Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. května 2021 12:08
Čas čtení 0:41
Tímea Krauszová

Světová zdravotnická organizace dala zelenou čínské vakcíně Sinopharm. Zatím platí pouze pro nouzové použití

Světová zdravotnická organizace dala zelenou čínské vakcíně Sinopharm. Zatím platí pouze pro nouzové použití
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
NEWS
Uložit Uložené

Využívat ji budou v chudých zemích, kde je nedostatek očkovacích látek.

Světová zdravotnická organizace schválila čínskou vakcínu Sinopharm pro nouzové použití. Jde o první vakcínu proti koronaviru, která není ze západních zemí a WHO jí dala zelenou. V Číně i jinde už látkou naočkovali miliony lidí, informuje BBC.

Doporučeno
Ekoaktivistko Alžběto se posadilo do silnice, protože je zděšeno, jak moc ignorujeme klimatickou krizi (Rozhovor) Ekoaktivistko Alžběto se posadilo do silnice, protože je zděšeno, jak moc ignorujeme klimatickou krizi (Rozhovor) 8. května 2021 15:31

Pouze pro nouzové použití

Sinopharm schválili k použití v zemích, které mají nedostatek vakcín. Zejména africké, latinskoamerické a asijské země však již měly od svých národních agentur či státních ústavů povolení k nouzovému použití Sinopharmu. Látkou očkují i v Maďarsku jako v jediné zemi EU.

Účinnost vakcíny je podle WHO 79 % u symptomatických a hospitalizovaných případů. Je bezpečná pro lidi ve věku 18-59 let i pro starší, ale WHO upozorňuje, že ve studiích bylo zahrnuto málo lidí nad 60. Účinnost tedy není změřena, ale odborníci si nemyslí, že je důvod, kvůli kterému by se vakcína měla u starších lidí chovat jinak.

Jde o šestou vakcínu, jejíž použití WHO schválila. Dalšími jsou vakcíny od Pfizer-BioNTech, Johnson & Johnson, Moderna, AstraZeneca a verze vakcíny AstraZeneca, kterou vyrábějí v Indii. WHO bude rozhodovat i o další čínské vakcíně Sinovac, momentálně analyzují i ​​ruský Sputnik.

Domů
Sdílet
Diskuse