Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Jägermeister.
30. srpna 2021 18:00
Čas čtení 4:11
Sponzorovaný obsah

Pořád ležíš doma? Sestavili jsme pro tebe seznam akcí, které prostě musíš navštívit

Pořád ležíš doma? Sestavili jsme pro tebe seznam akcí, které prostě musíš navštívit
Zdroj: Unsplash/Marvin Meyer/k volnému užití
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Zažij pěkně vostrej víkend. Podívej se, jaké akce musíš zařadit do svého bucket listu

Strávit s kamarády pěkně vostrej víkend můžeš různými způsoby. Ve fantazii totiž neexistuje  hranice, kterou bys musel respektovat. Stačí se jen zvednout a chytit dobrodružství za pačesy. Protože život se děje venku. S přáteli, rodinou nebo třeba láskou. 

A že nevíš, co bys podniknul? připravili jsme pro tebe 7 vostrých akcí, na které, pokud je navštívíš, budeš vzpomínat celý život. Takže bucketlisty připravit, protože jízda startuje právě teď. 

Mardi Gras Festival v New Orleans

Únorovej Mardi Gras Festival se nese ve znamení tý nejlepší jazzový hudby, naprosto šílenejch kostýmů a hlavně pocitvý zábavy, u který nemůžeš chybět. Cílová destinace? New Orleans v Louisianě. 

New Orleans
Zdroj: Pixabay / Fordito / volně k užití

Karneval má oproti nesmrtelným klasikám, mezi které patří například karneval v Riu nebo velké akce v Evropě, úplně jinou fazónu. Festival se hemží západními maskami, barevnými korálky, blues, jazzem a hlavně extra dobrym cajunskym jídlem. 

Fesťák teď navštěvuje velké množství lidí, a to i přes to, že ho v roce 1857 zakládala hrstka přátel ze skupiny francouzských přistěhovalců. Aspoň vidíš, že i s malou partičkou nadšenců jde zorganizovat legendární akce.

Highlightem celého Mardi Gras Festivalu je „tlustý čtvrtek“, kde rušnými ulicemi New Orleans projíždí dlouhý průvod hrající všemi barvami hudby.

Vyhraj pěkně vostrej víkend v hodnotě 100 tisíc korun

Cooper Hill’s Cheese Rolling Festival

Tohle je něco, na co jen tak nezapomeneš. Řekněme si to na rovinu. Festivalů navštívíš hromadu. Ale uznej... kolikrát v životě můžeš závodit v pronásledování sýru skopce? 

Každý jaro se tahle trochu bizarní akce koná v Coopers's Hill, kde se sejdou účastníci z celého světa, aby ukořistili sýr, co se valí ze svahu. Je to přesně tak šílený, jak to zní, a účastnit se můžeš jako závodník i jako nezávislý pozorovatel.

I když akce vypadá jako dětská zábava, určená je hlavně pro silné jedince. Sýr o hmotnosti přibližně 4 kg se valí z hodně prudkého svahu, a tak není těžké ztratit balanc, něco si zvrknout či narazit. Někdo dokonce občas skončí v nemocnici, ale doktoři jsou na místě připravení. 

Soutěž je dokonce tak proslulá, že si vysloužila místo i v seriálu Coming Home a inspirovala i vývojáře hry Cheeseroller. V roce 2020 se objevila také v dokumentu Netflixu We Are The Champions, který vyprávěl o nejpodivnějších akcích světa.

Albuquerque International Balloon Fiesta

Teď je na čase trochu ubrat. Tanečky stačily a sýr máš určitě v krosničce. Je čas se podívat na něco hezkýho. A když říkáme hezkýho, myslíme něco, co ti vezme dech.

Každý rok se v Albuquerque v Novém Mexiku koná akce, při které do vzduchu odstartuje přes 500 horkovzdušných balónů, což z festivalu tvoří největší akci svého typu na světě. Ročně balóny startují na začátku října a akce trvá devět dní. 

Balony
Zdroj: Pixabay / vangelicmonk / volně k užití

Festival má tradici již skoro 50 let. Balóny prvního ročníku odstartovaly v roce 1972. Tehdy se začínalo s pouhými 13 balóny. Od té doby se akce stala hodně populární. V roce 2015 se jí účastnil skoro milion lidí, který pozoroval tradiční podoby vzdušných plavidel, ale také soutěž o nejoriginálnější balón. A že je z čeho vybírat.

Vyhraj pěkně vostrej víkend v hodnotě 100 tisíc korun

Utíkání před býky ve Španělsku

V Novém Mexiku se ti snad dostalo odpočinku a je teď třeba to zase rozběhnout. Že neběháš rychle? Inu, věříme tomu, že se šesti býky za zády v sobě rychlost najdeš. Na dlouhé tratě se ale připravovat nemusíš. Stačí, když uběhneš dráhu dlouhou 875 metrů.

Ve Španělské Pamploně je tento závod absolutně nesrovnatelný s jakoukoliv jinou akcí podobného typu. Celé město se na osm dní promění v centrum hudby, tance a dobrodružství. Na jaké jiné události vidíš kombinaci kultury, napětí a náboženských tradic? 

Býci
Zdroj: Pixabay / SanFermin / volně k užití

I přesto, že neexistuje žádný oficiální dresscode, by sis na závod s býky měl připravit bílé kalhoty a košili, červený šátek kolem pasu a červený šáteček okolo krku. To má symbolizovat úctu ke svatému Ferminovi, který zemřel mučednickou smrtí. Bílá barva představuje čistotu a svatost, červené kapesníky pak krev a smrt.

Den mrtvých v Mexiku

Jedna z nejvýznamnějších kulturních událostí. V Mexiku posunuli dušičky na zcela novej level a na jejich oslavách duší z druhého břehu prostě potřebuješ být. Každého 2. listopadu slaví obyvatelé Mexika shledání mezi živými a mrtvými.

Den mrtvých
Zdroj: Pixabay / JoseSanchez_photos / volně k užití

Na oslavách se lidé zaměřují na vzpomínky na své blízké a oslavují společné zážitky, aby tím podpořili cestu duší po onom světě. V roce 2008 byla tradice zapsána na Reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO. Ve španělštině se svátek jmenuje Día de los Muertos.

Pokud zrovna nemáš cestu do Mexika, můžeš tento svátek oslavit i na několika místech v Praze. Stavit se konkrétně můžeš ke vchodu do Stromovky nebo do Náprstkova muzea.

Diwali, festival světla v Indii

Každý podzim probíhá v indické Bombaji festival světla, který má kořeny už ve starověku. Je to největší a taky nejzářivější fesťák ve celé Indii. Indové jím oslavují světlo a vítězství nad temnotou.

Proti temnotě bojují světlem právě v nejtemnější den v roce, který vychází na přelom října a listopadu, nebo (podle indického kalendáře) na měsíc Kartika. Celá akce ale trvá pět dní právě okolo nejtmavší noci. 

Diwali
Zdroj: Pixabay / kamodayz / volně k užití

Zajímavé je, že náboženský svátek je důležitý i pro mnohé finanční instituce. Ty jím začínají nový finanční rok, protože věří, že jim po následujících 12 měsíců přinese štěstí.

The Coachella Valley Music and Arts Festival

Je na čase vrátit se trochu víc do západního stylu života. Ale nebude to na žádnym obyč fesťáku. Na Coachella Valley Music and Arts Festival, kde načerpáš pěknou dávku inspirace a užiješ si úžasnou hudbu, tě vezmeme do coloradské pouště. 

Coachella Valley
Zdroj: Flickr/Steven Miller/volně k užití

Jedná se o jeden z největších hudebních fesťáků, na jehož stage jezdí nejžhavější jména. V minulosti se na pódiu objevili třeba Red Hot Chilli Peppers, Snoop Dogg, Muse, The Weekend nebo Eminem. Navíc budeš blízko samotnému Los Angeles, takže je dost možné, že se potkáš s půlkou Hollywoodu.

V dnešní době můžeš zažít naprosto cokoliv a je jenom na tobě, jak volný chvilky využiješ. Každá volba je správná a tobě zbývá si v nepřeberných možnostech vybrat, co nejvíc baví tebe. Na tom koneckonců záleží nejvíc.

Nezapomínej ale na jedno. Je úplně fuk, jestli víkend strávíš v Indii, Státech nebo třeba v Krkonoších. Důležitý je mít okolo sebe lidi, s nimiž je každý zážitek lepší. A taky o to využít všechen čas, kterej se nemusíš lopotit v práci nebo ve škole a využít ho naplno. Nikdy totiž nevíš, kdy budeš mít příležitost znovu zažít pěkně vostrej víkend

Domů
Sdílet
Diskuse