Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. července 2021 9:30
Čas čtení 6:10
Martin Adam Pavlík

„Máte 30 sekund, abyste opustili kino.“ Režisér po této hlášce ve filmu zachytil, jak řezník brutálně zavraždí vlastní dceru

„Máte 30 sekund, abyste opustili kino.“ Režisér po této hlášce ve filmu zachytil, jak řezník brutálně zavraždí vlastní dceru
Zdroj: Rezo Films
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Už se ti někdy při sledování filmu zvedl žaludek nebo sis musel zakrývat oči? Těchto 10 filmů tě k tomu možná přinutí.

Nemáš co sledovat? Nebaví tě už Netflix nebo HBO GO? Pojď objevit 10 kontroverzních a provokativních filmů od různých odvážných tvůrců, které na zmíněných platformách nenajdeš, ale měl bys je vidět. Bourají zažité konvence, pohrávají si s diváckým očekáváním a pravděpodobně na ně jen tak lehce nezapomeneš.

Pozor, článek může obsahovat spoilery.

1. Štěstí/Happiness (1992, r. Todd Solondz)

Osamělost, hledání smyslu života, štěstí, radosti, lásky, ale i život ve lži a přetvářce. Toto drama s nemalou dávkou černého humoru otevírá mnoho témat, ale je otázkou, zda ho budeš mít chuť dokoukat až do konce. Jeden z nejvýraznějších režisérů americké nezávislé kinematografie Todd Solondz totiž natočil těžko stravitelnou mozaiku o ztracených duších se spoustou úchylek, které skrývají před vnějším světem.

Jednou z postav je i psychiatr a pedofil Bill Maplewood žijící na první pohled úspěšný život. Má velký dům, krásnou rodinu, ale když se nikdo nedívá, ukájí se na dětských časopisech a nedělá mu problém zdrogovat se a zneužít spolužáka svého syna. Za své zvrácené jednání necítí žádné výčitky, naopak, stává se nezastavitelným a stále nebezpečnějším pro své okolí.

Šťastie Film Todd Solondz
Zdroj: Bontonfilm
Doporučeno
Recenze: Fear Street Recenze: Fear Street 19. července 2021 16:30


Přestože film vzbudil už v době vzniku mnoho kontroverze a dodnes rozděluje diváky na dva tábory, byl nominován na Zlatý glóbus za scénář a získal ocenění na prestižním festivalu v Torontu či na British Independent Film Awards. V Štěstí se mimochodem představil i například již zesnulý oscarový herec Philip Seymour Hoffman, známý zejména z filmů Capote, Mistr či Big Lebowski.

2. Truchlivé dědictví/Mysterious Skin (2004, r. Gregg Araki)

I volnomyšlenkář Gregg Araki si ve svém snad nejvyzrálejším a nejkomplexnějším filmu Mysterious Skin vzal na mušku pedofilii a její důsledky týkající se sexuality a pozdějšího navazování či udržení partnerských či milostných vztahů. Ve srovnání s již zmíněným Štěstím však dané téma rozebírá z opačné strany, tedy z pohledu ne násilníka, ale oběti.

Neila v dětském věku zneužije baseballový trenér, později se z něj v pubertě stává prostitut. Své tělo však nenabízí osamělým a sexuchtivým ženám, ale mužům. Tančí přitom na velmi tenkém ledě, protože nikdy neví, co od svých klientů může čekat. Araki nešetřil explicitními sexuálními scénami, ale najdeš zde i různé bizarnosti, například únos mimozemšťany.

Doporučeno
10 extrémně bizarních erotických scén: vejce jako sexuální hračka nebo masturbace před sestrou a kamarádem 10 extrémně bizarních erotických scén: vejce jako sexuální hračka nebo masturbace před sestrou a kamarádem 27. června 2021 12:30

Mysterious Skin mnoho lidí pobouří nepříjemnými scénami, jaké se dosud nikdo neodvážil natočit, ale zároveň nadchne maximálně citlivým zpracováním a výborným scénářem s nesmírně silným závěrem. V neposlední řadě je cítit Arakiho lásku k surrealismu. Za zmínku určitě stojí i skvělý výkon tehdy jen 23letého Josepha Gordona-Levitta známého dnes zejména díky filmům 500 dní se Summer, Don Jon či Počátek.

3. Špičák/Dogtooth (2009, r. Yorgos Lanthimos)

Čím bizarnější, tím lepší. Tímto heslem se asi řídí osmačtyřicetiletý Řek Yorgos Lanthimos. Pokud ses už setkal s jeho tvorbou, pravděpodobně to bylo díky historické komedii Favoritka (2018), ověnčené několika cenami BAFTA a nominované i na Oscara s hvězdným obsazením – Olivia Colman, Emma Stone a Rachel Weisz. Možná jsi také viděl jeho neméně vydařený snímek Zabití posvátného jelena (2017), kde se představili zase Colin Farrell a Nicole Kidman.

Špičák je jen druhým Lanthimosovým filmem, ale dá se klidně říci, že nejlepším. Příběh rodičů snažících se své dospívající děti celkem izolovat od okolního světa je sice místy pořádně zvrhlý a i nechutný (najdeš tam leccos od incestu až po zabíjení koček), ale zároveň maximálně fascinující zejména díky režisérově nápaditosti, originalitě a nepředvídatelnému, stále více překvapivému ději. Koneckonců jde také o důmyslnou kritiku totalit a hrozivých důsledků, prezentovanou pomocí metafor.

Špičák Yorgos Lanthimos
Zdroj: Feelgood Entertainment

4. Krvavý stát/Red State (2011, r. Kevin Smith)

Padesátiletý režisér, scenárista, producent a stand-up komik, Američan Kevin Smith je známý zejména bláznivými komediemi se skvělými dialogy jako Mladí muži za pultem (1994) Jay a mlčenlivý Bob vrací úder (2001) nebo Zack a Miri točí porno (2008), ve kterých si i sám zahrál. Krvavý stát je však jeho nejvážnějším, nejodvážnějším a zároveň nejdrsnějším filmem. Humoru tu není mnoho, a když už tak je spíše pořádně černý a cynický. Převládá zde netradičně depresivní, bezútěšná atmosféra.

Tři kamarádi, středoškoláci, se rozhodnou, že přijdou najednou o panictví se zralou, dospělou ženou díky internetovému inzerátu. Když dorazí na místo setkání, žena od nich chce, aby se nejprve napili alkoholu. Po pár skleničkách se však probouzí nazí, zavřeni v kleci jako zvířata, v kostele mezi skupinkou radikálních náboženských fundamentalistů.

Ti z nich paradoxně nechtějí vyhnat ďábla a napravit je k lepšímu životnímu přístupu s jinými hodnotami, ale rovnou je snést z povrchu zemského, protože nemíní tolerovat podobně zkažená individua. Jedinou šancí na přežití je proto útěk.

Krvavý štát Kevin Smith
Zdroj: Lionsgate

Smith si vzal v tomto mimořádně násilném dramatu s prvky krimi thrilleru a nemalou dávkou akce na mušku tradiční americké konzervativce. Těm často nechybí mnoho, aby se přeměnili na vysoce nebezpečné extremisty, kteří bez váhání vytáhnou zbraň na kohokoli, kdo nevyznává stejné názory jako oni.

5. Sám proti všem/I Stand Alone (1998, r. Gaspar Noé)

Jde o sugestivní celovečerní debut argentinského provokatéra zkoušejícího limity diváků, vyprávějící příběh jednoho pařížského řezníka s těžkým osudem. Jelikož všichni ho opustili a otočili se k němu zády, stává se postupně mužem, který nemá co ztratit. A ti většinou dělají zoufalé činy. Sám proti všem je znepokojivým portrétem o nacionalismu, rasismu, ale i o nejtemnějších myšlenkách, jaké mohou člověku proběhnout hlavou.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 100521 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co si dovolil Gaspar Noé ve svém debutu.
  • Jaký film od Nicolase Winding Refna bys měl určitě vidět (ne, nemyslíme Drive).
  • Který syn slavného režiséra točí také výborné filmy. 
  • Jak se jmenuje nejdrsnější film o šikaně.
Zpět
Sdílet
Diskuse