Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
16. července 2021 18:11
Čas čtení 1:40
Richard Bonde

Na trh přichází přenosná herní konzole Steam Deck. Je výkonnější než Nintendo Switch, ale i dražší

Na trh přichází přenosná herní konzole Steam Deck. Je výkonnější než Nintendo Switch, ale i dražší
Zdroj: Valve
TECH STEAM STEAM DECK
Uložit Uložené

Prodávat by se měla začít v prosinci.

Steam, jedna z nejznámějších herních platforem, se už za pár měsíců z běžných počítačů rozšíří i na originální hardware. Valve, vývojář Steamu, představil novou přenosnou herní konzoli. Informoval o tom portál Zing.

Nová konzole se jmenuje Steam Deck a prodávat by se měla začít již v prosinci tohoto roku. Podle slov výrobce se na ní budou dát hrát všechny hry, které pracují na jiných zařízeních – stačí se jen přihlásit svým Steam účtem.

konzola, steam deck
Zdroj: Steam Deck

Specifikace

Steam Deck má v sobě akcelerovanou procesorovou jednotku, která se skládá ze čtyřjádrového AMD procesoru s architekturou Zen 2 a z osmijádrové grafické karty s architekturou rDNA 2, která bude mít až 1,6 TFLOPS hrubého výkonu.

Konzole bude mít sedmipalcový dotykový LCD (ne OLED) displej s rozlišením 1 280 × 720 pixelů a obnovovací frekvencí 60 Hz. K bezproblémovému chodu her přispěje LPDDR5 operační paměť s kapacitou 16 GB.

Konzole bude mít i relativně slušnou výdrž baterie. Náročnější hry vydrží táhnout minimálně 2 hodiny a jednodušší se na ní budou dát hrát až 8 hodin. Všechny specifikace jsou dostupné na oficiální stránce výrobce.

Možnosti

Skvělou vychytávkou konzole Steam Deck je i to, že může sloužit i jako plnohodnotný herní počítač. Přestože má dva trackpady, dva joysticky, tlačítka A, B, X, Y, další tlačítka vzadu, D-pad a dotykový displej, nemusí být nutně držena jen přímo v rukách.

Doporučeno
Rush na B či legendární de_dust2. Counter-Strike 1.6 hráli všichni a i po 15 letech existují přeplněné servery Rush na B či legendární de_dust2. Counter-Strike 1.6 hráli všichni a i po 15 letech existují přeplněné servery 29. listopadu 2019 16:37

Ke konzoli lze připojit externí monitor s možným rozlišením až 8K při frekvenci 60 Hz nebo 4K při 120 Hz. Rovněž se do konzole bude dát připojit externí klávesnice, myš i reproduktory. Na konzoli bude dostupný i Steam Workshop.

steam deck, konzola
Zdroj: Steam Deck

Porovnání

Vzhledem k tomu, že konzole Steam Deck se ještě nedostala do rukou hráčů, podle specifikací je obtížné odhadovat její možnosti a schopnosti. Je však téměř jisté, že nabídne vyšší výkon než konkurenční Nintendo Switch.

Výhodou konzole od Nintenda je OLED displej, který nabízí přesnější barvy a hlubší černou. Obě konzole mají stejné rozlišení, 1 280 × 720 pixelů, ale Steam Deck má LCD displej, který není tak kvalitní jako OLED displeje.

Překvapivě, Steam Deck je i přes žádné aktivní chlazení a opravdu kompaktní velikosti srovnatelný s konzolí Playstation 4. Hrubý grafický výkon osmileté konzole od Sony je přibližně 1,8 TFLOPS, což je jen o kousek více než 1,6 TFLOPS, které nabízí Steam Deck .

Cena

Cena konzoly Steam Deck bude začínat v přepočtu na 10 700 korunách, přičemž tato varianta bude mít pouze 64 GB úložiště. Za 256 nebo 512gigabajtovou verzi si uživatelé budou muset připlatit po 3 tisících korunách. Úložiště se ale bude dát rozšířit micro-SD kartou.

Přestože konzole se bude oficiálně prodávat až v prosinci, zamluvit se bude dát od 19:00 hodin ve Steam obchodě. Zájemcům bude doručena co nejdříve, podle výrobce ještě koncem tohoto roku.

Domů
Sdílet
Diskuse