Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. srpna 2021 11:25
Čas čtení 0:51
Ondřej Jarůšek

Tálibán ze všech stran vnikl do Kábulu

Tálibán ze všech stran vnikl do Kábulu
Zdroj: Majid Saeedi/Getty Images
NEWS
Uložit Uložené

Tisíce lidí se z města snaží uprchnout.

Ozbrojenci radikálního hnutí Tálibán vstoupili do Kábulu. Hlavní město Afghánistánu bylo poslední metropolí, které ještě islamisté neměli pod kontrolou. Stanice BBC informovala, že Tálibán do města vstupuje ze všech stran a uprchnout se z něj snaží tisíce lidí.

Armáda ani bezpečnostní složky povstalcům při vstupu do města podle všeho nebránily. Povstalečtí bojovníci údajně dostali rozkaz vyvarovat se násilí. Pokud někdo chce z města odejít, má mu to být umožněno. Podle BBC se však v ulicích ozvala střelba.

Evakuována byla mimo jiné i tamní univerzita, učitelé se rozloučili se svými studentkami. Na území okupovaném Tálibánem jsou podle některých zpráv ženy nuceny se zcela zahalovat a svobodné dívky se musí provdat za bojovníky hnutí.

Doporučeno
Česko přijme afghánské překladatele s jejich rodinami, od Tálibánu by jim hrozila smrt Česko přijme afghánské překladatele s jejich rodinami, od Tálibánu by jim hrozila smrt 15. srpna 2021 8:13

Kvůli postupu Tálibánu rozhodl v sobotu ministr zahraničí o evakuaci kábulského velvyslanectví. Čeští diplomaté odjeli na mezinárodní letiště pod ochranou vojenské policie. Česká republika je však připravena pomoci také afghánským překladatelům a jejich rodinám, kteří ambasádě pomáhali. 

„Afghánští spolupracovníci byli pro české vojáky důležití, jejich práce si vážím. O tlumočníky a jejich rodiny se postaráme. Ty, kteří projevili zájem o přemístění do ČR, přemístíme,“ uvedl po jednání Bezpečnostní rady státu ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Po stažení koaličních vojsk se válečná situace v Afghánistánu v posledních týdnech velmi zhoršila. Z hlediska bezpečnosti je na tom země v tuto chvíli nejhůře za dlouhé roky.

Domů
Sdílet
Diskuse