Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. července 2021 8:59
Čas čtení 10:08
Tereza Šnajdrová

SPD by se spíše mělo jmenovat totalita a přímá diktatura, říká bývalý člen hnutí Robert Vašíček (Rozhovor)

SPD by se spíše mělo jmenovat totalita a přímá diktatura, říká bývalý člen hnutí Robert Vašíček (Rozhovor)
Zdroj: se souhlasem Roberta Vašíčka
POLITIKA SPD
Uložit Uložené

S bývalým členem SPD Robertem Vašíčkem o strachu, který podle něj v hnutí panuje, údajných proruských vazbách předsednictva i vyhrůžkách, kterým dle svých slov čelil i on sám.

Robert Vašíček vstoupil do SPD v roce 2018, a to i přesto, že předtím říkal, že do hnutí nikdy nevstoupí. Během více než dvouletého působení v hnutí se pak dle svých slov přesvědčil o tom, že SPD funguje na bázi zastrašování, vyhrůžek a panuje v něm určitý strach

Po neshodách s vedením podal Robert Vašíček 8. dubna 2021 rezignaci a rozhodl se promluvit o tom, co se odehrává za zdmi SPD. Pro REFRESHER popsal, jak hnutí údajně spolupracuje s Andrejem Babišem (ANO), jak zachází se svými členy a rozpovídal se i o údajném napojení předsedy Tomia Okamury (SPD) na Rusko

Doporučeno
Velký rozhovor s Ivanem Bartošem: Volby budou hodně špinavé. Kdyby nás Babiš poslouchal, nemuselo zemřít 30 tisíc lidí Velký rozhovor s Ivanem Bartošem: Volby budou hodně špinavé. Kdyby nás Babiš poslouchal, nemuselo zemřít 30 tisíc lidí 3. června 2021 16:25

Proč jste se rozhodl vstoupit právě do politického hnutí SPD?

Jako komunální politik aktivista působím již od roku 2014, kdy jsem na nezávislé kandidátce na Praze 11 s podporou pejskařů a občanů získal 600 hlasů od podporovatelů. S takovou podporou jsem jako občan chodil na zastupitelstva, prosazoval jsem psí hřiště, zelenější město, MHD zdarma, a to trvalo až do roku 2017.

Posléze mi přišla nabídka z hnutí SPD, kdy se mi ozval pan Novák s panem Čížkem, abych za ně kandidoval právě na Praze 11. O té nabídce mi už předtím říkala moje přítelkyně, která také byla v hnutí SPD, a když se mi o tom poprvé zmínila, tak jsem jí řekl, že se k nim nikdy nepřidám, že do hnutí nikdy nevstoupím. SPD už tehdy mělo špatnou pověst, ale na druhou stranu jsem si říkal, že je to docela punk, že chci zjistit, zda je to opravdu tak hrůzostrašné, jak se povídá, takže jsem na nabídku kývl a v březnu 2018 jsem se stal členem hnutí SPD.

Robert Vašíček s Václavem Havlem
Robert Vašíček s Václavem Havlem Zdroj: se souhlasem Roberta Vašíčka

Už tehdy o SPD kolovaly zvěsti, že se vedení ke svým členům nechová příliš hezky. Ani to vás od vstupu do strany neodradilo?

Neodradilo, ale pravda je, že už přijímací proces byl velmi zvláštní. Klasický přijímací proces do politické strany, který jsem zažil u ČSSD, funguje tak, že přijdete na schůzi a členové vás musí odhlasovat. Kdežto v SPD členové o ničem nerozhodují, takže jsem byl přijat z rozhodnutí „někoho“, podepsal to pan Tomio Okamura a stal jsem se členem.
 
Bylo celkem jasné, že budu lídrem na Praze 11, protože jsem měl 45 svých kandidátů, respektive zhruba deset z nich bylo od SPD, ale zbytek jsem si zajistil sám. Nutno říci, že 10 osob, které jsem zvolil na kandidátku, bylo dokonce romského původu.

SPD Praha, kde jsem působil, byl možná takový unikát a žádní náckové či fašisti u nás nebyli

Nevylučuje se to s tím, co nyní SPD hlásá?

Asi ano, ale SPD Praha, kde jsem působil, byl možná takový unikát a žádní náckové či fašisti u nás nebyli. Když se jeden z členů opil a na schůzi začal skandovat, že je rasista, tak jsem ho sám poslal domů, ať se jde vyspat, že nic takového na schůzi rozhodně nepatří. Ale je pravda, že když jsem byl například v Plzeňském kraji, který mě kdysi nominoval do Evropského parlamentu, tak tam už ten rasismus trochu je. O Romech se tam vyjadřují jako o těch „černých“, tam by se to opravdu vylučovalo a s takovou kandidátkou bych tam neprošel. Na Praze 11 jsme byli více liberální, nikdo proti mojí kandidátce nebyl a jedinou podmínkou hnutí bylo, že první pozice přenechám partajnímu výběru, což jsem samozřejmě respektoval.

Doporučeno
Markéta Pekarová Adamová: Osm let chaosu, sobeckosti a nekompetence stačilo. Potřebujeme do politiky vrátit morálku (Rozhovor) Markéta Pekarová Adamová: Osm let chaosu, sobeckosti a nekompetence stačilo. Potřebujeme do politiky vrátit morálku (Rozhovor) 31. března 2021 13:00

Kdy jste si začal uvědomovat, že hnutí není takové, za jaké se vydává?

Přišlo to krátce po evropských volbách, ačkoliv první náznaky se objevily už dřív, a to především prostřednictvím prazvláštní formě nekomunikace, která v hnutí funguje.

ČSSD je oproti SPD ráj, v SPD prostě panuje zvláštní mentální strach, který jsem neměl, a proto jsem dál dělal svoji práci

Uvažoval jste o odchodu z SPD hned, nebo jste se pokoušel o změnu přístupu?

Dokud jsem neuspěl na Praze 11, tak mě nikdo v hnutí nebral vážně a tím že jsem přišel v roli „pána s pejskem“, s podporou pejskařů, se mi ostatní členové spíše vysmívali, zejména pan Čížek. Následně před volbami jsem pro hnutí dokonce připravil plán, pomocí kterého bychom v Praze získali nad 5 % a také to vyšlo, museli jsme dřít, ale usedli jsme do zastupitelstva. Předsednictvu jsem se snažil vysvětlit, že značka SPD je v Praze poškozená, že nemůže uspět a že jsme uspěli pouze zázrakem, protože nás voliči nevnímali jako spďáky, což mi lidé říkají opravdu často. V lednu roku 2019 jsem byl zvolen místopředsedou SPD pro Prahu, spolu s poslancem Jiřím Kobzou, který měl velký přesah do levice a porazil jsem tak pana Čížka.
 
To se však nelíbilo panu Okamurovi, stejně jako to, že jsem chtěl do Evropského parlamentu, takže konference, na níž proběhla moje nominace, byla zrušená. Údajně z důvodu nesprávného zápisu. K nové konferenci mělo schválně dojít až týden poté, co končily nominace do Evropského parlamentu, což hnutí udělalo záměrně a sám pan Čížek mi řekl: „Ty Roberte do Evropského parlamentu nikdy nepůjdeš, nikdy!

Doporučeno
Takto se česká sněmovna staví k ochraně LGBTQ lidí a rovných práv tři měsíce po bratislavské vraždě Takto se česká sněmovna staví k ochraně LGBTQ lidí a rovných práv tři měsíce po bratislavské vraždě 6. února 2023 6:00

Přesto jsem se vydal na novou konferenci, porazil jsem předsedkyni, stal jsem se lídrem Plzeňského kraje do Evropského parlamentu, znovu jsem byl zvolen místopředsedou a získal jsem sedmou pozici na kandidátce. Pan Čížek s panem Novákem mi následně „vysvětlili“, že pokud se chci udržet, tak mám hlavně být ticho a nic nedělat. ČSSD je oproti SPD ráj, v SPD prostě panuje zvláštní mentální strach, který jsem neměl, a proto jsem dál dělal svojí práci.

Robert Vašíček
Zdroj: se souhlasem Roberta Vašíčka

Zpočátku jsem to bral jako útok na moji osobu z venku, ale nakonec jsem zjistil, že Aeronet ovládá SPD a vždy, když se tam objevil nějaký poslanec, tak to byla předzvěst toho, že ho budou likvidovat

Na jaře tohoto roku jste byl z hnutí vyloučen. Co tomu předcházelo?

Aeronet, známý dezinformační web, vydal článek, v němž se psalo, že jsem skrytý sociální demokrat, iluminát, zednář, žid, protože mám židovské předky a že jsem sorošovec, protože jsem v 16 letech absolvoval kurz nezávislé žurnalistky. Zpočátku jsem to bral jako útok na moji osobu z venku, ale nakonec jsem zjistil, že Aeronet ovládá SPD a vždy, když se tam objevil nějaký poslanec, tak to byla předzvěst toho, že ho budou likvidovat. Nemám k tomu přímé důkazy, ale vím, že články na Aeronet psali představitelé SPD, kteří se mi s tím dokonce pochlubili a vykonávali tak špinavou práci. Hnutí takto zlikvidovalo Jiřího Kohoutka, Jiřího Kobzu, Zdeňka Podala či Janu Levovou poté, co přiznala židovský původ.
 
Útoky vyvrcholily mým videem z mešity, jež jsem navštívil na Gibraltaru, které sestříhali a udělali ze mě muslima. Chtěl jsem se tomu bránit, ale Radim Fiala z SPD mi to rozmluvil a poslal mě tak na politickou smrt. Pozvali si mě na kobereček a řekli mi, že bych měl ve funkci místopředsedy skončit. To jsem odmítl a na další konferenci jsem uspořádal hlasování o důvěře, kde jsem byl podpořen a začala mi tichá šikana, kdy mi byl zakázán přístup na sociální sítě, řekli mi, že nemají zájem o mojí politickou činnost a zakázali mi vstup na grémia, což mě donutilo dřít ještě víc. Po roce mě opět pozvali na předsednictvo, na těch předchozích mě podepisovali, ač jsem na nich nebyl, a tak jsem na ně začal podávat stížnosti.

Od roku 2020 jsem jich napsal zhruba 30, což vyvrcholilo satirickým dopisem, který jsem napsal předsednictvu. Na to paní tajemnice za pana Okamuru 1. dubna zaslala oznámení, že jsem vyloučen z SPD. Nechtěl jsem ustupovat zlu, a tak jsem začal mluvit pravdu o hnutí SPD, přestože mi vylučovací dopis zaslán nebyl. K 8. dubnu jsem pak rezignoval.

Doporučeno
SPD je podvod na voliče, tvrdí bývalí členové. Zoufalé předvolební pomluvy, reaguje Okamura SPD je podvod na voliče, tvrdí bývalí členové. Zoufalé předvolební pomluvy, reaguje Okamura 7. dubna 2021 8:33

Vedení váš odchod odůvodnilo tím, že jste porušoval stanovy. Můžete to konkretizovat?

Pan Novák s panem Čížkem mi to vysvětlili tak, že jsem si dovolil jako svéprávný člověk a svéprávný člen SPD Praha dělat akce typu pietní akt, aniž by mi to oba zmínění schválili. Akce jsem ale platil ze svého, SPD na ně nepřispělo ani jednu jedinou korunu, hnutí na akce nepřispívá, protože pan Okamura potřebuje hodně peněz na ten svůj hrad.

Po rezignaci jste na svém Facebooku zveřejnil výzvu, v níž jste požadoval rozpuštění celého předsednictva včetně předsedy Tomia Okamury. Dočkal jste se nějaké odezvy?

Moje výzva byla myšlena opravdu vážně, neboť pokud si dá politické hnutí do svého názvu svobodu a přímou demokracii a tyto dva základní artikuly porušuje, tak je to podvod a vnímám to jako podvod od vedení, které jsem proto vyzval k odstoupení. Samozřejmě jsem očekával, že to nebude splněno, ale rozhodně to nebyla legrace, spíše demonstrativní akt, podobně jako když se upálil Jan Palach.

Hnutí funguje na ose Strakovka, Hrad a Stromovka. Strakovku představuje Andrej Babiš (ANO), který potřebuje hlasovací mašinu SPD a taky ji přes Jaroslava Faltýnka (ANO) má, protože Faltýnek je spolužák Radima Fialy (SPD) a mají velmi úzké vztahy

Takže se podle vás nejedná o „pomstu“?

Ne, byl to demonstrativní akt, kdy jsem dal členům najevo, že se nemusí bát. SPD by se spíše mělo jmenovat totalita a přímá diktatura, a to také proto, jak získává podporu svých členů. Hnutí funguje na ose Strakovka, Hrad a Stromovka. Strakovku představuje Andrej Babiš (ANO), který potřebuje hlasovací mašinu SPD a taky ji přes Jaroslava Faltýnka (ANO) má, protože Faltýnek je spolužák Radima Fialy (SPD) a mají velmi úzké vztahy.

Doporučeno
Komunální volby Brno 2022: Politických stran jsme se zeptali, jak budou chtít řešit nedostatek parkovacích míst v Brně Komunální volby Brno 2022: Politických stran jsme se zeptali, jak budou chtít řešit nedostatek parkovacích míst v Brně 19. září 2022 8:30

Za hlas členů SPD se prý také platilo 50 000 korun. Proto strana pana Okamury často pomáhala hnutí ANO, když ČSSD nebo KSČM vypověděly poslušnost. Hrad je jasný, to je Miloš Zeman, jeho ruský vliv a Martin Nejedlý, který má přímé vazby na Putina. A Stromovka, to je ruská ambasáda, kam pravidelně dochází příbuzný pana Okamury, místopředseda Jaroslav Holík, což je velký rusofil, několikrát se kolegům chlubil fotkou s Putinem a donáší, co se šustne ve Sněmovně. Oba dva s panem Okamurou podporují ruský vliv, nehájí české zájmy.
 
Členové SPD slyší na vlastenectví, což pro mě znamená láska k vlasti a vlastenec je pro mě kdokoliv, kdo se v České republice cítí doma. Takže když přijdete do Česka z ciziny, nezáleží na barvě pleti a řeknete, že se tady cítíte jako doma, tak jste prostě Češka a vlastenka. Lidé se ale nechají lapit na vlastenecké řeči pana Okamury, čehož si všimne Facebook a v algoritmu jim začne nabízet přátelé z řad spďáků a jim přidružené skupiny, čímž se dostanou do začarovaného kruhu. Jejich přátelé to začne štvát, a právě příznivci SPD se stanou jejich jedinými kamarády, o které nebudou chtít přijít, aby nezůstali sami. A někteří členové, s jejich mentální kapacitou, to bohužel nejsou schopni prokouknout, i mně to trvalo dva roky.

Na obvinění týkající se kupování hlasů poslanců SPD jsme se zeptali i vedení hnutí ANO. „Je to samozřejmě naprostý nesmysl,“ řekl tiskový mluvčí Martin Vodička.
Robert Vašíček
Zdroj: se souhlasem Roberta Vašíčka

Otevřeně mluvíte o vazbách SPD na Rusko. Nemáte obavy, aby vůči vám nebyly podniknuty nějaké kroky?

Byl jsem již napadnut některými médii, například webem Romea, který napsal, že jsem rasista. Přitom jak jsem již zmiňoval, na kandidátku jsem vždy dosazoval Romy, spolupracoval jsem s Ivanem Veselým z romského sdružení Dženo, takže takové označení vnímám jako bolestivou urážku a protiútok. Útoky jsem ale očekával a co se týče mého osobního bezpečí, tak občas mě pochopitelně nějaká myšlenka na strach napadne, ale když jde o pravdu, tak by se člověk neměl bát, protože když se budeme všichni bát, tak nám bude vládnout strach a dostaneme se do totality. Svědčit o systému SPD je moje osobní povinnost, každý by se měl dozvědět pravdu.

Doporučeno
Shrnujeme, co všechno zatím víme o hnutí Přísaha. Roberta Šlachty jsme se zeptali, zda by šel do vlády s Babišem Shrnujeme, co všechno zatím víme o hnutí Přísaha. Roberta Šlachty jsme se zeptali, zda by šel do vlády s Babišem 16. července 2021 16:50

Podniká proti vám hnutí SPD za tyto výroky nějaké právní kroky?

To je to zvláštní. Svobodný vysílač jsem upozornil na financování SPD, na finanční vazby pana Nováka, Čížka, Okamury, či pana Fialy, které směřují k holdingu Agrofert, upozornil jsem na vazby do Ruska… Čekal jsem nějakou žalobu nebo trestní oznámení, ale nepřišlo vůbec nic, oni prostě mlčí. Vědí, že mám pravdu a že kdyby mě žalovali, tak se musí zveřejnit spousta věcí a to nechtějí. Upozornil jsem i na to, že se domnívám, že dochází k tunelování provozního účtu SPD a očekával jsem, že se sejdeme u soudu, kde bych podal žádost o přehled provozního účtu, což předsednictvo samozřejmě ví a ani v tomto případě žádná žaloba nepřišla.

Jestliže jde někdo volit subjekt, který se nazývá Svoboda a přímá demokracie, tak očekává svobodu a demokracii, nikoliv totalitu a přímou diktatura

Vy jste v rozhovoru pro Neovlivní řekl, že „SPD je podvod na voliče.“ Jak to myslíte? Můžete to přiblížit?

Jestliže jde někdo volit subjekt, který se nazývá Svoboda a přímá demokracie, tak očekává svobodu a demokracii, nikoliv totalitu a přímou diktatura. S voliči, a teď nemluvím o extrémistických voličích, kteří chtějí zachovat bílou republiku, těch je pouze pár procent, jsem se mnohokrát bavil o tom, proč SPD volí a zjistil jsem, že ho mnoho lidí volí kvůli tomu, že si myslí, že hnutí bude hájit přímou demokracii a svobodu slova. V takovém případě se tedy opravdu jedná o podvedené voliče.
 
Druhá skupina říká, že není koho volit. Přitom když se podíváte do volebních programů dalších stran, tak tam vždy najdete něco z toho, co hlásá SPD. Jestli jste liberální, můžete volit Piráty a STAN, jestliže jste konzervativní, můžete volit koalici SPOLU… SPD je prostě podvod na voliče a vychází jim to u důvěřivější části populace, která není schopná prokouknout lež, kterou hnutí provozuje. Kdyby voliči věděli, jak SPD funguje ve Sněmovně, jak prodává hlasy v hlasování, tak by jim to určitě do urny nevhodili.

Robert Vašíček
Zdroj: se souhlasem Roberta Vašíčka

Proč o fungování SPD nemluví i jiní bývalí členové? Může za to strach?

Je to snaha politicky přežít a druhým důvodem možná může být, že necítí zodpovědnost vůči občanům. Mnozí z nich jsou také pouze na půl cesty k demokracii, takže byť byli vyloučeni, tak s Okamurou i nadále souhlasí.

Když někdo s panem Čížkem nesouhlasil, tak si je pan předseda Novák pozval na kobereček a začal je zastrašovat tím, že když nesouhlasí s kandidátkou, tak ať už nejsou v SPD a okamžitě vrátí legitimizaci

Otevřeně jste také mluvil o zastrašování členů SPD vedením. Jak takové zastrašování probíhá?

Konkrétně v Praze, když se hlasovalo o kandidátce SPD, v jejímž čele byl pan Čížek, který je miláčkem pana Okamury, protože spolu perou peníze přes Strategic Consulting a další firmy, tak když někdo s panem Čížkem nesouhlasil, tak si je pan předseda Novák pozval na kobereček a začal je zastrašovat tím, že když nesouhlasí s kandidátkou, tak ať už nejsou v SPD a okamžitě vrátí legitimizaci. Jenže členové SPD mají nízké sebevědomí, bojí se postavit osudu, a proto si vybrali vůdce Okamuru a jdou za ním, i přes to „domácí násilí“. Tím jsem ale nikdy netrpěl, jsem spíše rebel, takže jsem promluvil pravdu o tom, co se děje za zdmi SPD.

Takže se jednalo pouze o výhružky týkající se působení ve straně?

První fáze byla zastrašování, které jsem popsal a pakliže si člověk nedal říct a nemlčel, tak ho vyloučili na základě formálního vymyšleného pochybení. Například Pavel Hornát byl vyloučen kvůli tomu, že kritizoval Čížka. Jeho manželku, paní Hornátovou, vyloučili právě proto, že byla manželka a mohl bych pokračovat dál a dál.

Doporučeno
„Chránit svůj národ, svůj stát.“ Hnutí SPD zveřejnilo novou stranickou hymnu i volební program „Chránit svůj národ, svůj stát.“ Hnutí SPD zveřejnilo novou stranickou hymnu i volební program 16. července 2021 12:28

Jaké budou vaše další politické kroky? Co plánujete dál?

Jestliže lidé budou mít zájem o to, abych i nadále kandidoval na Praze 11, tak sesbírám počet podpisů na samostatnou kandidátku, která by se jmenovala „My, co tu žijeme“, a buď uspějeme nebo ne. Pokud ne, tak se i nadále budu angažovat jako aktivista občan a budu dál zvelebovat Prahu 11. To všechno určitě bez SPD, ač se jedná o zkušenost, která sílí charakter.

Takže vstup do jiné, již existující politické strany či hnutí v plánu nemáte?

Po odchodu z SPD jsem cítil potřebu politické samoty, takže jsem nikam nevstupoval a ani nemám v plánu vracet se například do ČSSD, která dnes již slouží panu Babišovi. Navíc jsem se politicky posunul, považuji se za středového voliče, který by rád dal dohromady jak sociální akcent, tak by rád zachoval nízkou daňovou kvótu, s čímž bych u sociálních demokratů neuspěl. V tuto chvíli neexistuje politické hnutí, do kterého bych mohl vstoupit. Proto se angažuji v komunálu, kde spolu mohou spolupracovat jak levicové, tak pravicové strany a jejich hlavním cílem je krása obce a spokojenost jejích obyvatel.

Doporučeno
Babiš vydal další knihu. Vybrali jsme nejzajímavější pasáže Babiš vydal další knihu. Vybrali jsme nejzajímavější pasáže 16. července 2021 10:31
Domů
Sdílet
Diskuse