Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
30. května 2021 7:51
Čas čtení 0:50
Tímea Krauszová

Srí Lanka se topí v plastu: Pobřeží zaplavují tuny odpadu z hořící lodi

Srí Lanka se topí v plastu: Pobřeží zaplavují tuny odpadu z hořící lodi
Zdroj: ČTK/AP/Uncredited
NEWS
Uložit Uložené

Jde zřejmě o nejhorší znečištění pláže, jaké si místní pamatují.

V Kolombu na Srí Lance začala hořet singapurská loď MV X-Press Pearl. Požár nastal po výbuchu na palubě, když kotvila u přístavu srílanské metropole. Posádku úřady evakuovaly, ale trosky zaplavují pobřeží dodnes. V plastovém se odpadu podle CTV News prakticky topí, dobrovolníci ho pomáhají čistit a předejít absolutní přírodní katastrofě. Loď převážela chemikálie a kosmetiku.

Srí Lanka
Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

Pobřeží se topí v plastu

Tuny plastu z hořící kontejnerové lodi se vyplavily na srílanské pobřeží. Momentálně hrozí, že se loď rozlomí a do moře tak uniknou ropné látky. Na vyhodnocení škod této ekologické katastrofy již pracují vědci. Ovlivní zejména laguny a organismy, které v nich žijí. Jednu z lagun, Negombo, již zatarasili, aby ji před případným únikem ochránili. Žijí v ní kraby a krevety.

„Toto je pravděpodobně nejhorší znečištění pláže v naší historii,“ uvedla šéfka srílanského úřadu na ochranu moří Dharšaní Lahandápúra. Může jít i o roky ekologických škod v Indickém oceánu a čištění možná zabere týdny až měsíce.

Pláže i tamní lov ryb nyní ohrožují polyetylenové granule a zuhelnatělé úlomky plastu. Dobrovolníci, obvykle námořníci a rybáři, je bagrují nebo shromažďují lopatami. Na asi 80kilometrovém úseku pláže je momentálně rybolov zakázán.

Loď hoří už deset dní. Při „úklidu“ a neúnavné snaze zachránit nejen loď, ale i přírodu pomáhá několik zemí včetně Indie a Holandska.

Domů
Sdílet
Diskuse