Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. března 2021 18:00
Čas čtení 1:23
Ondřej Jarůšek

Babiš: Bylo by spravedlivé mít úřední maturity, po Velikonocích rozhodneme o návratu studentů do škol

Babiš: Bylo by spravedlivé mít úřední maturity, po Velikonocích rozhodneme o návratu studentů do škol
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS ANDREJ BABIŠ
Uložit Uložené

Premiér dál prosazuje úřední maturity.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se znovu vyjádřil na téma úředních maturit se známkami podle průměru za celé studium. Předseda vlády úřední maturity prosazuje již několik týdnů a v novém videu, které zavěsil na Twitter, argumentuje například situací v Rakousku, kde podle něj mají tamní studenti maturitu lehčí.

Doporučeno
Úřední maturita pro část studentů, ústní dobrovolně. Takto budou letos vypadat závěrečné zkoušky středoškoláků Úřední maturita pro část studentů, ústní dobrovolně. Takto budou letos vypadat závěrečné zkoušky středoškoláků 10. března 2021 17:27

Předseda vlády s nápadem na úřední maturity poprvé přišel začátkem března. O několik dní později pak řekl, že by mohly být tři varianty maturity. Kritici však od začátku namítají, že takové maturity budou mít za následek devalvaci vzdělání.

O konečné podobě letošních maturit informoval ministr školství Robert Plaga (za ANO) před necelými dvěma týdny. Mimo jiné uvedl, že se počítá s úřední maturitou jen pro některé studenty, s tím ale premiér nesouhlasí.

Babiš zmiňuje mimo jiné zprávu České školní inspekce, která zjišťovala kvalitu výuky na dálku. Podle jejích výsledků se odhadem 50 tisíc žáků plnohodnotně nezapojuje do dálkové výuky, přičemž se jedná zejména o žáky ze sociálně slabších rodin nebo z vyloučených lokalit.

Premiér taky dodává, že dalším negativním zjištěním bylo, že asi ve 40 procentech případů učitelé na gymnáziích nepoužívají kameru, která je pro výuku důležitá. „Tak nevím, jak to dělaj,“ uvedl Babiš. Bez vizuálního kontaktu pak prý není výuka tolik efektivní. 

Problémem podle Babiše je také to, že se stále neví, kdy se žáci a studenti budou moct vrátit do škol. Zavedení úředních maturity by tak podle názoru premiéra bylo spravedlivé.

„Po Velikonocích určitě budeme rozhodovat o přesných termínech návratu našich studentů, maturantů a žáků do škol, ale stále mi tam chybí více té lidskosti a pochopení pro ty, kteří to mají velice těžké v rámci jejich zkoušek a maturit,“ uzavírá předseda vlády.

MŠMT informovalo o tom, že pro všechny budou ústní zkoušky z češtiny a cizího jazyka nepovinné, a úřední maturitu budou moci získat jen žáci zdravotnických a sociálních oborů, kteří byli buď povoláni nebo dobrovolně alespoň 160 hodin pomáhali v boji s koronavirem. O podobě letošních maturit jsme psali zde

Domů
Sdílet
Diskuse