Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. února 2022 17:20
Čas čtení 1:10
Ema Stanovská

Válka na Ukrajině: Rusko zničilo největší letadlo na světě, které patřilo Ukrajincům

Válka na Ukrajině: Rusko zničilo největší letadlo na světě, které patřilo Ukrajincům
Zdroj: TASR/AP (ilustrační foto)
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Média už před pár dny informovala, že letadlo je v ohrožení.

Největší letadlo na světě – Antonov An-225 – se stalo obětí ruské invaze na Ukrajině. Podle stanice BBC letadlo zničili na letišti Hostomel u Kyjeva. Potvrdil to také ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na Twitteru.

Doporučeno
Václavské náměstí zaplnily desítky tisíc lidí, přišly podpořit Ukrajinu Václavské náměstí zaplnily desítky tisíc lidí, přišly podpořit Ukrajinu 27. února 2022 16:22

Média už před pár dny informovala, že letadlo je v ohrožení, protože letiště u Kyjeva, kde se stroj nacházel, bylo pod neustálou hrozbou.

Výrobce letadel Antonov informace o zničení největšího letadla světa zatím nepotvrdil.

Letadlo, určené primárně k přepravě raketoplánů, vzniklo krátce před rozpadem Sovětského svazu. V posledních letech se na nebe dostalo jen zřídka. Obr přezdívaný Mriya (což v ukrajinštině znamená „sen“), v přepravních službách pro NATO jako Cossack (Kozák), prošel v roce 2018 velkými opravami a modernizací, které by zaručily nejméně další čtvrt století provozu, píše portál Zdopravy.

Portál Traveller označil jeho zničení za „smutný konec zajímavé kapitoly v kronikách letectva“. AN-225 měl šest motorů, 32 kol, spálil až 20 tun paliva za hodinu a měl maximální vzletovou hmotnost (MTOW) 640 tun, což je o 65 tun více než MTOW pro Airbus A380.

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

Stroj zároveň držel několik světových rekordů. Odvezl nejtěžší náklad v historii, nejtěžší jednotný kus nákladu nebo dokonce nejdelší kus nákladu. Obr mohl přistávat jen na letištích s delší dráhou a na obloze během letu v letové hladině zanechával typických šest čar za proudovými motory.

Domů
Sdílet
Diskuse