Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. února 2021 17:09
Čas čtení 0:50
Ondřej Jarůšek

Česko je ostrůvek zkázy a temnoty, píše CNN. V žebříčku obětí covidu-19 patříme k nejhorším na světě

Česko je ostrůvek zkázy a temnoty, píše CNN. V žebříčku obětí covidu-19 patříme k nejhorším na světě
Zdroj: Gabriel Kuchta/Getty Images
NEWS ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

O vážnosti situace v Česku píše i CNN.

Česká republika se v boji s pandemií koronaviru stala ostrůvkem zkázy a temnoty. Napsala to stanice CNN, která ve svém novém článku pojednává o vážnosti epidemiologické situace v naší zemi. CNN upozorňuje například žebříček zobrazující počty obětí v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, v němž Česko patří mezi nejhorší země na světě.

Vysoký počet mrtvých, přeplněné nemocnice a vysoké počty nových případů jsou podle CNN výsledkem menších přešlapů, chyb v komunikaci či pozdních rozhodnutí, kterých však v minulosti bylo příliš mnoho. To nakonec vedlo k současnému stavu, kdy se od pondělí v zemi musí opět zavést tvrdý lockdown.

Doporučeno
Formulář pro opuštění okresu: Stáhni si dokumenty, které potřebuješ pro  cestování s výjimkou Formulář pro opuštění okresu: Stáhni si dokumenty, které potřebuješ pro cestování s výjimkou 10. března 2021 18:13

„Je zásadní rozdíl v tom, když se opatření zavedou včas a když se nimi otálí deset dní. Desetidenní prodleva v době, kdy je reprodukční číslo R na hodnotě 1,4, totiž znamená zdvojnásobení epidemie,“ řekl pro CNN výzkumník Jan Kulveit z Oxfordské univerzity.

Stanice CNN cituje také demografku Dagmar Dzúrovou z Univerzity Karlovy, podle níž epidemiologický stav v Česku ovlivnila také politika a loňské krajské volby, kvůli nimž prý vláda na pandemii nereagovala dostatečně.

Doporučeno
Babiš: Někdo mi vyhrožoval, že zastřelí mě i moji rodinu Babiš: Někdo mi vyhrožoval, že zastřelí mě i moji rodinu 28. února 2021 14:32

Epidemiolog Rastislav Maďar pro CNN uvedl, že problémem je také to, že lidé jsou již z nepřetržitých opatření vyčerpaní, scházejí se potají, pořádají večírky a jezdí na hory.

V Česku počet mrtvých již přesáhl 20 000. V nemocnicích se aktuálně nachází 6 998 pacientů, z nichž více než 1 500 je ve vážném stavu. Za včerejší den bylo potvrzeno 7 798 nových případů, což je nejvyšší sobotní počet od 9. ledna.

Domů
Sdílet
Diskuse