Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
11. prosince 2021 16:45
Čas čtení 1:32
Tímea Krauszová

V centru Vídně protestovalo přes 40 tisíc lidí. Nelíbí se jim povinné očkování ani ostatní opatření proti koronaviru

V centru Vídně protestovalo přes 40 tisíc lidí. Nelíbí se jim povinné očkování ani ostatní opatření proti koronaviru
Zdroj: TASR/AP
NEWS KORONAVIRUS RAKOUSKO
Uložit Uložené

Protest svolala strana FPÖ poté, co vláda oznámila, že zvažuje povinné očkování.

Na demonstraci proti pandemickým opatřením v rakouské metropoli Vídeň přijelo v sobotu na náměstí Heldenplatz podle odhadů policie přibližně 44 tisíc lidí. Šéf opoziční pravicové Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Herbert Kickl vyzval k odporu vůči povinnému očkování proti koronaviru, které má v Rakousku začít platit od února příštího roku. Informovaly o tom agentury APA a DPA.

Bez roušek proti povinným vakcínám

Plánovanou povinnou vakcinaci vůči covidu, jakož i časově neomezený lockdown pro neočkované nazval Kickl „útokem na lidskost“. „Tato vláda jedná sadisticky,“ uvedl populistický politik před svými přívrženci.

protest Viedeň
Zdroj: TASR/AP

Navzdory přítomnosti policie většina protestujících neměla na tváři ochranu úst a nosu, která je v současnosti v Rakousku povinná na hromadných akcích. Na transparentech protestujících měli hesla jako „Ne nucenému očkování“, „Ruce pryč od našich dětí“ či výzvy k odstoupení vlády. Po projevech politiků z FPÖ začal v centru Vídně protestní pochod.

Na vídeňském protestu zasahovalo až 1400 policistů. Několik lidí bylo zadrženo, protože používali pyrotechniku ​​a nedodržovali povinnost nosit ochranu úst a nosu, informuje Der Standard. Dav na přítomné novináře házel sněhové koule či kusy ledu.

Na protestu vystoupil předseda strany FPÖ Herbert Kickl, který urazil několik členů vlády. Ministra zdravotnictví nazval Frankensteinem a ministryni kultury vzkázal, že má máslo na hlavě, cituje deník Der Standard. Reagoval tak na její výroky, ve kterých Kickla pro jeho vystoupení proti opatřením kritizovala a řekla, že má na rukou krev lidí, kteří covidu podlehnou kvůli lhostejnosti. Kromě Kickla na protestu vystoupili známí rakouští antivaxeři.

protest Viedeň
Zdroj: TASR/AP
protest Viedeň
Zdroj: TASR/AP

Pokud Rakousko návrh zákona schválí, bude první zemí v Evropě s povinným očkováním proti koronaviru. Za porušení by lidem hrozila pokuta ve výši 600 eur (zhruba 15 tisíc korun). Lidé by pokuty mohli dostat opakovaně každé tři měsíce, dokud se nenechají očkovat. Nejvyšší možná sankce je 3 600 nebo 2 400 eur ročně (91 nebo 61 tisíc korun). Pokud návrh zákona projde, očkování by bylo povinné od února 2022.

Doporučeno
KVÍZ: Jaký tvar mají carvingové lyže? Ukaž, jestli jsi opravdový fanoušek zimy KVÍZ: Jaký tvar mají carvingové lyže? Ukaž, jestli jsi opravdový fanoušek zimy 1. února 2024 9:51

Výjimky z povinného očkování mají mít podle aktuálního návrhu děti mladší 14 let, těhotné ženy, lidé, kteří onemocnění covid-19 prodělali během 180 dnů od pozitivního testu, jakož i osoby, které si nemohou nechat vpravit dávku vakcíny ze zdravotních důvodů. Povinné očkování by zahrnovalo podání až tří dávek proti koronaviru.

V uplynulých týdnech se ve Vídni konalo několik demonstrací odpůrců opatření vlády zaměřených na boj proti pandemii covidu-19. Minulý týden protestovalo v centru Vídně přes 40 tisíc lidí.

Domů
Sdílet
Diskuse