Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. března 2022 7:52
Čas čtení 1:18
Adéla Ježková

Česko zažívá obrovský nápor lidí prchajících před válkou. Pražský primátor Hřib žádá hotely a městské části o pomoc

Česko zažívá obrovský nápor lidí prchajících před válkou. Pražský primátor Hřib žádá hotely a městské části o pomoc
Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER
REFRESHER INVAZE NA UKRAJINĚ PRAHA ZDENĚK HŘIB
Uložit Uložené

Ubytovací kapacity v Praze přestávají stačit.

„Situace je vážná,“ uvedl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib na Twitteru s tím, že osloví pražské městské části 1-22, ať uvolní prostory tělocvičen pro nouzová ubytování se zajištěným stravováním pro ukrajinské uprchlíky.

Připravovaná nouzová ubytování v tělocvičnách mají být podle něj pouze dočasným řešením, než se podaří zařídit vhodnější podmínky.

Doporučeno
Příběhy uprchlíků: Když byla rodina na Ukrajině, brečela jsem každý den (Reportáž) Příběhy uprchlíků: Když byla rodina na Ukrajině, brečela jsem každý den (Reportáž) 10. března 2022 7:00

Teď ale už nemáme z čeho brát. Nabídky z databáze humanitární pomoci jsou přebrané a dosud uvolněné státní ubytovací kapacity jsou plné,“ vysvětlil primátor.

Vedení Prahy vyzve také provozovatele hotelů a dalších ubytovacích zařízení, ať poskytnou své prostory v hodnotě přislíbených státních kompenzací 180 korun na noc za dospělého a 90 korun za dítě. 

Jsme na tom jako Německo během uprchlické krize, uvedl Hřib

Nápor příchozích lidí, kteří do Česka prchají před válkou, je podle Hřiba obrovský. „V poměru k počtu obyvatel České republiky jsme teď ve stejné situaci, jako bylo Německo během uprchlické krize 2015-2016. S tím rozdílem, že v Německu mohli reagovat v horizontu měsíců, my musíme v horizontu dnů,“ dodal na Twitteru.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Kongresovém centru od začátku svého fungování odbavilo 25 091 osob. Jen ve čtvrtek to bylo 2 872 lidí a o ubytování požádalo 375 z nich. V úterý centrum odbavilo 3 667 lidí, zatím nejvíc za jeden den. Pražské asistenční centrum je podle Hřiba nejvytíženější v zemi

Česká republika podle České televize zatím udělila víc než 90 tisíc speciálních víz Ukrajincům prchajícím před válkou. Ministr vnitra Vít Rakušan uvedl, že reálný počet uprchlíků, kteří nyní v zemi jsou, je podle odhadů okolo 150 tisíc.

Domů
Sdílet
Diskuse