Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. září 2021 8:55
Čas čtení 1:20
Ondřej Jarůšek

Šéf KDU-ČSL: Manželství pro gaye a lesby nesmí být schváleno. Jednání o vládě na tom může ztroskotat

Šéf KDU-ČSL: Manželství pro gaye a lesby nesmí být schváleno. Jednání o vládě na tom může ztroskotat
Zdroj: Unsplash/Jose Maria Sava/volně k užití (ilustrační obrázek)
POLITIKA VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2021
Uložit Uložené

Lidovci prý budou trvat na tom, aby manželství pro všechny neprošlo.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka odmítá jít do takové vlády, v níž by mohlo projít uzákonění manželského svazku pro všechny. Řekl to v pátek zveřejněném podcastu Studio N

V případě, že koalice SPOLU, jíž je KDU-ČSL součástí, bude po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny jednat o možné vládě s koalicí Pirátů a STAN, budou lidovci podle Jurečky chtít záruky, že takový zákon neprojde.

„Já si neumím představit, že by KDU-ČSL byla ve vládě a vládní koaliční většina něco takového prohlasovala,“ uvedl. Na této podmínce prý budou lidovci trvat.

Doporučeno
Jak se staví české politické strany k manželství párů stejného pohlaví? Zeptali jsme se jich Jak se staví české politické strany k manželství párů stejného pohlaví? Zeptali jsme se jich 15. září 2021 15:18

Na slova Jurečky na Twitteru reagoval mimo jiné Pirát Mikuláš Ferejčík. „Stát ať řeší zadlužení a zdražování. Ne koho si chtějí lidi brát. Věřím, že nakonec i lidovci upřednostní svobodnou budoucnost před lpěním na předsudcích minulosti. To musí být jasný směr příští demokratické vlády,“ uvedl.

Reakce přišla i od šéfa hnutí STAN Víta Rakušana. „Hraje se o vládu bez člověka, který tento stát vysává jako nikdo jiný za posledních 30 let. Pro nás je prioritou koaliční vláda se Spolu. Chceme řešit zadlužení státu i zdražování, ne koho si mají lidé brát. Proto prosím kolegy ať nezahazují naši budoucnost,“ napsal na Twitteru.

Doporučeno
Fiala vydal knihu. „Jsem přesvědčen, že jedině svazek muže a ženy je manželstvím,“ píše v ní předseda ODS Fiala vydal knihu. „Jsem přesvědčen, že jedině svazek muže a ženy je manželstvím,“ píše v ní předseda ODS 7. září 2021 18:29

Porti manželství pro gaye a lesby se nedávno vyhranil také předseda ODS Petr Fiala. „Věřím v rodinu, kterou společně zakládají muž a žena. Jsem přesvědčen, že jedině svazek muže a ženy je manželstvím,“ napsal ve své knize Od A do Z. 

Redakce REFRESHERu oslovila jednotlivé strany s dotazem, zda jsou pro manželství pro všechny, nebo zda budou prosazovat zachování tradičního manželského svazku. „Věříme, že všichni lidé mají mít stejná práva i povinnosti,“ řekl předseda Ivan Bartoš. Kompletní odpovědi všech dotázaných si můžeš přečíst v tomto souhrnném článku.

Domů
Sdílet
Diskuse