Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. dubna 2022 14:53
Čas čtení 1:39
Adéla Ježková

Guvernérka Alabamy podepsala „anti-trans“ zákony. Věří, že děti by se měly vyvíjet tak, jak to „Bůh zamýšlel“

Guvernérka Alabamy podepsala „anti-trans“ zákony. Věří, že děti by se měly vyvíjet tak, jak to „Bůh zamýšlel“
Zdroj: Drew Angerer/Getty Images
NEWS LGBTQ+ LIDÉ SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) TRANSGENDER OSOBY ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

„Tady v Alabamě používají muži pánské toalety a dámy dámské toalety. Není na tom nic složitého,“ zdůvodnila své rozhodnutí guvernérka Kay Ivey.

Dva zákony namířené proti transgender lidem podepsala guvernérka Alabamy Kay Ivey v pátek. Senátní návrh zákona č. 184 neboli „Alabamský zákon o ochraně zranitelných dětí“ by stanovil trestný čin pro lékaře předepisování hormonů nebo blokátorů puberty nezletilým trans lidem. Zakázáno by rovněž měli provádět operace, které těmto lidem mohou pomoci při tranzici. Informoval o tom server Insider.

Lékařům by v případě porušení zákona hrozilo až 10 let za mřížemi a pokuta 15 000 dolarů. Oba zákony přicházejí po vlně „anti-trans“ zákonů, které v poslední době prosadili republikánští státní politici.

Doporučeno
Arizona a Oklahoma zakázaly trans* sportovkyním účast na soutěžích Arizona a Oklahoma zakázaly trans* sportovkyním účast na soutěžích 31. března 2022 19:19

„Před těmito radikálními, život měnícími léky a operacemi bychom měli chránit zejména naše děti, které jsou v tak zranitelné fázi života,“ uvedla Ivey. Místo toho by se podle ní měli všichni soustředit na to, aby dětem „pomohli správně se rozvinout v dospělé lidi, které Bůh zamýšlel“.

V Alabamě používají muži pánské toalety a dámy dámské toalety, nechala se slyšet Ivey

Druhý návrh zákona (House Bill 322) požaduje, aby nezletilí transgender lidé používali školní toalety a šatny, které odpovídají pohlaví uvedenému v jejich rodných listech. Zakazuje také pedagogům diskutovat ve třídách o čemkoli, co souvisí s pohlavím nebo sexualitou.

„Tady v Alabamě používají muži pánské toalety a dámy dámské toalety. Není na tom nic složitého,“ zdůvodnila své rozhodnutí Ivey.

Doporučeno
Oplzlé výslechy na sexuologii se týkají i trans teenagerů, popisuje Králová z Transparentu (Rozhovor) Oplzlé výslechy na sexuologii se týkají i trans teenagerů, popisuje Králová z Transparentu (Rozhovor) 6. dubna 2022 11:30

„Pokud budou zákony schváleny a podepsány, bude mít Alabama nejrozsáhlejší a nejnepřátelštější zákony namířené proti trans lidem v zemi,“ řekl pro The Guardian Chase Strangio, zástupce ředitele pro trans spravedlnost z ACLU LGBTQ & HIV Project.

Courtney Roark, ředitelka v neziskové organizaci URGE, která se zabývá reprodukčními právy mládeže, označila přijetí zákona za útok na tělesnou autonomii mladých trans lidí a jejich rodin.

„V dalším útoku na naše těla, naši autonomii a naši touhu žít šťastný a zdravý život alabamští politici podepsali zákon, který by kriminalizoval lékaře, ředitele, učitele, školní poradce a zdravotní sestry za to, že poskytují trans a nebinární mládeži péči a podporu potvrzující pohlaví. Trans a nebinární mládež v našem státě i v celé zemi již nyní čelí mimořádným překážkám v přístupu k osvobozenému a radostnému životu, který si zaslouží,“ uvedla Roark pro ABC News.

Zpět
Sdílet
Diskuse