Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. května 2021 18:07
Čas čtení 0:30
Tímea Krauszová

Horolezci na Everestu tento týden překonali několik rekordů

Horolezci na Everestu tento týden překonali několik rekordů
Zdroj: Flickr/Rupert Taylor-Price/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Rekordmani pocházejí z USA a Hongkongu.

Mount Everest tento týden zdolalo několik rekordmanů, hlásí CNN. Turisté z USA a Hongkongu překonali několik rekordů, mezi nimi i rekord nejstaršího amerického lezce. Stal se jím 75letý Arthur Muir, který osmitisícovku zdolal minulý týden v neděli.

Doporučeno
Čeští horolezci, kteří uvízli na vrcholu himalájské hory, se dočkali zázraku. Počasí se zlepšilo a mohou se vrátit Čeští horolezci, kteří uvízli na vrcholu himalájské hory, se dočkali zázraku. Počasí se zlepšilo a mohou se vrátit 29. května 2021 11:16

Nové rekordy

Muir tak překonal rekord Billa Burkeho z roku 2009, který tehdy zdolal Mount Everest v 67 letech.

Kromě toho zdolala Tsang Yin-Hung nejvyšší horu na světě za méně než 26 hodin (od startu ze základny). Nastavila tím nový rekord pro ženy. Obvykle lezci stráví několik dní v různých kempech, než se vydají výše, žena původem z Hongkongu však odešla ze základního tábora v 13:20 v neděli minulého týdne a na vrchol vylezla v 15:10 na druhý den.

Překonala tím předešlý rekord Nepálčanky jménem Phunjo Jhang Lama, která v roce 2017 vylezla na Everest za 39 hodin a 6 minut.

Domů
Sdílet
Diskuse