Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
10. ledna 2022 19:53
Čas čtení 0:49
Radim Šlechta

V České republice převládl omikron. V neděli tvořil 79 % nákazy

V České republice převládl omikron. V neděli tvořil 79 % nákazy
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
NEWS KORONAVIRUS OMIKRON
Uložit Uložené

Varianta omikron již převládá i v Česku. Nadpoloviční zastoupení u nakažených zaznamenala nová varianta v sobotu.

V České republice již dominuje varianta omikron, informoval Státní zdravotnický ústav. Podle čísel, které má ústav k dispozici se varianta omikron dostala nad hranici 50 % případů nákazy koronavirem 8. ledna. Následující den, kdy se data čerpají hlavně z testů ve větších městech a kdy se lidé obecně méně testují, data ukazují zastoupení nové varianty koronaviru v téměř 79 % nákazy.

Podle SZÚ se v Česku za poslední dva týdny objevilo přes 80 tisíc případů nákazy koronavirem. Čtrnáctidenní incidence je podle těchto dat na úrovni 773 infikovaných na 100 tisíc obyvatel.

„Jak ukazují data, mezi hospitalizovanými za posledních 14 dnů setrvale významně převažují neočkovaní. I vzhledem k masivní převaze omikronu, který se šíří rychleji než předchozí varianty, zdůrazňuji znovu důležitost očkování a posilující dávky očkování proti covidu-19. Velký význam má i dodržování hygienických opatření. Respirátory, rozestupy i důsledná hygiena rukou jsou v boji proti šíření nákazy velmi důležitými prvky,“ komentuje ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

Podle ústavu se epidemiologická situace na území České republiky mírně zhoršuje. Nákazou nejvíce zasaženou oblastí jsou v současnosti okresy Praha-západ, Praha, Praha-východ a Česká Lípa. Naopak nejméně zasažený je dlouhodobě západ Čech. SZÚ vnímá jako cestu z pandemie očkování. Posilující třetí dávkou se mohou očkovat všechny osoby nad 18 let již od 4. ledna.

Domů
Sdílet
Diskuse