Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. března 2022 v 20:26
Čas čtení 0:54
Tereza Šnajdrová

VIDEO: Ukrajinci rozstříleli ruské tanky na předměstí města Kyjiv

VIDEO: Ukrajinci rozstříleli ruské tanky na předměstí města Kyjiv
Zdroj: Ozbrojené síly Ukrajiny
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Ve středu došlo na Ukrajině k dalším bojům na předměstí hlavního města, během kterých se ukrajinským vojskům podařilo rozstřílet ruské tanky. Kolona obrněných vozidel se musela stáhnout.

Je tomu již 14 dní, co ruská armáda vtrhla na Ukrajinu a začala válka. Některá ukrajinská města byla zničena, ale Kyjiv, o který se Rusko pokouší již několik dní, si Ukrajinci stále chrání. Ve středu se k hlavnímu městu vydala kolona ruských tanků, kterou jen 12 kilometrů před vjezdem do Kyjeva rozstříleli ukrajinští vojáci, informují Ozbrojené síly Ukrajiny.

Doporučeno
Kandidát na prezidenta generál Petr Pavel: Rusko ještě zdaleka nevyužilo všechny možnosti a všechny zbraně, které má k dispozici Kandidát na prezidenta generál Petr Pavel: Rusko ještě zdaleka nevyužilo všechny možnosti a všechny zbraně, které má k dispozici 4. března 2022 v 11:30

Ke střetu ruských tanků a ukrajinských vojsk došlo ve středu na kraji města Brovary, které se rozpíná na předměstí Kyjeva. Ruské tanky se plánovaly přemístit k 12 kilometrů vzdálenému hlavnímu městu, které se Rusko již dva týdny snaží dobýt, ale jejich plány jim překazili odvážní ukrajinští vojáci.

Kolonu tanků zasáhla dělostřelecká palba, kterou Rusové nemohli vyhrát, a byli nuceni se stáhnout. Video navíc ukazuje, že Ukrajinci na ruský konvoj cílili také protitankovými raketami a útočili bezpilotními letouny. Během ostrého útoku měl být údajně zabit ruský velitel Andrej Zacharov, uvádí zpravodaj Nexta.

Možná se ptáš, proč již nepíšeme Kyjev, nýbrž Kyjiv. Hlavní město Ukrajiny se v 17. století stalo součástí Ruské říše a pojmenování Kyjev vzniklo vlivem ruského jazyka na ukrajinštinu. V roce 1991 se Ukrajina prohlásila za samostatnou zemi a jen o čtyři roky později ukrajinská vláda nařídila, aby se jméno hlavního města začalo psát a vyslovovat Kyjiv. Vzhledem k situaci, která na Ukrajině panuje, považujeme za správné uvádět název ukrajinský, nikoli ten ruský.
Domů
Sdílet
Diskuse