Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. února 2021 15:22
Čas čtení 1:01
Tímea Krauszová

V novozélandském Aucklandu zavádějí lockdown kvůli jednomu případu koronaviru

V novozélandském Aucklandu zavádějí lockdown kvůli jednomu případu koronaviru
Zdroj: TASR/AP
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Zemi se mimořádně dobře daří a nové případy nákazy berou vážně.

Novozélandský Auckland je od neděle minimálně na týden zpět v lockdownu. Důvodem je nový případ koronaviru, který odhalili v sobotu. Původ nákazy je zatím neznámý, premiérka Jacinda Ardern oznámila nová opatření v sobotu na mimořádné tiskové konferenci. Zbytek země zavádí opatření druhého stupně, která omezují například veřejná shromáždění, píše australský ABC.net.

Zjišťují, kde se nakazil

Ardern na tiskovce řekla, že jde o nepříjemnou situaci, ale je její povinností chránit ostatní obyvatele. Nakaženým je 21letý muž přezdívaný jako Případ M.

Doporučeno
Česko je ostrůvek zkázy a temnoty, píše CNN. V žebříčku obětí covidu-19 patříme k nejhorším na světě Česko je ostrůvek zkázy a temnoty, píše CNN. V žebříčku obětí covidu-19 patříme k nejhorším na světě 28. února 2021 17:09

Úřady se snaží zjistit, kde se Případ M mohl nakazit, a proto musí absolvovat pohovor, aby pomohl s trasováním. Mezitím udělali jeho mladšímu bratrovi tři testy, všechny tři byly negativní, a je asymptomatický. Nadále jej však evidují jako kontakt s nakaženým.

Jelikož nakažený muž měl první příznaky v úterý, oficiálně byl v očích úřadů nakažlivý od neděle. To znamená, že několik dní mohl nakazit i jiné lidi, postupně tyto kontakty ověřují.

V Aucklandu zavádějí opatření třetího stupně. To znamená, že lidé mohou vyjít z domu jen pro nezbytné nákupy a v případě nevyhnutelné docházky do práce. Změny platí od nedělního rána, zatím na týden. Omezení se týkají i hromadných akcí, například plánovaný turnaj v kriketu se uskuteční bez diváků.

Doporučeno
Formulář pro opuštění okresu: Stáhni si dokumenty, které potřebuješ pro  cestování s výjimkou Formulář pro opuštění okresu: Stáhni si dokumenty, které potřebuješ pro cestování s výjimkou 10. března 2021 18:13

Podobný lockdown ze dne na den zažily téměř dva miliony obyvatel Aucklandu i po Valentýnovi, kdy měla jedna rodina pozitivní test a potvrdili u nich vážnější britskou mutaci. Regionální úřady se nyní snaží ověřit, zda se nový případ nákazy nějak s únorovým ohniskem spojuje – prozatím odhalili 12 takových případů nákazy.

Nový Zéland zaznamenal od začátku pandemie koronaviru 2 376 pozitivních případů.

Domů
Sdílet
Diskuse