Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. března 2021 v 15:09
Čas čtení 0:42
Ondřej Jarůšek

Žádný kybernetický útok. Šéf ČSÚ řekl, proč online formulář pro sčítání lidu spadl

Žádný kybernetický útok. Šéf ČSÚ řekl, proč online formulář pro sčítání lidu spadl
Zdroj: Sčítání 2021
NEWS SČÍTÁNÍ LIDU 2021
Uložit Uložené

Online sčítání má být zprovozněno během odpoledne.

Předseda Českého statistického úřadu (ČSÚ) Marek Rojíček vyloučil možnost, že by se systém pro sčítání obyvatel stal terčem kybernetického útoku. Důvodem, proč online formulář ráno přestal fungovat, je prý závada modulu pro vyplnění adres. Ta prý způsobila zahlcení databázových serverů. Sdělil to na mimořádné tiskové konferenci.

Sčítání lidu, domů a bytů začalo v noci z pátku na sobotu. Ještě nad ránem online formulář fungoval, později však spadl a ČSÚ se za výpadek omluvil. Podle mluvčí sčítání Jolany Voldánové má být online sčítání zprovozněno ještě během dnešního odpoledne.

K technickým problémům, které doprovázejí sčítání obyvatel, se vyjádřil i premiér Andrej Babiš (ANO). Ten uvedl, že se jedná o zodpovědnost šéfa ČSÚ. „Je to neuvěřitelné, já tomu nerozumím. (...) Pana ředitele jsem vyzval, aby okamžitě informoval občany, co se děje, aby šel do médií,” řekl Babiš.

Doporučeno
Sčítání lidu 2021: Formuláře ke stažení a přehled důležitých informací Sčítání lidu 2021: Formuláře ke stažení a přehled důležitých informací 26. března 2021 v 12:36

Sčítání potrvá až do 11. května a je povinné pro všechny osoby s trvalým pobytem nebo přechodným pobytem nad 90 dnů a osoby, kterým byl u nás udělen azyl. Pokud se jej nezúčastníš, hrozí ti pokuty ve výši 10 tisíc korun. Všechny důležité informace o sčítání lidu jsme shrnuli zde.

Domů
Sdílet
Diskuse