Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
11. února 2021 13:28
Čas čtení 1:34
Vojtěch Vanda

Pavel Rychetský nedostane vyznamenání od prezidenta. Předseda Ústavního soudu svým podporovatelům přesto poděkoval

NEWS ANDREJ BABIŠ ČESKO MILOŠ ZEMAN
Uložit Uložené

Podle prezidenta Zemana Rychetský poškodil Českou republiku zrušením volebního zákona v době předvolební kampaně.

Prezident České republiky Miloš Zeman nakonec nevyznamená předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského. Oznámil to mluvčí hradu Jiří Ovčáček na webových stránkách. Důvodem má být prezidentovo přesvědčení, že „poškodil Českou republiku zrušením volebního zákona v době předvolební kampaně.“ Rychetský se k rozhodnutí dále nevyjádřil.

Doporučeno
Babiš: Rychetský není nestranný. Jde o další způsob, jak odstranit Babiše z politiky Babiš: Rychetský není nestranný. Jde o další způsob, jak odstranit Babiše z politiky 3. února 2021 16:19

Pavla Rychetského navrhl na státní vyznamenání, Řád T. G. Masaryka I. třídy, Senát v červenci 2020. Spolu s ním nominovala horní komora parlamentu hrdinu protinacistického odboje Jana Vignatiho, Zeman nakonec vyznamenal 38 osobností, mezi nimiž byl právě Rychetský. Soudce by měl od 28. října vyznamenán, přestože se předávání vyznamenání se kvůli pandemické situaci odehrálo v on-line prostředí.

Po zrušení některých ustanovení volebního zákona Ústavním soudem minulý týden se kolem jeho předsedy nicméně strhla mediální mela. Rychetského například osočil premiér Andrej Babiš (ANO) z nestrannosti, a žádal po něm, aby přiznal, že se chystá kandidovat na prezidenta s podporou hnutí STAN, což Rychetský následně odmítl. 

Tento krok se evidentně nelíbil ani prezidentu Zemanovi, podle nějž nemá být Rychetský nakonec vyznamenán„Prezident republiky Miloš Zeman se rozhodl neudělit původně plánovaný Řád Tomáše Garrigua Masaryka Pavlovi Rychetskému, vzhledem k tomu, že poškodil Českou republiku zrušením volebního zákona v době předvolební kampaně,“ uvedl Ovčáček.

Pavel Rychetský na toto rozhodnutí zareagoval. „Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský by chtěl poděkovat všem, kteří mu v souvislosti s aktuálním rozhodnutím prezidenta republiky vyslovili podporu. Toto rozhodnutí prezidenta republiky však nebude komentovat,“ stojí v příspěvku na stránkách Ústavního soudu.

Doporučeno
Babišovo rozhořčení vyvolalo reakce. Vyjádřil se Rychetský, předseda STAN i další členové opozice Babišovo rozhořčení vyvolalo reakce. Vyjádřil se Rychetský, předseda STAN i další členové opozice 3. února 2021 18:22

Nevyznamenání či odebrání

Situace s vyznamenáním je přesto poměrně nepřehledná. Jak se pro Blesk.cz vyjádřil bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt, kromě toho, že se podle něj se jedná o nehoráznost a zpolitizování procesu, tak fakt, že Rychetský je držitelem Řádu, je platný. A to minimálně od 28. října 2020 do 10. února 2021.

Bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla a odborník na etiketu Ladislav Špaček zase uvedl, že pokud byly diplomy k udělení či propůjčení státních vyznamenání a medailí Za zásluhy podepsány, znamená to, že Rychetský držitelem byl a samotné předání je jen formalitou. Záleží hlavně na podpisech; jestli prezident diplomy nepodepsal, může se s jmény hýbat podle své vůle.

Každopádně jako nehoráznost berou toto „odebrání vyznamenání“ i někteří další politici. Podporu Rychetskému vyjádřil například Miroslav Kalousek, Marian Jurečka nebo senátor Pavel Fischer.

Domů
Sdílet
Diskuse