Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. prosince 2021 16:30
Čas čtení 2:24
Dominik Vetrák

RECENZE: 5. série Money Heist

RECENZE: 5. série Money Heist
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY LA CASA DE PAPEL NETFLIX
Uložit Uložené

Vyvrcholení netflixáckého fenoménu nás docela potěšilo. Zvýšila se kvalita oproti první polovině série?

První polovinu 5. série Money Heist jsme dost zkritizovali. Byla nudná, a to i navzdory akci, neuvěřitelně nesmyslná, a to i přesto, že jsme si už na nízkou dávku logiky zvykli, ale hlavně oproti předešlým sériím zaostávala ve většině aspektů. Posledních 5 dílů jsme se tak právem obávali. Jsme ovšem rádi, že se tvůrcům podařilo vrátit do formy alespoň ve finále. 

Nairobi a Tokyo jsou mrtvé a Profesora čeká náročný úkol. Musí z banky dostat zbylé lupiče a najít Alici Sierru. Tvůrci šokují hned první (a tedy v podstatě šestou) částí, když dovolí, aby Alicia unikla třem mužům... pár hodin poté, co porodila. Hned tento díl ti napoví, abys na logiku a autenticitu okamžitě zapomněl.

Seriál je koneckonců od samotného začátku extrémně přitažený za vlasy, přičemž někdy už pracuje s opravdu hloupými náměty a nereálnými situacemi. Naštěstí je takových momentů v posledních 5 dílech finální série méně než v těch prvních pěti, díky čemuž jsme si to dokázali užít. 

Samotné finále nás svým rozuzlením moc nepotěšilo, stejně tak bychom uvítali, kdyby se tvůrcům podařilo v divácích probudit více emocí. Poslední série dokázala být emotivní pouze ve dvou momentech, a to právě v poslední pětici epizod. Poprvé, když Professor vyprávěl o smrti svého otce, a podruhé, když seriál končil a ty jsi s úsměvem na rtech sledoval osudy některých postav.

Money Heist nelze upřít, že úžasně pracuje se svými postavami. Je radost se na ně dívat, sledovat jejich trápení, psychické a vztahové problémy, vtipné dialogy a napínavé momenty. Tyto postavy nám za posledních pár let pořádně přirostly k srdci, takže nás seriál bavil i v momentech, kdy mu trochu začínala docházet šťáva.

Money Heist
Zdroj: Netflix

Jsme rádi, že už konečně skončil, protože v páté sérii jsme měli vícekrát dojem, že tvůrci ždímají obsah z ničeho a že těch neuvěřitelných situací bylo až příliš, což nepříjemně podkopávalo silnější stránky seriálu. Ten i ve druhé polovině páté série těží z heist žánru, takže tě lupiči dokážou pokaždé překvapit s nějakým důmyslným plánem a řešením problému či improvizací. 

Doporučeno
Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku 11. dubna 2024 12:00

Herecky je to již klasicky vysoký standard seriálu, stejně tak z hlediska střihu nebo kamery. Akční scény a přepadení jsou zachyceny velmi napínavě, ale poslední série selhává v postavách. Ve druhé polovině 5. série například zapomeneš i na Helsinkiho, který má méně dialogů než otravný Arturo v první polovině 5. série. A přitom se tvůrci v předchozích sériích snažili udělat z něj o něco komplexnější postavu, na což se ale v 5. sérii úplně vykašlali. 

Seriálu jako by chybělo pár epizod rozvíjejících dějové linie některých postav a jejich následné uzavření. Nevíme, jestli je to proto, že některé dostanou vlastní seriály (potvrzen je spin-off pro Berlina), ale v 5. sérii to pak působí nedotaženě. Rovněž nás zklamalo angažování Berlinova syna do příběhu.

Money Heist
Zdroj: Netflix

V první polovině 5. série to s ním vypadalo nadějně, ale jeho zakomponování a cíle v nových dílech tě docela zklamou a vytratí se i většina sympatií, které vůči němu diváci přechovávali (to platí i pro Berlinovu ženu z flashbacků, která je s prominutím otravná). 

5. série Money Heist působí jako dvě rozdílné série. Seriál měl v minulosti problém udržovat kvalitu napříč sériemi, ale tentokrát se mu to podařilo v rámci jedné série. Zatímco první polovina série je dost špatná, ta druhá je na tom výrazně lépe.

Potěší napínavé scény, herci, pár překvapení v Professorově plánu a samotné dění na obrazovce, které je dostatečně zajímavé a napínavé natolik, aby si udrželo pozornost každého diváka. Nebýt zklamání z prvních 5 epizod, finální sérii Money Heist udělíme vyšší skóre. Avšak nemůžeme ignorovat, jak slabá byla ona první polovina, a proto nemůžeme jít s hodnocením výše než na šest a půl bodu z deseti.

Domů
Sdílet
Diskuse