Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. května 2021 11:16
Čas čtení 0:33
Ondřej Jarůšek

Čeští horolezci, kteří uvízli na vrcholu himalájské hory, se dočkali zázraku. Počasí se zlepšilo a mohou se vrátit

Čeští horolezci, kteří uvízli na vrcholu himalájské hory, se dočkali zázraku. Počasí se zlepšilo a mohou se vrátit
Zdroj: Unsplash/Bisesh Gurung/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Po několika dnech se nepříznivé počasí zlepšilo.

Čeští horolezci Radoslav Groh a Marek Holeček mohou začít sestupovat z vrcholu himálajské sedmitisícovky Barunts, kde byli kvůli nepříznivému počasí několik dní uvízlí. S promočenými věcmi čelili mlze, sněhové vánici a docházelo jim jídlo. Počasí se však konečně zlepšilo.

O dobré zprávě informoval Marek Holeček pomocí satelitního telefonu. „Opět šílená, promrzlá noc s uragánem, ale ráno bezvětří a slunce! Jdeme dolů, jdeme doluuuu, jdeme doluuuu,“ napsal radostně. 

Doporučeno
Čeští horolezci jsou již čtyři dny uvězněni pod vrcholem himálajské sedmitisícovky. Dochází jim jídlo i energie Čeští horolezci jsou již čtyři dny uvězněni pod vrcholem himálajské sedmitisícovky. Dochází jim jídlo i energie 28. května 2021 14:28

Na vrcholu 7129 metrů vysoké hory byla dvojice uvězněná od úterý„Nemůžeme se ani hnout, stále sněží, fouká a není vidět na krok. Čekáme na zázrak, který snad dorazí v sobotu,“ informoval ve čtvrtek Holeček.

Pocitová teplota se v takové výšce pohybovala kolem minus 40 stupňů. Zázraku se horolezci nakonec dočkali a nyní jsou na cestě do základního tábora. 

Domů
Sdílet
Diskuse