Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. srpna 2021 10:30
Čas čtení 11:08
Tereza Šnajdrová

Detoxy jsou nesmysl. Kamu svými radami může vážně ohrozit vaše zdraví, říká Miloslav z Institutu Moderní Výživy (Rozhovor)

Detoxy jsou nesmysl. Kamu svými radami může vážně ohrozit vaše zdraví, říká Miloslav z Institutu Moderní Výživy (Rozhovor)
Zdroj: Česká televize
OSOBNOSTI
Uložit Uložené

S Miloslavem Šindelářem o detoxech kuchařky Kamu, influencerech, kteří svým sledujícím předávají dezinformace týkající se zdravé výživy a o tom, jak by měl správně vypadat náš jídelníček.

Mnoho influencerů svým sledujícím radí, jak zhubnout, jak se správně stravovat a mnozí doporučují i nesmyslné detoxy. Právě touto problematikou se již více než dva roky zabývá Institut Moderní Výživy, který vyvrací dezinformace šířené kuchařkou Kamu a upozorňuje na to, že detoxy a půsty, které influencerka propaguje, jsou pro naše těla mnohdy naopak škodlivé.

REFRESHER se proto spojil s Miloslavem Šindelářem, vystudovaným nutričním terapeutem a společně jsme si povídali o tom, proč Kamu šíří bludy, jak nám její detoxy mohou uškodit a zda má tato situace s influencery nějaké řešení.

Doporučeno
Mnohé výživové doplňky pro sportovce jsou zbytečné, někdy i nebezpečné, říká výživová poradkyně Erika Zajacová (Rozhovor) Mnohé výživové doplňky pro sportovce jsou zbytečné, někdy i nebezpečné, říká výživová poradkyně Erika Zajacová (Rozhovor) 20. července 2021 9:30

Vy jste na dezinformace spojené s Kamu začali upozorňovat již v roce 2019, kdy propagovala detox za pomocí kokosové vody. Proč podle vás tento způsob detoxu není pro tělo vhodný?

V první řadě se musíme zamyslet nad myšlenkou detoxů a tím, jak je chápe veřejnost a jak je komunikují influenceři, což je většinou špatně. Oni vám budou tvrdit a doporučovat, že se naše tělo potřebuje detoxikovat, což v žádném případě není pravda. Naše tělo se detoxikuje samo, přirozeně, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a kdyby tomu tak nebylo, tak jednoduše umřeme, nepřežijeme ani minutu. Základní premisa detoxů v podobě pití zeleninových šťáv, kokosových vod či užívání bylinných suplementů, je nesmysl a celá tato móda se nezakládá na pravdě.
 
A přesně takto fungují influenceři, kteří vás vystraší, řeknou, že existuje spoustu cizorodých toxických látek, které se na vás valí ze všech stran a že se potřebujete detoxikovat pomocí drahých suplementů nebo drahých zeleninových či ovocných šťáv a podobně. Na tom ovšem pouze vydělávají, viz. kokosová voda.

Miloslav Šindelář
Zdroj: se souhlasem Miloslava Šindeláře

Znamená to tedy, že detoxu vůbec nemusíme jít naproti?

Přesně tak, naše tělo je z hlediska evoluce na čistění uzpůsobené a naše vnitřní orgány, jako jsou třeba játra, plíce, ale i třeba ledviny, nám sami pomáhají v detoxikaci a vylučují cizorodé toxické látky z těla ven.

Takže pokud nám influencer říká, že se po týdnu na zeleninových šťávách cítí o mnoho lépe, tak se jedná pouze o byznys či placebo?

Z části to může být placebo efekt, který je v medicíně prokázaný a z části může být důvodem to, že takoví lidé velmi redukují svůj kalorický příjem, tzn. že ze stravy nepřijmou tolik energie, neboť zeleninové šťávy bývají chudé na energii a po kalorickém deficitu jejich tělo začne hubnout, vyprázdní se jejich střeva, čímž částečně i zhubnou. Rozhodně se tedy nejedná o něco zdravého nebo dlouhodobě udržitelného a ani to není způsob, jak se něco naučit o zdravé výživě. Detoxy vám pouze pomohou vyčistit vaši peněženku.

Na tuto lživou informaci jsme dokonce reagovali v jednom z našich prvních článků týkajících se kuchařky Kamu a tím to celé začalo

Kamu tehdy říkala, že kokosová voda je svým složením velmi podobná krevní plazmě. Má pravdu?

Nemá, složení kokosové vody je z hlediska iontů a podobně téměř přesně opačné od krevní plasmy. Na tuto lživou informaci jsme dokonce reagovali v jednom z našich prvních článků týkajících se kuchařky Kamu a tím to celé začalo.

Institut Moderní Výživy
Zdroj: se souhlasem Institutu Moderní Výživy

Proč by lidé měli věřit vám a ne Kamu?

Protože oba dva s Lukášem Roubíkem máme odborné vzdělání ve výživě, vystudovali jsme výživu na lékařských fakultách a máme i základ z hlediska anatomie, fyziologie, klinické výživy, který nám dal určitý náhled na výživu a medicínu. Já sám jsem 4 roky studoval všeobecné lékařství, takže základní znalosti z těchto oborů mám, což bohužel většině influencerů a influencerek chybí.
 
Na Evropském obezitologickém kongresu dokonce byly prezentovány výsledky analýzy, v níž se výzkumníci zabývali nejznámějšími blogy o zdravé výživě v Británii a zjistili, že naprostá většina blogů o výživě nepředává seriózní informace. Osm z devíti blogů hlásaly nesmysly a nepravdy, které vás ve finále mohou zdravotně poškodit, což je opravdu velký problém dnešní doby.

Kamu si své detoxy a další poškozující věci dělá dál a dál, takže nějaká argumentace by v tomto případě neměla smysl. Navíc jsme u ní na sítích již dlouhou dobu blokovaní, stejně jako spousta dalších lidí, kteří vyjádřili opačný názor nebo se ji snažili upozornit na její nesmysly

Nepokoušeli jste se s Kamu spojit a nabídnou jí pomoc, edukovat ji, aby dál nešířila bludy?

Kamu své nesmysly hlásá veřejně, takže jsme na to i veřejně reagovali a vůbec se s ní nemáme o čem bavit, protože s takovými lidmi je to těžké. Je těžké, aby pochopili vaše argumenty, když nemají vzdělání v těchto oborech a vědecky podloženou argumentaci neuznávají.


My jsme to tedy nezkoušeli, ale vím, že spousta jiných profilů se s ní zkoušela spojit, včetně teď nového satirického profilu na Instagramu, který na ní reaguje, ale bohužel se to nikomu nepovedlo a Kamu si své detoxy a další poškozující věci dělá dál a dál, takže nějaká argumentace by v tomto případě neměla smysl a vyhodnotili jsme, že s ní nebudeme ztrácet čas. Navíc jsme u ní na sítích již dlouhou dobu blokovaní, stejně jako spousta dalších lidí, kteří vyjádřili opačný názor nebo se ji snažili upozornit na její nesmysly.

Doporučeno
Po 14 letech provozování steakové restaurace se dali na veganství a na Nepomucku založili eko-farmu, která je prý rájem na zemi Po 14 letech provozování steakové restaurace se dali na veganství a na Nepomucku založili eko-farmu, která je prý rájem na zemi 29. dubna 2020 10:33

Jen o rok později Kamu svým sledujícím doporučila detox pomocí epsomské soli. Vy jste říkali, že epsomská sůl je pro tělo dokonce nebezpečná. Z jakého důvodu?

Tam šlo o kombinaci nějakého oleje a epsomské soli, což když tyto látky orálně pozřete, tak může dojít ke tvorbě krystalů ve vašem těle a ona si chybně myslela, že se jedná o žlučové kamínky, které viděla v záchodě, avšak hned druhý den toto tvrzení po konzultaci s lékařkou, která ji upozornila na chybu, vyvrátila.
 
Taková očista vás může reálně poškodit, v odborné literatuře existují práce poukazující na to, že někteří uživatelé epsomské soli měli určité zdravotní problémy, jako jsou srdeční arytmie, průjem, zvracení a může dojít i k iontovým dysbalancím, neboť epsomská sůl je velmi bohatá na hořčík.

U některých dívek v kritickém věku pak šílené detoxy a půsty mohou dokonce vyvolat poruchy příjmu potravy či je přesvědčit k užívání drog, o kterém Kamu mluví jako o naprosto normální věci

Proč tedy podle vás Kamu propaguje něco, co je naopak pro naše tělo velmi nebezpečné?

Roli tam pravděpodobně hrají peníze, reklama, marketing a asi je to i její excentrická povaha, kdy zkouší různé nové věci, experimentuje s drogami a má potřebu to sdílet mezi více než 300 tisíci sledujícími. To vnímám jako velký problém, protože k velké sledovanosti se váže i velká odpovědnost, a to že svým sledujícím sdílíte pochybné rady a otevřené zpovědi o konzumaci drog od 14 let, je může velmi poškodit.

My už jsme dospělí, máme selský rozum, kritické myšlení a takové informace si přebereme po svém, ale Kamu a jiné influencerky neví, kdo je sleduje a často to jsou děti, které tento úsudek zatím nemají tolik vyvinutý. Například u některých dívek v kritickém věku pak šílené detoxy a půsty mohou dokonce vyvolat poruchy příjmu potravy či je přesvědčit k užívání drog, o kterém Kamu mluví jako o naprosto normální věci.

Institut Moderní Výživy
Zdroj: se souhlasem Institutu Moderní Výživy

Oblíbenou kuchařku jste kritizovali i za propagaci kratomu. Přiznám se, že jsem si vždy myslela, že nám přírodní kratom v běžném množství nemůže uškodit. Pletu se?

Kratom sice je přírodní, ale to je i kokain a když je něco přírodní, tak to neznamená, že nás to nemůže zabít. Když se podíváme na nejvíce potentní jedy na světě, jako je právě třeba botulotoxin, tetrodotoxin a podobně, tak to jsou všechno jedy přírodního původu, ale již velmi nízké dávky nás mohou zabít. Co se týče kratomu, tak on sice je na nižší úrovni než jiné tvrdé drogy, ale i jeho přehnaná konzumace nás může ohrozit na životě a hrozí u něj riziko závislosti. Musíme si dávat pozor i na užívání přírodních látek.

Lidé si často myslí, že půsty jsou nějaké zázračné řešení, které vyřeší všechny naše zdravotní problémy, ale to bohužel není prokázáno, a naopak se ukazuje, že to, co opravdu při držení půstu funguje, je kalorický deficit

Kamu neustále půsty a detoxy kombinuje. Před nedávnem dokonce držela 12denní vodní půst. Co může s naším tělem takový půst udělat?

Z hlediska evoluce jsme na období, kdy jsme nedostávali žádné jídlo, panoval u nás hladomor nebo byla nízká úroda, celkem dobře adaptovaní a zdravý člověk zvládne pouze o vodě vydržet i několik dnů. Nicméně to neznamená, že by pro nás byl tento stav ideální, že bychom měli půsty podstupovat pravidelně.

Lidé si často myslí, že půsty jsou nějaké zázračné řešení, které vyřeší všechny naše zdravotní problémy, ale to bohužel není prokázáno, a naopak se ukazuje, že to, co opravdu při držení půstu funguje, je kalorický deficit. Když nebudeme přijímat jídlo, začneme hubnout, a to nám může zdravotně pomoci. Toho však můžeme dosáhnout i méně extrémním způsobem, a to například tak, že snížíme dávky běžného jídla. Budeme jíst stejně, jako doposud, ale v menších porcích, z čehož budeme mít stejné zdravotní benefity, jako z držení půstu.
 
V nedávné době dokonce vyšla studie zabývající se půsty a zjistila, že oproti běžné kontinuální kalorické restrikci, kdy pouze snížíme dávky jídla, má hladovění nevýhodu v tom, že když lidé začnou držet půst, tak se začnou i méně hýbat, což je špatně. Mimo to může dojít i k tomu, že vám velmi klesne svalová hmota, což u hubnutí rozhodně nechceme, protože právě svalová hmota nám v hubnutí pomáhá.
 
Obecně ale proti půstům nejsem, nemám nic proti tomu, když se někdo rozhodne zkusit 12hodinový, 16hodinový či denní půst, ale nečekejte žádné zázračné účinky. Někomu to subjektivně může pomoci, bude se cítit lépe, ale není to něco, co by vás naučilo, jak se správně stravovat či jak správně redukovat hmotnost.

Doporučeno
Dvě tváře máku. Superzdravá potravina, ale zdroj drog – opia a heroinu Dvě tváře máku. Superzdravá potravina, ale zdroj drog – opia a heroinu 11. února 2020 16:21

Problém je v tom, že spousta lidí půsty vnímá jako jakousi berličku, kdy se celý rok stravují špatně a pak si myslí, že vše zachrání týdenním půstem či očistou, ale tak to bohužel nefunguje

Jak naše těla reagují na neustálé zkoušení různých půstů a nepravidelnou stravu? Nepřichází poté jojo efekt?

Jojo efekt může nastat, neboť mluvíme o nějakých extrémech a stává se, že když zkusíte půst, tak po jeho skončení máte tendenci se přejídat. Problém je v tom, že spousta lidí půsty vnímá jako jakousi berličku, kdy se celý rok stravují špatně a pak si myslí, že vše zachrání týdenním půstem či očistou, ale tak to bohužel nefunguje. Nejlepší detox a očista je stravovat se správně, po celý rok.

Existuje skupina lidí, pro níž byste půst doporučil?

Obecně bych asi půst nedoporučoval nikomu, možná pouze lidem, kteří si nedokáží představit život bez jídla. Například kulturisti jsou zvyklí jíst každé tři hodiny a občas je dobré si uvědomit, že vydržíme i den dva bez jídla a téměř nic nám to neudělá. Ale stále si myslím, že je lepší dodržovat kontinuální kalorickou restrikci, pokud nám jde o zdraví či hubnutí, tzn. jíst normálně, ale v malých porcích.

Miloslav Šindelář
Zdroj: se souhlasem Miloslava Šindeláře

Může mít takové experimentování dopad i na naše psychické zdraví, kromě poruch příjmu potravy, které jste již zmiňoval?

Reakce na půsty jsou velmi individuální a asi to nelze zobecnit, protože někomu to opravdu může vyhovovat, může mít pocit, že se mu lépe přemýšlí apod. Ale někdo jiný může mít na půst negativní reakci, může pociťovat stres, úzkost, nervozitu, podráždění atd.

Na sociálních sítích se vyskytuje čím dál více influencerů, kteří vystupují jako tzv. odborníci přes výživu. Najdeme mezi nimi přeci jen nějaký kvalitní zdroj informací?

Ano, i takoví existují a většinou se jedná o influencery, kteří mají oficiální vzdělání ve výživě. My čerpáme informace především od zahraničních influencerů, vědců a seriózních lékařů, kteří bohužel mnohdy nejsou tolik vidět, jako typičtí influenceři, kteří hlásají nějaké nesmysly. Nesmyslné a nepravdivé informace se totiž virálně šíří po sociálních sítích a pravda za tím bohužel většinou zaostává, což je opravdu velký problém.

Stejně jako se například reguluje reklama na alkohol či tabákové výrobky, tak stejně tak bychom měli regulovat informace o výživě a zdraví. Rady influencerů nás mohou reálně poškodit

Má tento problém nějaké řešení?

Na místě by určitě byla nějaká regulace, stejně jako se například reguluje reklama na alkohol či tabákové výrobky, tak stejně tak bychom měli regulovat informace o výživě a zdraví. Rady influencerů nás mohou reálně poškodit.

Dočetla jsem se, že jako velký problém vnímáte i špatně nastavenou legislativu v ČR, kdy výživové poradenství může dělat takřka každý. Snažíte se zasadit o legislativní změnu?

Na tento problém dlouhodobě upozorňujeme a myslím si, že v dnešní době je to už o něco lepší. Problém je, že si lidé často pletou nutriční terapeuty a poradce pro výživu. Jenže nutriční terapii musíte vystudovat na vyšší odborné či vysoké škole, je to bakalářský obor, ale kurz poradce pro výživu si může udělat každý, během pár desítek hodin a několika víkendových kurzů. Rozdíly mezi znalostmi těchto dvou odvětví jsou obrovské, a ano, najdou se i výjimky, ale je nutné si tento rozdíl uvědomovat, protože například poradce pro výživu by nikdy neměl pracovat s nemocnými lidmi, to může pouze lékař či nutriční terapeut, ale bohužel to nebývá vždy dodržováno. I proto v Institutu moderní výživy zaměstnáváme pouze nutriční terapeuty, kteří mají vysokoškolské vzdělání.

Na jedné straně tu máme extrémy jako je třeba veganství a na druhé straně zde máme lidi, kteří jedí převážně pouze maso, ale pravdou je, že funguje právě ta zlatá střední cesta

Ještě chvíli zůstanu u toho, co pro naše tělo není dobré. Jakých chyb se při sestavování jídelníčku nejčastěji dopouštíme?

Největší chyba je podle mě hledání zkratek a zázračných řešení, protože dnešní společnost, a platí to i pro výživu, je velmi polarizovaná. Na jedné straně tu máme extrémy jako je třeba veganství a na druhé straně zde máme lidi, kteří jedí převážně pouze maso, ale pravdou je, že funguje právě ta zlatá střední cesta. Ideální je mít ve stravě dostatek bílkovin, vlákniny, mléčných výrobků, celozrnných obilovin a podobně. To je to, co funguje, ale bohužel to není tak sexy, jako některé módní výživové styly, ke kterým se často uchyluje velká část společnosti, a to se záminkou toho, že najdou snadný a rychlý způsob, jak zhubnout. Musíme si uvědomit, že výživa není sprint, ale běh na dlouhou trať a když jsme v průběhu několika let nabrali 10 kilogramů, tak nemůžeme čekat, že to zhubneme za týden. Nejlepší diety jsou dlouhodobě udržitelné a nejsou extrémní.

Jak moc je strava důležitá v případě, že chceme zhubnout?

V hubnutí se jedná o nejvýznamnější faktor, ale důležité jsou samozřejmě i další věci, jako pohyb, spánek, správné psychické nastavení, které nám může pomoci lépe zvládat dietu… Dieta prostě musí být udržitelná a studie, které se tímto tématem zabývají, zjistily, že právě pohyb určuje to, jak dlouho dietu udržíme, jak dlouho po jejím skončení si ještě zachováme naši optimální hmotnost. Takže důležitý je i pohyb, ale vždy musí být v kombinaci se správnou stravou, protože špatný jídelníček nepřecvičíte.

Doporučeno
Avokádo je zdravá kalorická bomba a zároveň ovoce, které mnozí milují a jiní nenávidí Avokádo je zdravá kalorická bomba a zároveň ovoce, které mnozí milují a jiní nenávidí 12. září 2017 10:05

Existují potraviny, kterým bychom se v takovém případě měli vyhnout velkým obloukem?

Žádné zakázané potraviny v podstatě neexistují, ale jak jsem již zmiňoval, záleží především na množství. Když pracujeme s klienty v našich nutričních poradnách, tak jim žádné potraviny nezakazujeme, protože to by nebylo z dlouhodobého hlediska udržitelné, vzhledem k různým oslavám, narozeninám a podobně. Říkáme jim, že si dort dát mohou, ale ne půlku, jen malý kousek.

A jsou naopak nějaké potraviny, které by funkci našeho organismu a spalování podporovaly?

To se odvíjí od našeho celkového jídelníčku. Jednotlivé potraviny mají na celkové hubnutí velmi malý vliv, ale ve finále mohou velmi pomoci, protože když máme ve stravě hodně bílkovin, tak právě ty mohou za vysoký sytící efekt, takže takové maso nás zasytí na velmi dlouhou dobu. Existuje dokonce teorie, které se říká protein leverage, a ta říká, že pokud do sebe dostaneme dostatečné množství bílkovin, tak pak přirozeně přestaneme jíst. Problém ale vidím v ultra zpracovaných průmyslových potravinách, které bychom rozhodně měli omezit, protože nemají dostatek bílkovin a mají nadbytek sacharidů, jednoduchých cukrů a tuků, takže se jich lehce přejíme.

Miloslav Šindelář
Zdroj: se souhlasem Miloslava Šindeláře

Co většině české populace podle vás v jídelníčku chybí?

Pořád na tom nejsme dobře z hlediska konzumace ovoce a zeleniny, kdy šetření ukazují, že většina obyvatel nedosahuje na doporučení Společnosti pro výživu či Světové zdravotnické organizace, které doporučují 600 či 400 gramů zeleniny a ovoce denně. V zimních měsících pak navíc nemáme dostatek vitamínu D, což je také velmi diskutovaný faktor, i z hlediska koronaviru a podobně.

V populaci konzumujeme nadměrné množství masa, a to především hodně ultra zpracovaných potravinářských produktů, jako jsou uzeniny a podobně. Ty bychom rozhodně měli omezit

Jaký máte názor na vegetariánskou a veganskou stravu? Doporučil byste ji?

Úplně přestat jíst maso bych obecně nedoporučil téměř nikomu, protože se ukazuje, že maso a živočišná strava obsahují některé benefitní látky, které jsou důležité i pro vývoj dítěte, ale je pravdou, že v populaci konzumujeme nadměrné množství masa, a to především hodně ultra zpracovaných potravinářských produktů, jako jsou uzeniny a podobně. Ty bychom rozhodně měli omezit. Takto se ale na vegetariánskou stravu dívám z hlediska výživy, environmentální a etická hlediska jsou někde jinde.

Znamená to, že neexistují žádné doplňky stravy, které by nám maso nahradily?

Zatím tak daleko nejsme, ale je možné, že brzy přijde chvíle, kdy zvládneme vypěstovat umělé maso, umělý sval a rozšíří se to i mezi běžnou veřejnost.

Doporučeno
Počet obézních lidí ve světě narůstá, říká anglická studie. Nemáme však vinit jednotlivce, může za to vláda Počet obézních lidí ve světě narůstá, říká anglická studie. Nemáme však vinit jednotlivce, může za to vláda 15. listopadu 2019 8:42
Domů
Sdílet
Diskuse