Wolt podniká další kroky směrem k udržitelnosti.
Na jednu objednávku dovezeného jídla mnohdy připadá pět i více jednorázových misek a krabiček, které následně končí na skládkách. Problém s přemírou odpadu začal být ještě palčivější se zavřením restaurací během covidu, kdy se počet objednávek několikanásobně zvýšil. Wolt se však dlouhodobě snaží o udržitelný přístup k podnikání, takže i tuhle komplikaci hravě vyřešili. Spojili se s projektem REkrabička, aby ekologický dopad společně snížili.
Nově Wolt dováží jídlo z vybraných restaurací ve znovupoužitelných krabičkách. Omezují tak množství odpadu, které denně při dovozech jídla v jednorázových obalech vzniká. Díky tomu má každý zákazník možnost snížit ekologickou stopu, a navíc si vychutnat jídlo z kvalitní, pevné misky. Už teď si můžeš jídlo v REkrabičkách objednat v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Českých Budějovicích a Liberci.
Co je REkrabička?
V poslední době jsme mohli zaznamenat trend znovupoužitelných kelímků na kávu, díky kterým se snížil počet použitých jednorázových kelímků. Autor projektu REkrabička, Ondřej Široček, se začal zamýšlet nad tím, jak podobně vyřešit obrovské množství odpadu, které vzniká dovážením jídla v jednorázových obalech. Z původní myšlenky vznikl úspěšný projekt, který dnes funguje ve stovkách restaurací po celé České republice.
REkrabička je vratná nádoba, do které ti v restauraci na zálohu 80 Kč vydají jídlo s sebou. Potom, co si ho vychutnáš, ji jednoduše vrátíš a dostaneš zálohu zpět. Místo několika jednorázových obalů využiješ pouze jeden, který následně mohou použít další zákazníci. Smyslem je snížit množství odpadu v restauracích. Jedna REkrabička totiž dokáže nahradit až 400 tradičních jednorázových obalů. Je vyrobená ze 100% recyklovatelného, odolného polypropylenu, který splňuje veškeré hygienické nároky a lze ho dát do mikrovlnky i do myčky.
Znovupoužitelné krabičky skvěle těsní, takže si jídlo můžeš dát do batohu beze strachu, že vyteče. K dispozici jsou tři druhy krabiček, které se díky kompaktním rozměrům dají skvěle naskládat i do kabelky. Pojmou saláty, sendviče, dezerty, přílohy i hlavní jídla a polévky. Jídlo v REkrabičce navíc vydrží teplé déle než v jednorázovém obalu.
Další krok Woltu k udržitelnosti
Možnost připravit jídlo do znovupoužitelných krabiček by měla potěšit zákazníky a motivovat restaurace, aby se vydaly na udržitelnější cestu. „Od začátku je naší filozofií podnikat zodpovědně a udržitelně s ohledem na okolí. Po kompenzaci uhlíkové stopy našich kurýrů je snížení množství obalového odpadu další podstatné téma, kterému je potřeba se věnovat,“ objasňuje spolupráci generální ředitel Woltu, Jan Foret.
Šetrnější cestou si můžeš objednat jídlo třeba z pražské Etapy nebo Forky's, v Brně z Padagali, v Českých Budějovicích z Klika Kitchen & Coffee, z olomoucké Lobster Family restaurant, v Liberci z restaurace Grill U Šesti Kohoutů a v Ostravě si z REkrabičky pochutnáš například na jídle z Palouku.
Jak si objednat jídlo v REkrabičce?
Pokud si chceš objednat jídlo z Woltu v REkrabičce, zadej do vyhledávacího pole na webu nebo v aplikaci spojení „REkrabička“. Tak zjistíš, jaké podniky ve tvém městě tuhle možnost nabízí. Vyber si jídlo jako vždycky a při objednávce zaklikni políčko „REkrabička“. K ceně objednávky se ti přičte vratná záloha 80 Kč. Jídlo si přebereš od kurýra, patřičně vychutnáš a použitou REkrabičku kdykoliv vrátíš do jakékoliv z partnerských restaurací, kde dostaneš zpět 80 Kč. Zatím není možné vracet REkrabičky přímo kurýrům.