Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Populární pokrm se zrodil z japonského manga komiksu. V článku najdeš recept s variantou pro vegany.
Spojením svaté trojice: rýže, řasa, protein/zelenina, vzniká nejen sushi: pochoutka známá po celém světe, ale i japonské onigirazu, jehož tvar připomíná sendvič a plní se různými ingrediencemi. Zde se kreativitě a chutím meze nekladou, pro inspiraci jsme pro tebe připravili dvě varianty: á la craba sriracha tofu (veganské), které zvládneš připravit do třiceti minut.
Originazu přišlo na svět velice zajímavým způsobem. V roce 1990 se objevilo v japonské, velmi populární komiksové manga sérii známé jako „Kukkingu Papa “, neboli Tatínek vaří, jejímž autorem a ilustrátorem je Toči Uejama.
Hlavní postavou je sararīman, což je japonský výraz pro typického obchodníka s bílým límečkem, který pracuje v korporátu. Tatínek je velmi dobrý kuchař, vaří pro celou rodinu lahodné obědy a to, že maminka vařit neumí, drží v tajnosti před svými spolupracovníky.
Pokaždé když si Papa přinese do práce obědovou krabičku, tvrdí ostatním, že ji připravovala manželka a je také skvělá kuchařka.
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 25 Kč
Co se dozvíš po odemknutí?
Význam slova onigirazu
Jak si doma připravit onigirazu á la krab
Jak si doma připravit veganské originazu s kimchi a tofu
V jedné z kapitol protagonista vynalezne onigirazu, jehož příprava podle něj zabere méně než 5 minut. Uvařenou rýži rozloží do čtverce na velký kus nori řasy a vrství jej nejrůznějšími náplněmi, rychle složí a rozřízne na dvě poloviny.
Termín onigirazu je odvozen od slova „nigiri", což znamená rukama tvarovaná rýže. Japonci dávají rýži také na oltář ve svých domovech i chrámech. Předpona „o" znamená vážnost, obdiv a poděkování.
Onigirazu se dá jíst k snídani, svačině, obědu i večeři. Výhodou je jeho skladnost, tudíž se skvěle hodí jako jídlo do práce, školy, nebo na cesty.
Recept na onigirazu
Připravit onigirazu doma zvládne každý. Postup při obou variantách je stejný, liší se akorát v přípravě náplní: á la krab nebo sriracha tofu. Nejdříve popíšeme přípravu, která je stejná pro oba recepty, a pak si můžeš vybrat, kterou verzi budeš připravovat.
wasabi (volitelné, můžeš jím během balení lehce potřít sushi rýži)
sůl, pepř
1 čajová lžička sezamového oleje (na rýžovou zálivku)
5 čajových lžiček rýžového octa (na rýžovou zálivku)
3 čajové lžičky cukru (na rýžovou zálivku)
+ potravinová folie
Suroviny naverzi s tofu:
1 balení bílého tofu
hrst nasekané pažitky
4 polévkové lžíce srirachi (nebo méně - podle chuti)
5 polévkových lžic sojovky
1 polévková lžíce sezamového oleje
Suroviny na verzi á la krab:
250g surimi tyčinek
1 bílý jogurt
1 polévková lžíce majonézy
1/2 cibule
hrst nasekané pažitky
šťáva z čtvrtky citronu
1 čajová lžička srirachi (volitelné)
Postup:
Nejdříve si připrav sushi rýži. Dva odměřené hrnky rýže dobře propláchni a přiveď s 2,5 hrnky vody k varu. Jakmile voda začne vařit, přiklop rýži pokličkou a vař na nízkém plameni cca 15 minut.
Mezitím co se ti vaří rýže si připrav náplně podle výběru. Zeleninu nakrájej na tenké plátky.
Uvařenou rýži vyklop do mísy a dochuť sezamovým olejem a dochucovací zálivkou, tu získáš smícháním rýžového octa s cukrem a solí v poměru 5:3:1
A teď přichází na řadu ta zábavná část – příprava japonského sendviče.
Ustřihni si kus potravinářské folie, do které pak sendvič budeš balit. Na folii polož celou nori řasu hrubým povrchem nahoru.
Na řasu vmačkej sushi rýži do tvaru čtverce – to je tvůj stavební kámen, na který budeš pokládat další vrstvy: zeleninu dle výběru, zvolený protein a nakonec zase sushi rýži.
Teď už jen stačí rohy nori řasy ohnout a obalit jimi vzniklý čtverec. Zabalený sendvič rychle přebal do folie – to zaručí, že ti všechno bude hezky držet pospolu.
Před překrojením vydrž alespoň 5 minut, během kterých nori řasa zvlhne a sendvič se bude pak lépe jíst.
Itadakimasu! (Dobrou chuť!)
Á la krab
Krabí tyčinky najemno nakrájej a vlož do mísy. Přidej bílý jogurt, majonézu, nasekanou cibuli, pažitku a zakápni citronem. Vzniklý krabí salát dochuť solí, pepřem a srirachou.
Sriracha tofu
Tofu nakrájej na tenké obdelníkové plátky a vlož do mísy, kde se bude marinovat. Marináda je jednoduchá. Smíchej srirachu, sojovku, sezamový olej a opepři. Tofu marinuj alespoň 10 minut. Namarinované tofu osmahni na oleji z každé strany cca 4 minuty. Jakmile je tofu hotové posypej ho nasekanou pažitkou a je čas na balení.
Nori řasy jsou bohatým zdrojem bílkovin, vitamínů, minerálů a snižují cholesterol.