Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. července 2021 17:19
Čas čtení 0:38
Tímea Krauszová

Aktualizováno: Britský miliardář Richard Branson doletěl k hranici vesmíru. Svého soka Jeffa Bezose předběhl jen o pár dní

Aktualizováno: Britský miliardář Richard Branson doletěl k hranici vesmíru. Svého soka Jeffa Bezose předběhl jen o pár dní
Zdroj: ČTK/ABACA/ABACA
TECH
Uložit Uložené

Bransonovi se takto podařilo splnit svůj plán a předběhnout o několik dní svého rivala, miliardáře Jeffa Bezose.

Britský miliardář Richard Branson spolu s pětičlennou posádkou odletěl k hranici vesmíru na palubě raketoplánu společnosti Virgin Galactic. Bransonovi se takto podařilo splnit svůj plán a předběhnout o několik dní svého rivala, miliardáře Jeffa Bezose. Ten do vesmíru poputuje 20. července na palubě lodi Blue Origin.

Raketoplán VSS Unity odletěl z Nového Mexika v útrobách letadla, start byl tedy ze vzduchu. Raketa letěla kolmo vzhůru až k hranici vesmíru. Je to bod, ve kterém už obloha ztmavne a horizont Země se ztratí z očí. Pro britského podnikatele s titulem sir je toto splnění jeho celoživotního snu. Společnost Virgin Galactic ještě nepotvrdila výšku, které raketa dosáhla, ale podle BBC by to mělo být zhruba 90 km.

Šlo o testovací let, po jeho úspěšném dokončení plánuje Branson takové výlety prodávat od příštího roku. Zhruba 600 zájemců již zaplatilo depozit za možnost vidět hranici vesmíru. Cena lístků se podle předpokladů vyšplhá až na 250 tisíc dolarů.

Celý let i prohlídku rakety si můžeš živě podívat na webu Virgin Galactic.

Domů
Sdílet
Diskuse