podmínkách střední Afriky nám bylo od samého začátku jasné, že naprostá většina objemu potenciálních zabavení nebudou sloní kly, ale právě jiné druhy zvířat. 


My jsme zabavovali desítky různých druhů živých či mrtvých zvířat. Savců, ptáků a plazů. Živé jsme zabavili papoušky žako, různé druhy krokodýlů, varanů či sladkovodních či suchozemských želv. Savci byli většinou pašováni mrtví, přesto jsme v průběhu let zachránili několik luskounů, velmi vzácných hmyzožravých savců, a také několik opic. Takže tito psi měli pozitivní efekt na jakousi regulaci trhu s bushmeatem, ať už ve formě zabavení a pouštění živých zvířat, tak zabavení kontrabandu a určité demotivace pašeráků.

opice bushmeat
Zdroj: Archiv Arthura F. Sniegona


Kde vaše organizace operuje a kdo ji tvoří?

Spolek Save Elephants, založený v roce 2013, pracuje na bázi neziskové organizace, která provádí činnost a podporuje místní partnery zejména v republice Kongo, Kamerunu, Čadu a částečně ve Středoafrické republice i jinde. Podporuje jak represivní stránku věci, psy, utajené vyšetřování černého obchodu se slonovinou a dalšími ilegálními produkty. Zároveň se zde snažíme působit i osvětově a mediálně. V severnějších končinách této oblasti se spíše než represi věnujeme mírumilovným řešením a předcházení konfliktů nejen mezi slony a lidmi, ale nově od letošního roku i mezi lidmi a hrochy, kteří, stejně jako sloni, přichází do křížku s místními zemědělci a rybáři.


Jádro naší organizace je mnoho let neměnné. Můžu se spolehnout na administrativní a ekonomickou pomoc svých přátel z dřívějška. Na dobrovolné bázi nám pomáhají jak lidé na dálku v České republice, tak někteří z nich, a to i opakovaně, vyjíždí do terénu. I letos, po té několikaměsíční vynucené pauze, se kromě mě do Afriky vydají další členové a podporovatelé, a práci budeme zajišťovat přímo na místě. Zároveň jsme si vědomi toho, že nejdůležitější je podpora místních obyvatel, kteří budou moci vyvíjet aktivitu trvale a udržitelně, a proto máme v každé zemi tým spolupracovníků, se kterými už léta pracujeme a počítáme i s jejich profesionalizací i nadále.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Save Elephants CZ (@saveelephantscz)


Jakým způsobem je vaše aktivita financována?

Finanční i materiální prostředky získáváme od jednotlivých dárců, což jsou do velké míry soukromé osoby, ale taky některé firmy, povětšinou české. Je nám ctí, že můžeme s některými firmami a organizacemi spolupracovat i dlouhodobě; významnou pomocí je podpora ze Zoo Liberec i některých dalších zoologických zahrad, a také české organizace Moment, dobročinného second handu.

S místní gendarmerií a zástupci ministerstva životního prostředí jsme v tom posledním týdnu (..) lapili při činu pašování slonoviny dohromady šest lidí. Jeden z nich je aktivní gendarme, jeden aktivní voják a do třetice jeden bývalý ranger. To množství doteď zabavené slonoviny je 101 kilogramů.

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 94565 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak pytláci zvířata loví
  • Které metody jsou v rámci ochrany zvířat nejúčinnější
  • Jakým způsobem bojuje Sniegon proti obchodu se slonovinou
  • Proč v Africe nenosí žádné zbraně
  • Kolik tropických nemocí prodělal
  • Proč projel celou centrální Afriku na kole
  • Čeho by ses měl při cestování Afrikou nejvíc bát
Domů
Sdílet
Diskuse