Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. března 2022 18:24
Čas čtení 1:05
Tereza Šnajdrová

Český rozhlas se omluvil za rozhovor s Martinem Kollerem. Vojenský analytik šířil dezinformace

Český rozhlas se omluvil za rozhovor s Martinem Kollerem. Vojenský analytik šířil dezinformace
Zdroj: ČTK/Fotobanka ČTK/Němeček Pavel
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Český rozhlas v pátek dopoledne odvysílal rozhovor plný dezinformací s vojenským analytikem Martinem Kollerem, za který se následně omluvil.

Český rozhlas odvysílal v pátek dopoledne rozhovor s vojenským analytikem Martinem Kollerem, s nímž diskutoval válku na Ukrajině. V rozhovoru nicméně zazněla řada dezinformací. Veřejnost se proti rozhovoru okamžitě ohradila, na což ČRo zareagoval omluvou. „Jeho účast ve vysílání považujeme za důsledek naší nedostatečné přípravy,“ píše se v omluvě.

Doporučeno
Ukrajinská kuchyně a její speciality nabízí nespočet zajímavých chutí. Navštívili jsme pražskou restauraci The Boršč Ukrajinská kuchyně a její speciality nabízí nespočet zajímavých chutí. Navštívili jsme pražskou restauraci The Boršč 18. března 2022 11:30

Martin Koller v rozhovoru, který se týkal války na Ukrajině, řekl hned několik nepravdivých informací. Prohlásil například to, že Ukrajinci se „schovávají za civilisty a střílí z měst, aby pak mohli vykládat, že Rusové útočí na civilisty a města“ nebo to, že zmiňování ruského nepostupu na Ukrajině je „z velké části propaganda západních médií.

Vojenský analytik v minulosti již několikrát mluvil o tom, že „ruský voják je lepší než americký,“ a že „z Ukrajiny prchají zejména ekonomičtí migranti a lidé, kteří nechtějí bojovat.

Kromě toho, že Koller podporuje Rusko, byl také členem StB, na což upozornil zpravodaj Echo24. Jako spolupracovník Vojenské kontrarozvědky měl být Koller velmi aktivní a součástí jeho spisu má být až 150 různých zpráv o důstojnících a vojácích.

Jak je tedy možné, že si jej Český rozhlas pozval do vysílání? Prý se tak stalo v důsledku nedostatečné přípravy. „Vojenský analytik Martin Koller v poledním publicistickém pořadu Hlavní zprávy - rozhovory, komentáře prezentoval své názory na válku na Ukrajině, které však nebyly podloženy fakty. Jeho účast ve vysílání považujeme za důsledek naší nedostatečné přípravy. V kontextu mnohadenního vysílání ČRo o válce na Ukrajině šlo o ojedinělý moment. Posluchačům se za to omlouváme,“ píše Český rozhlas v omluvě, kterou zveřejnil poté, co veřejnost rozhovor hojně kritizovala.

Domů
Sdílet
Diskuse