Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. října 2021 17:51
Čas čtení 1:06
Vojtěch Vanda

VIDEO: Premiér Lucemburska poplácal ruku Babiše na zasedání Evropské rady. Je to přátelské gesto, řekl český premiér

VIDEO: Premiér Lucemburska poplácal ruku Babiše na zasedání Evropské rady. Je to přátelské gesto, řekl český premiér
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS ANDREJ BABIŠ
Uložit Uložené

Andrej Babiš se zúčastnil jednání Evropské rady, kde se probíral zejména růst cen energií. Během podání ruky s lucemburským premiérem se ale stalo něco, co asi nikdo nečekal.

Premiér Andrej Babiš (ANO) odletěl do Bruselu, aby mohl ve čtvrtek jednat v rámci setkání Evropské rady zejména o tom, jak řešit rostoucí ceny energií, obchodní politiku Evropské unie, nárůst pandemie koronaviru a další problémy. Co se týká prvního bodu, Babiš je velkým zastáncem nukleární energie, kterou ale nepodporují jeho další kolegové, například lucemburský premiér Xavier Bettel. 

Během jednání bylo natočeno jejich setkání, jež následně sdílela redaktorka Financial Times Mehreen Khan na Twitter. Bettel na gesto podání ruky od Babiše zareagoval zaníceným poplácáním z obou stran. „Bettel dává Babišovi nepatrně najevo, co si myslí o zařazování jaderné energie do taxonomie,“ uvedla.

Doporučeno
Babiš chce odložit státní vyznamenání 28. října. Prezident návrhy nepodepsal, je na nich pouze razítko Babiš chce odložit státní vyznamenání 28. října. Prezident návrhy nepodepsal, je na nich pouze razítko 20. října 2021 17:53

Babiš o svém jednání informoval na Twitteru. Když bylo video na sociální síti zveřejněno, sdílel jej také. „Můj přítel Xavier Bettel je bohužel nepřítelem jádra, takže nás čeká další tvrdý střet. O to, že jsou jádro a plyn nízkoemisní zdroje. Já to samozřejmě jasně prosazuju a další členské státy taky. Evropská komise k tomu musí co nejdříve vydat legislativu,“ uvedl.

REFRESHER požádal premiéra o komentář tohoto gesta. A jak je vidno z Babišovy odpovědi, „tvrdý střet“ se povede zejména na politickém poli. Tento způsob fyzické interakce není nijak nepřátelský„My jsme s Xavierem přátelé a on je největší vtipálek, ze všech členů Evropské rady,“ svěřil se s charakterem lucemburského premiéra Babiš. Odmítl, že by v jeho poplácání byla jakákoliv nenávist. „Je to přátelské gesto,“ dodal.

Jednání Evropské rady bude pokračovat celý čtvrtekpátek. Lídři zemí Evropské unie budou jednat dále o koronavirových opatřeních, která bude nutné přijmout, migraci a obchodní politice.

Domů
Sdílet
Diskuse