Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
14. prosince 2021 14:17
Čas čtení 0:38
Ivan Koribanič

VIDEO: U pobřeží Kalifornie se vědcům podařilo najít vzácnou rybu. Její průsvitnou hlavu doplňují zvláštní, vzhůru se dívající oči

VIDEO: U pobřeží Kalifornie se vědcům podařilo najít vzácnou rybu. Její průsvitnou hlavu doplňují zvláštní, vzhůru se dívající oči
Zdroj: Monterey Bay Aquarium Research Institute
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Za celou historii se vědcům podařilo tuto rybu najít jen devětkrát. Důvodem je, že jejím přirozeným prostředím je dno oceánů.

Při pobřeží Kalifornie se vědcům podařilo natočit vzácnou rybu. V rámci 5 600 ponorů, které absolvovali, a 27 600 hodin záznamu, se jim rybu Opisthoproctidae, jak zní její odborný název, podařilo zachytit jen devětkrát. Tento druh ryby byl poprvé spatřen v roce 1939, informuje Newsweek.

Jedná se o rybu s průhlednou hlavou a velkýma zeleně zářícíma očima. Její pohled směřuje vzhůru. Účelem takto položených očí je, že na dně dokáže tato ryba lépe vidět svoji potravu, povětšinou malé korýše. Prohlubně na přední části, které by za normálních okolností připomínaly místo pro uložení očí, slouží jako čichové orgány.


Vědcům se rybu podařilo nalézt během stmívání přibližně 2 000 až 2 600 stop pod hladinou. Výsledkem je 54sekundové video. Velikost ryby je průměrně 6 palců. Jejich výskyt je po celém světě – od vod Japonska až po Kalifornii. Tyto ryby s označením Barreleye jsou většinou nehybné a hledí vzhůru. Na rozdíl od jiných podmořských ryb, takzvaných mořských ďasů, neprodukuje tento druh ryb žádné světlo.

Domů
Sdílet
Diskuse