Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. září 2021 11:45
Čas čtení 7:48
Tereza Šnajdrová

Češi mě nemají rádi. Za video, které zhlédne 15 milionů lidí, nedostanu od TikToku ani korunu, říká tiktokerka Chloe (Rozhovor)

Češi mě nemají rádi. Za video, které zhlédne 15 milionů lidí, nedostanu od TikToku ani korunu, říká tiktokerka Chloe (Rozhovor)
Zdroj: se souhlasem _chloe_aesthetics
REFRESHER TIKTOK
Uložit Uložené

S Chloe o TikToku, aesthetics videích, Ondym Mikulovi, ale i o tom, proč ji Češi nemají rádi.

Chloe se se svým účtem @_chloe_aesthetics stala druhou nejúspěšnější tiktokerkou v Česku. Na oblíbené sociální síti ji sleduje přes 6,7 milionu lidí, její videa si vysloužila více než 168 milionů lajků a její fanouškovská základna je tvořena především Američany. Co obnáší natáčení aesthetics videí? A proč Češi Chloe nemají rádi? To nebo třeba také to, zda si lze TikTokem vydělat, se dočteš v našem rozhovoru. 

Doporučeno
Tiktokerka Linda: Moje maminka je typický Vietnamec, ale já jsem Češka. Život ve Vietnamu si nedovedu představit (Rozhovor) Tiktokerka Linda: Moje maminka je typický Vietnamec, ale já jsem Češka. Život ve Vietnamu si nedovedu představit (Rozhovor) 13. července 2021 10:50

Tvůj tiktokový profil _chloe_aesthetics sleduje přes 6,7 milionu lidí a jsi tak druhou nejúspěšnější tiktokerkou v Česku. Jak se ti to podařilo?

Bylo to velmi nečekané a odehrálo se to takřka přes noc. Dřív jsem natáčela normální videa, v nichž jsem vystupovala já sama, ale vzhledem k tomu, že mě v Česku hodně lidí hejtovalo kvůli vzhledu, tak jsem se rozhodla, že se ve videích nebudu ukazovat a hledala jsem variantu, co jiného bych mohla točit. Proto jsem začala dělat aesthetics videa. Jedno ráno jsem se pak vzbudila a na mém profilu přibylo 200 tisíc nových fanoušků, milion lajků na videu a tím se to celé rozjelo.

_chloe_aesthetics
Zdroj: se souhlasem _chloe_aesthetics

Jak dlouho už na této sociální sítí vystupuješ?

Zhruba dva a půl roku, šlo to opravdu rychle.

Spousta lidí trpí depresemi, řeší různé problémy v rodině, a to samé platí pro moje fanoušky. Často mi píší, že moje videa jsou pro ně relaxem, uklidňují je a hodí je do pohody

Jaký obsah natáčíš? Proč za tebou lidé chodí?

Natáčím videa, která lidi uvolní, zrelaxují a přinesou jim vnitřní klid. Spousta lidí trpí depresemi, řeší různé problémy v rodině, a to samé platí pro moje fanoušky. Často mi píší, že moje videa jsou pro ně relaxem, uklidňují je a hodí je do pohody. 

Dle komentářů na TikToku soudím, že máš fanoušky především v zahraničí. Máš nějaké procentuální porovnání, kolik z nich je z Česka?

Statistiky vidím, ale u sledujících z Česka se mi konkrétní tabulka ani nezobrazuje, protože je jich opravdu minimum. Nejvíce mě sledují Američané. Z Česka mám pouze zhruba 1–2 % sledujících.

Tohle přirovnání nemám ráda, protože s trendem aesthetics videí jsem v České republice začala jako první já. S Ondym jsme se dřív dokonce i bavili, to já jsem mu ukázala tento typ videí a on se tím inspiroval

Hodně lidí tvoji tvorbu přirovnává v té Ondyho Mikuly. Je na tom něco?

Tohle přirovnání nemám ráda, protože s trendem aesthetics videí jsem v České republice začala jako první já. S Ondym jsme se dřív dokonce i bavili, to já jsem mu ukázala tento typ videí a on se tím inspiroval. Jeho sláva šla nahoru, stejně jako moje, ale on se dostal dál. Lidé to tak ale nevnímají, zapomněli na to, kdo s tím přišel jako první a ano, přirovnávají mě k Ondymu, ale pravda je, že k aesthetics videím jsem ho přivedla já.

Jak dlouho ti trvá natočit a sestříhat takové estetické video?

Videa natáčím většinou venku a než člověk natočí několik klipů, kterých je ve finálním postu víc, tak mi to zabere zhruba 2 – 2,5 hodiny. Pak přijdu domů, musím to sestříhat, upravit, což je další hodina, takže v závěru mi jedno takové video zabere přibližně 3,5 hodiny.

Doporučeno
Představujeme 10 nejsledovanějších českých tiktokerů Představujeme 10 nejsledovanějších českých tiktokerů 31. srpna 2021 7:00

Používáš k úpravě a stříhání videí i nějaký program, nebo vše děláš v aplikaci TikToku?

Používám. Videa natáčím na telefon, stříhám v iMovie a odtamtud také někdy čerpám filtry. Většinou ale k finální úpravě používám aplikaci Videostar, kterou si platím.

Proč ses rozhodla zrovna pro TikTok? Co tě na něm baví?

Přiznám se, že jsem tuhle appku dřív vnímala jako hrozný cringe a dělala jsem si z ní srandu, ale po nějakém čase jsem zjistila, že je TikTok vlastně skvělý a našla jsem si na něm kategorii videí, která mě baví a ve které bych mohla být úspěšná. Vzpomínám, že jsem chtěla být úspěšná už na Musically, ale tam mi to prostě nešlo a zviditelnila mě až aesthetics videa (smích).

Působíš i na jiných platformách? Nebo tam estetická videa tolik nebodují?

Ne, ačkoliv mi hodně lidí psalo, že bych mohla natáčet videa i na YouTube, případně dělat podcasty, že mám velmi příjemný hlas. Já jsem se ale rozhodla pouze pro TikTok.

V tomhle jsem měla jasno a vím, že Ondy a další tiktokeři se tím živí, což bych mohla také, ale přijde mi to nefér vůči dětem a rodičům, nechci z nich tahat peníze, to by bylo sobecké

Lze se TikTokem uživit? Je to tvůj hlavní zdroj obživy?

V tomhle jsem měla jasno a vím, že Ondy a další tiktokeři se tím živí, což bych mohla také, ale přijde mi to nefér vůči dětem a rodičům, nechci z nich tahat peníze, to by bylo sobecké. Někteří se například živí prodáváním sledování nebo prodejem lajků, ale pokud se mi něčí profil libí, tak mu follow hodím tak i tak, nezištně. TikTok pro mě není zdroj příjmu, a i do budoucna to tak chci ponechat.

_chloe_aesthetics
Zdroj: se souhlasem _chloe_aesthetics

Takže TikTok tvůrcům neplatí za zhlédnutí?

Nevím o tom, ale je možné, že to již brzy zavede. Předpokládám ale, že TikTok nebude platit všem tvůrcům, ale vybere pouze určité kategorie videí, pro které to bude vhodné, a pro které to bude mít význam. TikTok se mění takřka každým dnem, rozšiřuje možnosti a kdo ví, co bude za pár dní.

Některá tvá videa mají i 15,3 milionu zhlédnutí. Za taková tedy nedostaneš ani korunu?

Ano, zatím to tak vždy bylo, že jsem nedostala nic.

Tvůj profil _chloe_aesthetics je dokonce i ověřený, což se obzvláště v Česku nestává často. Co pro to člověk musí udělat?

V ověření jsem ani nedoufala, prostě jsem jen chtěla natáčet videa, ale co vím, tak TikTok potřebuje, aby tvůrce splnil nějakou procentuální návštěvnost, aby se jeho videa stále držela v jejich určitém měřítku a také by neměl chybět určitý denní počet zhlédnutí profilu, například 100 tisíc. Profil také nesmí mít hodně nahlášení, nesmí porušovat pravidla a nesmí mít žádné vroubky. Potom má na fajfku nárok, ale je nutné splnit hodně kritérií. Koukala jsem, že i mnoho zahraničních tvůrců má například 3 miliony followerů, ale fajfku nemají.

Doporučeno
Tiktokerka Chanté ti představí nejdivnější trendy na TikToku. Najdeš mezi nimi i podivný tanec, který ti nedá spát Tiktokerka Chanté ti představí nejdivnější trendy na TikToku. Najdeš mezi nimi i podivný tanec, který ti nedá spát 17. září 2021 19:39

Odkud čerpáš inspiraci pro tvá videa?

Dřív pro mě byla velkou inspirací jedna zahraniční tiktokerka, která dnes již nenatáčí. Nyní se tedy nechávám inspirovat písničkami, které na TikToku trendují a při jejich poslechu vymýšlím, jaký druh videa by se k nim hodil nebo i jejich text mě mnohdy navede k tomu, co by se na ně dalo vymyslet. Lidé například mají hodně rádi videa, která oslavují přátelství, jsou věnována nejlepším kamarádům, takže natáčím i taková.

Nehrozí, že ti jednou nápady dojdou?

Ano, párkrát se mi to už i stalo a když k tomu dojde, tak si dám od TikToku pauzu, abych načerpala novou inspiraci a pak se vrátím. Je pravda, že aesthetics videa nenabízí nekonečnou škálu možností, a to vidíme i u Ondyho Mikuly, který již natáčí všechna možná videa.

Na blondie_barbie_official navíc vystupuju já a jak jsem již říkala, Češi mě moc nemají rádi

Kromě estetického profilu máš i svůj vlastní, blondie_barbie_official. Tam tě sleduje „pouze“ 71,6 tisíc lidí. Z jakého důvodu podle tebe lidé tvůj osobní profil tolik nesledují?

Pravděpodobně se mi ještě nepodařilo natočit video, které by zbouralo celý TikTok a zaujalo více lidí. Navíc si myslím, že TikTok ví o lidech, kteří mají propojené účty, přizpůsobuje tomu algoritmy a asi mi prostě není souzeno, aby zaujal i můj druhý profil (smích). Na blondie_barbie_official navíc vystupuju já a jak jsem již říkala, Češi mě moc nemají rádi.

_chloe_aesthetics
Zdroj: se souhlasem _chloe_aesthetics

Na co se na něm zaměřuješ? Jaký obsah vytváříš?

Všechno možné, tancuji, dělám lip sync…

I když si to člověk nepřipouští, tak občas mu nějaký komentář opravdu hodně ublíží, zabolí ho, takže jsem komentáře vypla a raději budu ve vnitřní pohodě než se trápit

Všimla jsem si, že máš na svém profilu omezené komentáře. Z jakého důvodu?

Je to právě kvůli tomu, že mě Češi nemají rádi. Teď už jsem s tím v pohodě, ale dřív jsem to velmi špatně nesla, vadilo mi, jak mi lidé nadávají, hejtují mě atd. I když si to člověk nepřipouští, tak občas mu nějaký komentář opravdu hodně ublíží, zabolí ho, takže jsem komentáře vypla a raději budu ve vnitřní pohodě, než se trápit.

Je pravda, že lidé na sociálních sítích umí být zlí. Jak se s takovými negativními komentáři vypořádáváš?

Prostě jsem si řekla, že za těmi hnusnými komentáři pořád stojí děti, které o životě a o tom, čím si ten tvůrce prošel, nemají ani ponětí. Ony jdou pouze do školy, ven s kamarády a nic jiného neznají. Takže jsem si řekla, že to jsou pouze děti a nemůžu si to brát k srdci. I ony z toho snad časem vyrostou a uvědomí si, jak se chovaly, že to nebylo úplně v pořádku. Dospělá holka se nemůže trápit nad tím, co jí napíše desetileté dítě.

Doporučeno
Tiktoker uklízí místa, na nichž došlo ke spáchání trestného činu. Potýká se nejen s krví, ale i všemi dalšími tělesnými tekutinami Tiktoker uklízí místa, na nichž došlo ke spáchání trestného činu. Potýká se nejen s krví, ale i všemi dalšími tělesnými tekutinami 13. září 2021 14:42

Setkala ses někdy s kritikou i tváří v tvář?

Stalo se mi to asi jednou a naopak děti, které tvrdily, jak by mi to řekly i do obličeje, se se mnou nakonec na ulicích fotily a tvrdily, jak mě mají rády (smích). Málokdo má odvahu říct to člověku do očí, kdežto na internetu je hrdina každý.

Zmiňovala jsi, že jste se dřív s Ondym bavili, ale co další lidé z české TikTok komunity? Stýkáte se?

Pouze na srazech a musím říct, že většina lidí mě ani nezná a myslí si, že jsem ze zahraničí, když mě sleduje tolik lidí (smích). To samé platí pro média, v nichž se můžete dočíst, že největší tiktoker je Adam Kajumi, což samozřejmě není pravda. Mnoho českých tiktokerů se také schází, protože společně natáčí videa, ale to se mnou nejde.

Dřív jsem měla hodně ráda Adama Kajumiho, ale postupem času jsem na něj úplně změnila názor, protože mi přišlo, že se hodně změnil a navíc rozhlašoval, jak mě a Ondyho neuznává, že máme koupené fanoušky. To přitom na TikToku ani nejde

Jsou nějací tvůrci, jejichž content tě opravdu baví?

Dřív jsem měla hodně ráda Adama Kajumiho, ale postupem času jsem na něj úplně změnila názor, protože mi přišlo, že se hodně změnil a navíc rozhlašoval, jak mě a Ondyho neuznává, že máme koupené fanoušky. To přitom na TikToku ani nejde.
 
České tiktokery moc nesleduji, jejich tvorba mi nic moc neříká, ale z těch zahraničních mám ráda třeba Charli a Dixie D'Amelio.

Myslím si, že lidé v Česku, ať už dospělí nebo děti, tyto profese považují za něco strašlivého, zlého a z komentářů, které mi lidi píší, mám mnohdy pocit, jako bych spíš někoho zavraždila, než že jsem natočila pár filmů pro dospělé

V komentářích jsem se dočetla, že jsi bývalá pornoherečka a na TikToku vystupuje mnoho zahraničních striptérek, OnlyFans tvůrkyň atd. Proč u jejich videí nenajdeme takové urážlivé komentáře, jako u těch tvých? Přistupuje se v zahraničí k takovým profesím jinak?

Myslím si, že lidé v Česku, ať už dospělí nebo děti, tyto profese považují za něco strašlivého, zlého a z komentářů, které mi lidi píší, mám mnohdy pocit, jako bych spíš někoho zavraždila, než že jsem natočila pár filmů pro dospělé. V jiných zemích je to vnímáno jako normální práce, a navíc se tam k sobě lidé chovají víc slušně, nesoudí nikoho kvůli vzhledu, dají prostor vyniknout i například někomu s postižením… U nás se objeví někdo, kdo je něčím jiný, třeba právě tím postižením a hned mu lidé píšou hejty, nadávají mu a smějí se mu. Máme prostě jinou mentalitu.

_chloe_aesthetics
Zdroj: se souhlasem _chloe_aesthetics

Chtěla bys, aby se v tomto směru změnil i přístup české společnosti?

Chtěla, doufám v to. Ale změna začíná už u rodičů, kteří své ratolesti musí vést ke slušnému chování a musí jim ukazovat, že i postižení je normální, že i lidé vykonávající tuto práci jsou normální.

Co bys poradila těm, kteří nyní s TikTokem začínají? Jak se stát úspěšným?

Určitě je důležité mít kvalitní telefon, který má kvalitní kameru. Pak potřebujete dostatek světla, hezký prostor, kde budete natáčet a pak už jde jen o nápady. Musíte být kreativní a nebát se toho.

Doporučeno
Tiktokerka Rania ti poradí, jak správně zorganizovat domácnost. Její uklidňující videa sleduje přes 1,5 milionu lidí Tiktokerka Rania ti poradí, jak správně zorganizovat domácnost. Její uklidňující videa sleduje přes 1,5 milionu lidí 9. září 2021 9:10
Domů
Sdílet
Diskuse