Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. prosince 2021 7:48
Čas čtení 0:59
Martin Adam Pavlík

Překonal jsi covid? Podle vědců to nic neznamená, u omikronu je třikrát vyšší riziko opětovného nakažení

Překonal jsi covid? Podle vědců to nic neznamená, u omikronu je třikrát vyšší riziko opětovného nakažení
Zdroj: Getty Images/Gabriel Kuchta
NEWS KORONAVIRUS OMIKRON
Uložit Uložené

Nová varianta byla zachycena již nejméně ve 30 zemích světa.

V několika zemích se šíří nová varianta koronaviru omikron a obavy z toho, co její příchod může znamenat pro vývoj pandemie, stále neutuchají. Potvrzují to i další objevy vědců. Tvrdí, že u omikronu je třikrát vyšší riziko opětovného nakažení, píší TV noviny.

Doporučeno
Vyhláška o povinném očkování vyjde příští týden. Týkat se bude seniorů i některých profesí, nová vláda ji může změnit Vyhláška o povinném očkování vyjde příští týden. Týkat se bude seniorů i některých profesí, nová vláda ji může změnit 3. prosince 2021 17:10

Vědci zjistili, že nová varianta má větší schopnost vyhnout se protilátkám vzniklým po překonání onemocnění. „Tato varianta je vysoce nakažlivá i pro lidi, kteří již byli očkováni,“ uvedl jihoafrický ministr zdravotnictví Joe Phaahla. Současně vyzval obyvatele, aby se nechali očkovat, protože je to nejlepší způsob ochrany před těžkým průběhem onemocnění.

Ministr zároveň připomněl, že kvůli variantě omikron za poslední týden stoupl počet nových nakažených o více než 300 procent. Omikron je přítomen již v sedmi jihoafrických provinciích z devíti. V zemi vyhlásili čtvrtou vlnu epidemie. Přestože se tato varianta objevila poprvé právě v Africe, zachytilo ​​ji již nejméně 30 zemí světa.


Jak dále píší TV noviny, na nejnovější poznatky vědců, tedy na vyšší riziko reinfekce, upozornila i Juliet Pulliam z jihoafrického Střediska pro modelování a analýzu epidemií a jejího kolega Harry Moultrie z Národního institutu pro nakažlivé choroby. Po analýze dat (od 2,8 milionu nakažených v zemi v rozmezí od března 2020 do listopadu 2021) zjistili, že u více než 35 000 lidech panovalo podezření, že jde o opakovanou nákazu.


„Naší prioritou je určit, jak moc je omikron schopen vyhnout se imunitní reakci, ať už po očkování nebo po překonání onemocnění. Důležité je zjistit i nakažlivost a vliv na vážnost průběhu covidu,“ uvádí Pulliam ve studii.

Domů
Sdílet
Diskuse