Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
21. dubna 2022 20:13
Čas čtení 1:50
Vojtěch Vanda

Dva ruští vojáci oslavovali narozeniny svého „kolegy a kamaráda“ Adolfa Hitlera

Dva ruští vojáci oslavovali narozeniny svého „kolegy a kamaráda“ Adolfa Hitlera
Zdroj: Govorit TopaZ
NEWS ADOLF HITLER INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Dva ruští vojáci sdíleli ve čtvrtek na sociální síti Telegram ve skupině příspěvek s blahopřáním svému „kolegovi a kamarádovi“, který slavil narozeniny. Dne 20. dubna se narodil Adolf Hitler a podle The Times na něj vojáci právě odkazovali.

Dva vojáci ruské armády oslavovali narozeniny „kolegy a kamaráda“ Adolfa Hitlera. S informací přišel web The Times, který odkazoval na fotku na sociální síti Telegram. Fotografie byla sdílena ve skupině Govorit TopaZ, což je prokremelská skupina se 70 tisíci sledujícími. Vojáci u příspěvku popisují, jak je nacistický vůdce inspiroval.

Doporučeno
Ukrajinskému vojákovi zachránil život mobil. Neprošla přes něj kulka Ukrajinskému vojákovi zachránil život mobil. Neprošla přes něj kulka 21. dubna 2022 9:41

Přestože prezident Ruské federace Vladimír Putin mluví o válce na Ukrajině jako o konfliktu, který má pomocí tzv. „denacifikace“ zbavit jejich západního souseda nacistů a Banderovců, někteří členové armády, která přišla jeho rozkaz vykonat, evidentně spadají právě do této skupiny.

V prokremelské skupině Govorit TopaZ na Telegramu se 70 tisíci sledujícími se ve čtvrtek objevil příspěvek s fotkou, na které dva ruští vojáci stojí před kamionem s dnes již notoricky známou značkou Z. Ozbrojení muži, z nichž jeden je maskován, stojí u vozidla, které má na čelním skle dokonce číslo 88 – číselný kód, kterým neonacisté kryjí nacistický pozdrav „Heil Hitler“ (číslo 8 symbolizuje osmé písmeno v abecedě).

Muži konkrétně Hitlerovo jméno nezmiňují, v příspěvku mluví o „kolegovi a kamarádovi“, který se pro ně i přes pokročilý věk stal inspirací.

„Naučil nás milovat svou vlast a nikdy se nebát nepřítele, bez ohledu na to, jak silný je. Naučil nás bojovat za země předků, které historicky patří našemu lidu. A přestože je dávno pryč, jeho dílo a slovo žije v našich srdcích a inspiruje nás k tomu, abychom porazili ukrobolševickou špínu a rozmnožili slávu velkého Ruska!“ stálo v příspěvku. Adolf Hitler se narodil 20. dubna 1889.

Rusko obviňuje pluk Azov z toho, že má ve svých řadách nacisty

Svou denacifikaci Putin obhajuje i „konkrétními důkazy“, mezi nimiž figurují i někteří členové ukrajinského pluku Azov. Tato vojenská jednotka v posledních dnech proslula zejména obranou města Mariupol, v němž jej společně s ukrajinskými mariňáky bránili více než 50 dní.

Doporučeno
AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko 15. února 2024 10:00

REFRESHER se na historii pluku Azov podíval v rozsáhlém článku, v němž odborníci vývoj této jednotky okomentovali. „Je pravda, že tento prapor byl v minulosti považovaný za problematický, protože vznikl i z řad nacionalistů a nacistů. Ne všichni členové však byli radikály a od začátku tvořili výraznou menšinu. Postupem času byly dobrovolnické jednotky integrovány do ukrajinské armády nebo do Národní gardy Ukrajiny,“ řekl analytik Michal Lebduška.

„To platí i pro pluk Azov, který je součástí národní gardy, což je vojenská jednotka, která je podřízená ministerstvu vnitra, nikoli resortu obrany. Není to formální armáda, ale paralelní struktura. V době, kdy byli zařazení do těchto paralelních struktur, je víceméně od radikálů očistili. Do značné míry tedy z těchto jednotek zmizely,“ dodal.

Mohlo by tě zajímat:
Jak se vyvíjely hranice Česka od roku 626 do současnosti? Video ukazuje rozpad a vznik území v průběhu let
Dva ruší vojáci oslavovali narozeniny svého „kolegy a kamaráda“ Adolfa Hitlera
Pražané si za plyn opět připlatí. V červnu se jim zdraží v průměru o třetinu
Domů
Sdílet
Diskuse