Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
20. června 2021 15:32
Čas čtení 0:51
Daniel Mikolášik

Vraždící sršně odtrhávají včelám hlavy. Američtí vědci našli první kus agresivního hmyzu v tomto roce

Vraždící sršně odtrhávají včelám hlavy. Američtí vědci našli první kus agresivního hmyzu v tomto roce
Zdroj: Wikimedia/Yasunori Koide/na voľné použitie
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jediná sršeň tohoto agresivního druhu je schopna během 24 hodin zabít až 50 včel. Usmrtit může i člověka.

Vědci v americkém městě Marysville ve státě Washington objevili první mimořádně nebezpečnou a vražednou sršeň v roce 2021. Jde o tzv. sršeň mandarínskou (Vespa Mandarin), jejíž druh se vyskytuje především v jižní, jihovýchodní a východní Asii. V rámci invaze se však v letech 2019 a 2020 objevil i v USA a Kanadě.

Doporučeno
V USA se šíří agresivní sršně mandarínské. Zabíjejí tamní včely a útočí na lidi V USA se šíří agresivní sršně mandarínské. Zabíjejí tamní včely a útočí na lidi 3. května 2020 14:34

Jak informuje CNN, mrtvé tělo tohoto nebezpečného hmyzu objevili vysušené, předpokládají proto, že může jít o sršeň z loňské invaze, kterou dosud neobjevili. Její zabarvení se však neztotožňuje se sršněmi, které loni zabíjely včely ve Washingtonu.

„Je velmi důležité objasnit, že jediný mrtvý exemplář neindikuje celou populaci, a proto uděláme další preventivní opatření, abychom potenciálního škůdce v této oblasti odchytili,“ řekl na tiskové konferenci hlavní entomolog pro ministerstvo zemědělství ve Washingtonu Sven Spichiger.

Tento agresivní druh sršní se živí včelami medonosnými. V roce 2020 američtí včelaři hlásili tisíce mrtvých včel s utrženými hlavami. Rychle klesající populace včel v zemi je alarmující a právě kvůli mandarínským sršním hrozí, že zcela vyhubí populaci včel ve státě Washington.

Jedna asijská sršeň je schopna během 24 hodin zabít až 50 včel, což znamená, že vyhladit jeden běžný včelí úl do pár minut rozhodně nedělá problém ani menšímu roji takových sršní. Odborníci Washingtonské univerzity tvrdí, že asijské sršně jsou vůbec největší druh sršní na světě. Jsou dlouhé více než 4 centimetry a jejich vícenásobné bodnutí může dokonce zabít člověka.

sršeň
Zdroj: Wikimedia/Yasunori Koide/na voľné použitie (ilustračné foto)
Domů
Sdílet
Diskuse