Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. října 2021 7:00
Čas čtení 4:49
Tereza Šnajdrová

Vyzkoušeli jsme akupunkturu. Popisujeme, jak probíhá, zda je bolestivá a kolik peněz zaplatíš za jednu terapii (Reportáž)

Vyzkoušeli jsme akupunkturu. Popisujeme, jak probíhá, zda je bolestivá a kolik peněz zaplatíš za jednu terapii (Reportáž)
Zdroj: Unsplash/Alma Thai/volně k užití
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Už jsi někdy zkoušel akupunkturu? My ano. Prozradíme ti, jaké to bylo.

Sedavá práce, málo pohybu v době pandemie a práce v pokřiveném posedu během lockdownu. Bolest zad je něco, s čím se pravděpodobně potýká větší část populace. Najít způsob, jak si zaručeně ulevit od bolesti, je pořádně tvrdý oříšek. V úterý jsme proto vyzkoušeli akupunkturu v Centru tradiční čínské medicíny v Praze a přinášíme ti reportáž, v níž ti popíšeme, jak alternativní léčba probíhá, kolik za ní zaplatíš nebo to, zda přinesla kýžené výsledky.

Doporučeno
Měsíc jsem se otužovala a praktikovala Wim Hofovu metodu dýchání: Lépe jsem spala a zlepšila se i moje psychika Měsíc jsem se otužovala a praktikovala Wim Hofovu metodu dýchání: Lépe jsem spala a zlepšila se i moje psychika 10. února 2021 10:45

Akupunktura nejsou jen náhodně rozmístěné jehly

Pokud nemáš tušení, co to akupunktura je a představuješ si stovky jehliček náhodně zapíchaných v zádech, nemáš tak úplně pravdu. Akupunktura je alternativní léčba, která vznikla před tisíci lety v Číně a je založena na empirických zkušenostech. Místa, kam se tenké jehličky zapichují, nejsou náhodná, ale jsou určená předchozí diagnostikou, při níž léčitel vybere konkrétní akupunkturní body, které je nutné napíchnout pro odstranění problému. Zdroje uvádí, že takových akupunkturních bodů existují až 2 000.

Jehličky se pak aplikují do povrchu lidského těla. Hloubka vpichu se odvíjí od množství podkožního tuku. Musíme říct, že aplikace do určitých částí těla byla poměrně bolestivá. Zároveň to však není nepřekonatelná bolest a za slibované výsledky to rozhodně stojí.

V akupunktuře se pracuje i s meridiány, kterých existuje dvanáct a je to vlastně dráha, která je přesně definovaná a zastupuje určitý orgán. Máme tedy například meridián ledvin, meridián plic, meridián tenkého střeva a mnoho dalších. 

V těchto drahách proudí „životní energie“. Pokud tento koloběh není hladký a nastane v něm určitá disharmonie, projeví se to na našem psychickém i fyzickém zdraví. Vpichováním jehliček do akupunkturních bodů, které ovlivňují tyto dráhy, se spouští léčebné procesy, a proto se po akupunktuře prý budeme cítit lépe. 

Doporučeno
Takto vypadá liposukce: Byli jsme přímo na sále. Vyplatí se ti nechat si odsát tuk? Takto vypadá liposukce: Byli jsme přímo na sále. Vyplatí se ti nechat si odsát tuk? 2. května 2021 9:32

Proč zrovna Centrum tradiční čínské medicíny v Praze?

V případě, že se rozhodneš dát akupunktuře šanci, je podle mě důležité vybrat si i správné místo, kde tuto proceduru podstoupíš. My jsme k alternativní léčbě navíc trochu skeptičtí, takže jsem se rozhodovali i podle našich přátel, kteří již Centrum tradiční čínské medicíny navštívili a zbavili se tak zdravotních problémů, konkrétně bolesti zad a migrény

Určitou roli zde podle nás hraje i to, jak na tebe léčitel působí, zda je ti sympatický a zda věříš, že tomu, co dělá, opravdu rozumí. Autorka článku byla u pana Václava Kalouše, na nějž jsme slyšeli samou chválu, a protože jsme důslední, prověřili jsme si i to, zda je zapsán v Komoře tradiční čínské medicíny a pročetli jsme si ohlasy, které o něm píší lidé na internetu. Hned po příchodu jsem věděla, že jsme udělali dobře. Léčitel byl skvělý.

Centrum tradiční čínské medicíny v Praze navíc funguje již od roku 1996 a kromě akupunktury si v něm můžeš zakoupit i bylinné směsi na řešení různých zdravotních problémů, které jsou dováženy přímo z Číny a jsou míchány na míru klientům. 

Léčitel Václav Kalouš se nezaměřuje pouze na léčbu zad, ale pomocí akupunktury pomáhá i při bolesti kloubů a svalů, při blokádě zad, krční a hrudní páteře, během stavů vyčerpání a přetížení, při neurologických problémech, migréně, chronických onemocnění, nehojících se ran a zranění, při inkontinenci, neplodnosti, nadváze, přehnanému pocení a dalších problémech. Jehličky ti navíc údajně pomohou i při léčbě psychických poruch, depresí, úzkostí či poruch spánku.

akupunktura
Zdroj: Tereza Šnajdrová/REFRESHER

Příchod a úvodní vyšetření

Na akupunktuře jsem nikdy nebyla a nevěděla jsem, co od toho očekávat, co bude následovat po příchodu a zda bude léčitel provádět nějakou diagnostiku problému. Jakmile jsem vešla do Centra tradiční čínské medicíny v ulici Lidická, ihned mě přivítala velmi milá recepční, nabídla mi čaj a usadila mě do křesla, kde jsem čekala na příchod pana Kalouše.

Hned na první pohled bylo jasné, že léčitel patří k těm oblíbeným a v prostorech jeho ordinace byly hned tři pokojíčky, které byly plně obsazené „napíchnutými“ lidmi. 

Pan Kalouš mě jen po pár minutách vyzvedl a odvedl do pokojíčku, kde si se mnou nejprve sedl a pobavil se se mnou o tom, co mě trápí. Řekla jsem mu, že mám problémy se zády, především s vrchní částí, krční páteří a také s pravým ramenem, které jsem si před pár lety mechanicky poškodila a doktoři mi říkali, že je to neléčitelná věc, která mě bude nárazově bolet po zbytek života.

Léčitel mě poté prohlédl vestoje, usoudil, že levé rameno mám o několik centimetrů níž než to pravé, ale zároveň mě také uklidnil, že zrovna záda jsou částí těla, která se léčí poměrně snadno a akupunktura je v tomto případě velmi účinná. Následně mě vyzval k odložení trika a bot, položil mě hlavou dolů na lůžko a problematické části si ještě prohmatal

akupunktura
Zdroj: Tereza Šnajdrová/REFRESHER

Aplikace jehel a 40 minut relaxu

A začala aplikace jehel. Ty první léčitel zapíchl v oblasti krční páteře a musím uznat, že jsem nečekala, že akupunktura bude poměrně bolestivá. Mám vysoký práh bolesti, a přesto jsem jehličky cítila, ale zároveň to nebyla bolest, která by nešla překonat.

Další desítky jehel mi pan Kalouš zapíchl v horní části zad a podél páteře, přičemž si před každým vpichem důkladně ohmatal místo, aby správně zacílil na akupunkturní bod. Nejbolestivější pak byla léčba ramene, kdy jsem přesně cítila, že došlo k napíchnutí zdroje bolesti a jedna jehla byla navíc umístěna i do dlaně, což také nepatřilo k nejpříjemnějším okamžikům mé návštěvy centra.

Pokud jsem dobře počítala, tak mi léčitel aplikoval zhruba 35 jehel, následně na mě zapnul nahřívání a za poslechu relaxační hudby mě nechal 40 minut relaxovat. Upozornil mě, ať se nehýbu, neboť by to mohlo být bolestivé a odešel z místnosti.

Zpočátku mi relaxovat šlo, ale jen po pár minutách se začala objevovat výrazná bolest v napíchnutém rameni, což jsme později říkala i léčiteli, který z toho měl radost, neboť to znamenalo, že se rameno léčí. Po necelé hodině mi pak jehly z těla vyndal, opět mi zkontroloval záda a rozloučili jsme se. Za terapii včetně diagnostiky jsem zaplatila 700 korun.

akupunktura
Zdroj: Tereza Šnajdrová/REFRESHER

Konec bolesti? Ne tak úplně

Někteří si myslí, že jakmile akupunktura skončí, bolest bude pryč, ale není to tak. Jak jsme zmiňovali již v úvodu, napíchnutím akupunkturních bodů se zahájí proces léčení, který může trvat dny, týdny nebo třeba měsíce. Záleží, jak moc velký problém máš. 

Mnozí také doporučují, abys na akupunkturu v začátcích docházel jednou týdně s tím, že interval mezi návštěvami se bude prodlužovat, a nakonec postačí zajít si na aplikaci jehliček jen třeba jednou za dva měsíce. Počet terapií se však odvíjí od individuální reakce jednotlivce, takže i mně bylo doporučeno, abych za týden přišla znovu, což samozřejmě také udělám. 

Doporučeno
Neplodnost se řeší doma, za zavřenými dveřmi. Měla jsem vztek a touhu s tím něco udělat, říká zakladatelka projektu Indiánky Neplodnost se řeší doma, za zavřenými dveřmi. Měla jsem vztek a touhu s tím něco udělat, říká zakladatelka projektu Indiánky 13. května 2021 19:29

Jaké to je po 2 dnech

Nyní je to dva dny od první terapie a musím říct, že již nyní je cítím určité zlepšení. Horní část zad takřka přestala bolet, ale rameno určitě nějaký zásah léčitele ještě potřebuje. V den akupunktury mě rameno bolelo více než obvykle, ale jak jsem již říkala, podle pana Kalouše je to dobré znamení, neboť se rameno léčí. Den po terapii byla již bolest mírnější a dnes už v něm cítím jen mírné napětí

Kdybych měla svoji první návštěvu Centra tradiční čínské medicíny shrnout, tak ji určitě doporučím každému. Už jen to, že doktoři o nějakém zdravotním problému řeknou, že se s ním musíme sžít a někdo nám dá naději na uzdravení, je skvělou zprávou. Když navíc vidím, že tomu léčitel opravdu věří a řekne, že takové věci v minulosti již vyléčil, určitě se mu svěřím znovu a na další návštěvu se již moc těším. 

Doporučeno
Očkování se nemusíš bát. Takto probíhá návštěva očkovacího centra (Reportáž) Očkování se nemusíš bát. Takto probíhá návštěva očkovacího centra (Reportáž) 21. června 2021 19:09
Domů
Sdílet
Diskuse