Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. července 2021 11:20
Čas čtení 2:41
Vojtěch Vanda

Z kampaně Pirátů a STAN si střílí internetoví vtipálci. Vytvořili náhodný generátor sloganů

Z kampaně Pirátů a STAN si střílí internetoví vtipálci. Vytvořili náhodný generátor sloganů
Zdroj: Pirátská strana
ZAJÍMAVOSTI VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2021
Uložit Uložené

Nápadu dvou uživatelů Twitteru se chytla celá česká komunita. Feedy již několik desítek hodin zaplauvují legrační slogany v grafice předvolebních plakátů koalice PirStan.

Celý český Twitter zaplavily meme plakáty koalice PirStan. Ještě neuplynuly ani čtyři dny od  vzniku PirStan kampaň generátoru, jak jej pojmenovali dva tvůrci s nicky donkeydushan a timichal, a už si jej všimla i samotná Pirátská strana. Internet se „hoax kampaní“ baví, vyvstávají však i hlasy, že by straně mohla před volbami ublížit.

Doporučeno
Češi si dělají legraci z návratu Adama Vojtěcha. Toto je výběr nejlepších memů Češi si dělají legraci z návratu Adama Vojtěcha. Toto je výběr nejlepších memů 25. května 2021 15:33

Jeden z dvou lidí, kteří stojí za vývojem takzvaného Pirstan kampaň generátoru na platformě GitHub, je autorka vystupující na Twitteru jako donkeydushan. „S timichal jsme vyrobili generátor PirStan kampaně. Občas vám vyskočí cute kočička, občas něco vtipnýho a někdy obrázek, co by ke sloganu seděl líp jak ten původní,“  napsala v pondělí k příspěvku, kterým vznik generátoru oznámila.

Od té doby zaplavují feedy na českém Twitteru spousta falešných „PirStan grafik“, které často samy o sobě vtipně komentují různé fenomény. Od spojování meme kultury s českou politikou, přes komentování popkultury, trochu ostřejší vtípky se zástupci krajních politických směrů v hlavní roli až po nahodilé úsměvné momenty. Rychlé rozrůstání „hoax kampaně“, jak rozšíření grafik z generátoru označila právě autorka donkeydushan, se chytla i Pirátská strana.

„‚Crowdthinking' funguje. Tohle jsme úplně neplánovali, ale umět se bavit na vlastní účet je třeba. Jak zjistit, jestli za nás kandidují koťátka? Sledujte naše oficiální kanály. A program máme na webu, ale jestli se chcete jen zasmát, příjemnou zábavu,“ sdíleli generátor na svém účtu i s odkazem na generátor.

Nezvládnutá kampaň PirStanu

Čím více je tento generátor populární, tím více se snaží na projektu autoři dále pracovat. S tím se ale pojí i diskuze na sociálních sítích, v nichž generátor fake grafik nepřijde každému jako nejlepší nápad. 

Doporučeno
Toto jsou tváře nové vlády. Mezi kandidáty na ministry je i politik přezdívaný „don Pablo“ Toto jsou tváře nové vlády. Mezi kandidáty na ministry je i politik přezdívaný „don Pablo“ 18. listopadu 2021 13:00

„Každý může být dezinformátorem aneb Bojujme proti Pirátské straně jejími vlastními prostředky – open-source softwarem,“ ozval se jeden kritický hlas komentující na Twitteru. „Otázkou zůstává záměr autora. Pomoci? Ublížit? Jen se pobavit? Znáte to pořekadlo o cestě do pekla dlážděné dobrými úmysly. Reakce, kterých jsem se obával, skutečně přicházejí…“ pokračoval v polemice.

Podle posledních volebních průzkumů do voleb do Poslanecké sněmovny je vidět, že s blížícím se termínem hlasování klesají koalici preference. Zatímco jedna strana přisuzuje tento pokles letnímu období a uklidnění koronavirové situace, někteří lidé na Twitteru se domnívají, že preferencím koalice nepomáhá ani ona samotná svou ne zrovna dobře zvládnutou kampaní. 

Podobný názor má také autorka generátoru. „Z té kampaně si už dobu dělali všichni srandu, že je generická,“ uvedla „Viděla jsem v tom příležitost pro vtip a zároveň pro další projekt, na kterém bych se učila. Vzhledem k tomu, že mi několik pirátů poděkovalo, že mají svoje slogany teď všude po sockách, nevidím v tom žádný harm,“ dodala.

Některé výtvory, které uživatelé sdíleli na síť, jsme připojili do článku níže. A kdyby sis náhodou chtěl vygenerovat vlastní plakát, můžeš zde.

Ještě předtím, než si mohl člověk do generátoru vložit vlastní obrázky, někteří je dělali i ve photoshopu. Jeden takový sdílel i Jonáš Čumrik alias Johny Machette.

Domů
Sdílet
Diskuse