Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. března 2021 6:42
Čas čtení 0:46
Adam Novosad

Papež František rázně snižuje platy nejvyšším hodnostářům: Mzdy jim klesnou i o 10 procent

Papež František rázně snižuje platy nejvyšším hodnostářům: Mzdy jim klesnou i o 10 procent
Zdroj: TASR - Kancelária prezidenta SR
NEWS KORONAVIRUS PAPEŽ FRANTIŠEK
Uložit Uložené

Vatikán musí pokrýt výpadek příjmu ze svých rezerv.

Papež František reaguje na probíhající pandemii koronaviru snižováním platů čelních církevních hodnostářů. Vatikán oznámil, že od dubna čeká kardinály snížení platů o 10 procent, což by státu mělo pomoci překonat současnou krizi. Pandemie zasáhla i Vatikán, kam obvykle proudí statisíce turistů ročně, kteří chtějí na vlastní oči vidět populární muzeum či zažít modlitbu společně s papežem, uvádí BBC.

Namísto zvyšování platů, které bylo plánováno během následujících měsíců, nařídil papež František škrty v rozpočtu. Vatikán očekává deficit rozpočtu ve výši kolem 50 milionů eur, který způsobila pandemie, a tak plánuje pokrýt výpadek příjmů z ušetřených výplat. Od dubna budou postupně mzdy klesat o 3 až 8 procent, přičemž zmíněné zvyšování platů zatím stát pozastavil až do března 2023.

Doporučeno
Politolog: Předvolební kampaň ANO může být hodně tvrdá, drsná a negativní. Voliče se zřejmě pokusí uplácet Politolog: Předvolební kampaň ANO může být hodně tvrdá, drsná a negativní. Voliče se zřejmě pokusí uplácet 24. března 2021 17:35
pápež františek
Zdroj: TASR/AP

Vatikán prohlásil, že škrty platů se budou týkat převážně církevních hodnostářů, takže běžní pracovníci jako policisté či údržbáři se ztráty příjmu nemusí obávat. Kardinálové přitom podle dostupných informací vydělávají často více než 5 tisíc eur měsíčně (přibližně 130 tisíc korun), zatímco v Římě využívají ubytování v apartmánech, za které by si na běžném trhu mohl Vatikán žádat výrazně vyšší nájem.

Už loni musel Svatý stolec, který formálně vede Vatikán, použít okolo 40 milionů eur ze svých rezerv na pokrytí veškerých nákladů na fungování státu.

Domů
Sdílet
Diskuse