Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. března 2021 16:40
Čas čtení 0:59
Vojtěch Vanda

Vláda schválila stoprocentní nemocenskou pro osoby v karanténě

Vláda schválila stoprocentní nemocenskou pro osoby v karanténě
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS ČESKO JANA MALÁČOVÁ KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) vláda schválila.

Návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD), aby ti, kteří musejí zůstat doma kvůli karanténě nebo jinému infekčnímu onemocnění, získali nárok na stoprocentní nemocenskou, vláda schválila. Zítra bude její návrh schvalovat Poslanecká sněmovna. Pokud jej schválí i ona, stoprocentní nemocenská bude platit celý březen a duben. Informuje o tom iDNES.cz.

Doporučeno
PŘEHLEDNĚ: Toto jsou nová opatření, která platí od pondělí na 3 týdny PŘEHLEDNĚ: Toto jsou nová opatření, která platí od pondělí na 3 týdny 1. března 2021 8:10

Důvod, proč zvýšit nemocenskou z nynějších 60 % na 100 %, je takový, že v momentě, pokud lidé budou mít plnou mzdu i doma, nebudou cítit finanční tíseň a tím pádem se nutit chodit do práce i nemocní. 

Vláda se chystá projednat i návrh, podle kterého by musely firmy, jež zaměstnávají více než 250 lidí, své zaměstnance testovat už od středy. Za nedodržování by firmám hrozily pokuty ve výši až 500 tisíc korun. Pro firmy s 50 až 250 zaměstnanci by měla povinnost platit od 12. března. 

Aby se zabránilo dalšímu rozšíření viru, představenstvo ČSSD pověřilo v sobotu své ministry, aby navrhli pozastavení chodu fabrik, které nejsou pro průmysl klíčové. A to nejméně do doby, než se začne testovat. Těmto firmám by byly kompenzovány výdělky i náklady v plné výši.

Doporučeno
Úplně se klepu. Babišová reagovala na slova svého manžela, když se dozvěděla o útočníkovi, jenž měl vyhrožovat její rodině Úplně se klepu. Babišová reagovala na slova svého manžela, když se dozvěděla o útočníkovi, jenž měl vyhrožovat její rodině 1. března 2021 16:01

V pondělí se ale ministr vnitra Hamáček vyjádřil v tom smyslu, že není nutné pozastavovat firmy, kde se testuje. Hamáček tvrdí, že firmy, v nichž se netestuje, by měly přejít na dočasný sváteční provoz s méně zaměstnanci. 

Domů
Sdílet
Diskuse