Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. června 2021 22:09
Čas čtení 1:11
Tímea Krauszová

V Kanadě naměřili více než 47 stupňů, tají tam ledovce na horách a hrozí povodně

V Kanadě naměřili více než 47 stupňů, tají tam ledovce na horách a hrozí povodně
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
NEWS
Uložit Uložené

Kanadu sužuje vlna veder.

Severozápad Spojených států a západní Kanadu sužuje vlna veder, během níž zaznamenali rekordně vysoké teploty vzduchu. Meteorologové vydali v neděli varování od amerického státu Oregon až po kanadské arktické území, informovaly agentury AFP a AP.

V neděli naměřili ve vesnici Lytton 250 kilometrů severovýchodně od Vancouveru 46,1 °C, v pondělí až 47,5 °C. Oba dny toto město překonalo teplotní rekord země z roku 1937, kdy v kanadské provincii Saskatchewan naměřili 45 stupňů. Rekordní teploty s sebou přinášejí i tání sněhu, plná říční koryta a přímé ohrožení lidí. Některé části se již začaly evakuovat.

Doporučeno
Česko v noci zasáhly další silné bouřky. Popadané stromy a vydatný déšť způsobily na mnoha místech komplikace v dopravě Česko v noci zasáhly další silné bouřky. Popadané stromy a vydatný déšť způsobily na mnoha místech komplikace v dopravě 30. června 2021 8:16

Tepleji než v Dubaji

V kanadské provincii Britská Kolumbie padlo přes víkend více než 40 teplotních rekordů – a v neděli tam evidovali i nejvyšší teplotu, jakou kdy v Kanadě naměřili. Teploty v západních oblastech Kanady jsou o 10 až 15 stupňů Celsia vyšší než obvykle.

„V částech západní Kanady je tepleji než v Dubaji,“ řekl klimatolog ministerstva David Phillips pro stanici CTV. V tamních obchodech podle médií vyprodali mobilní klimatizační zařízení i ventilátory, zatímco města otevřela tzv. ochlazovací centra a uzavřeli několik středisek očkování proti covidu.

Zpět
Sdílet
Diskuse