Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. srpna 2021 13:57
Čas čtení 1:13
Adam Novosad

Nirvanu žaluje miminko z obalu ikonického alba. Prý jde o sexuální zneužívání, které mu způsobilo doživotní trauma

Nirvanu žaluje miminko z obalu ikonického alba. Prý jde o sexuální zneužívání, které mu způsobilo doživotní trauma
Zdroj: Geffen Records
NEWS NIRVANA
Uložit Uložené

Za fotografii dostal jeho otec údajně jen pár stovek dolarů a jemu poslali plyšovou hračku.

Kapela Nirvana má na krku žalobu od muže, který se před lety objevil na obalu jejího legendárního alba Nevermind. I když album vyšlo v roce 1991, Spencer Elden se v posledních letech snaží domoci svých práv, protože tvrdí, že miminkem na fotografii je právě on, informuje TMZ.

Elden zažaloval nejen kapelu Nirvana, ale i všechny její žijící členy a pozůstalost, která zůstala po Kurtu Cobainovi. Od každého z nich chce minimálně 150 tisíc dolarů.

Nelíbí se mu, že kapela použila fotografii v době, kdy mu byly jen čtyři měsíce. Nemohl tedy souhlasit s použitím. Zároveň v žalobě tvrdí, že s použitím fotografie nesouhlasili ani jeho zákonní zástupci. Ba co víc, kapela prý měla genitálie miminka zakrýt nálepkou, ale to se nikdy nestalo a tělo bylo zveřejněno bez cenzury.

Konflikt s kapelou se přitom nezaměřuje pouze na vlastnická práva fotografie. Elden se v žalobě stěžuje, že použití fotografie na titulu je možné považovat za šíření dětské pornografie a on sám se cítí jako oběť sexuálního zneužívání. Své nahé dětské tělo vídá na internetu a v obchodech dodnes, což mu prý způsobilo doživotní trauma.

V roce 2016 se Elden nechal vyfotit ve stejné póze jako na obalu alba. V případě alba Nevermind však dodnes existují pochybnosti, zda je na coveru skutečně on. Za fotografii podle něj dostal jeho otec jen pár stovek dolarů a jemu samotnému poslalo vydavatelství plyšovou hračku, když album Nevermind oslavovalo dosažení platinového statusu.

Domů
Sdílet
Diskuse