Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. června 2021 7:02
Čas čtení 0:56
Kamila Šebestová

V Hongkongu zaznamenali únik z jaderné elektrárny, čínská vláda problém neřeší

V Hongkongu zaznamenali únik z jaderné elektrárny, čínská vláda problém neřeší
Zdroj: Unsplash/Árpád Kiss/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Únik a nahromadění vzácných plynů potvrdila i francouzská společnost, která je většinový vlastník firmy.

Politická hra, nebo reálné nebezpečí? Vládní představitelé Hongkongu tvrdí, že došlo k únikům z čínské jaderné elektrárny v provincii Guangdong. Čínská vláda únik popírá, říká, že v pondělí nenaměřila zvýšenou úroveň radiace v okolí elektrárny.

Únik však potvrdila i francouzská společnost EDF, která pomáhá firmě Taishan Nuclear Power Joint Venture Co řídit elektrárnu. Podle ní došlo v chladicím systému jednoho z reaktorů k nahromadění vzácných plynů, konkrétně xenonu a kryptonu. Problém je, že provozovatelé elektrárny tyto plyny vypustili do atmosféry.

Doporučeno
Maďarský parlament schválil zákon, který zakazuje zmiňování LGBTI lidí před nezletilými Maďarský parlament schválil zákon, který zakazuje zmiňování LGBTI lidí před nezletilými 15. června 2021 17:39

Informace o úniku vzácných plynů z elektrárny na jihu Číny včera zveřejnila americká televizní stanice CNN, která údajně dostala podnět přímo od francouzské společnosti EDF. Podle nejmenovaného mluvčího firmy došlo k úniku plynů poté, co se opotřeboval ochranný nános na některých palivových tyčích.

„Provozovatelé elektrárny ve městě Tchaj-šan v provincii Kuang-tung plyny před vypuštěním nejprve ošetřili a tím je zbavili radioaktivity,“ vysvětlil mluvčí EDF. Zdůraznil, že zde nehrozí roztavení jádra, ke kterému došlo například při historickém výbuchu v ukrajinském Černobylu.

Doporučeno
V ultraortodoxním izraelském plátku všem ženským členkám nové vlády rozostřili obličej. Nechtějí je ve veřejném prostoru V ultraortodoxním izraelském plátku všem ženským členkám nové vlády rozostřili obličej. Nechtějí je ve veřejném prostoru 15. června 2021 15:42

Firma ve svém prohlášení uvedla, že elektrárna navzdory „problémům ve výkonnosti“ nadále funguje „v rámci bezpečnostních parametrů“. Svolali mimořádné zasedání s vedením elektrárny, aby situaci řešili.

Podle CNN je EDF kontaktovala už před týdnem, když firma informovala americké ministerstvo energetiky o tom, že jde o bezprostřední hrozbu.

Zároveň obvinili čínský regulační orgán ze zvyšování přijatelné hladiny radiace, aby elektrárnu nemuseli odstavit. Podle Američanů stav tohoto zařízení není na krizové úrovni, elektrárnu však budou sledovat.

Domů
Sdílet
Diskuse