Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. května 2022 14:30
Čas čtení 6:27
Adam Novosad

Kdo jsou kadyrovci? Vlastní kolegy z ruské armády popravili bez váhání, smějí se jim na TikToku a nevyšla jim vražda Zelenského

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jednotky čečenského diktátora Ramzana Kadyrova si na Ukrajině vybudovaly pověst brutálních hrdlořezů, ale ve skutečnosti ruské bojové taktice nijak vážně nepomáhají.

Kadyrovci vraždí vlastní ruské vojáky, v Buči rozpoutali masakr civilistů, jejichž mrtvá těla nechali poházená na cestách a chodnících, ale ve skutečnosti nemají výcvik k tomu, aby vedli útočnou válku na Ukrajině. Brutální hrdlořezové se navíc zesměšňují na TikToku.

Doporučeno
Toto je čečenský diktátor Ramzan Kadyrov. Nechává mučit gaye, je závislý na Tiktoku a peníze od Putina utrácí za Lamborghini Toto je čečenský diktátor Ramzan Kadyrov. Nechává mučit gaye, je závislý na Tiktoku a peníze od Putina utrácí za Lamborghini 13. dubna 2022 14:30

Zatímco na předměstích Kyjeva operovali v úvodních dnech ruské invaze na Ukrajinu mladí ruští vojáci, z nichž mnohým mohlo být jen kolem 20 let, místní obyvatelé zůstali rozzlobení, zaskočení a znechucení z toho, že se jim cizí moc snaží okupovat zemi. Málokterý ruský branec však chtěl střílet do civilistů v Buči či Boroďance.

Když Kreml zjistil, že se Kyjev ruské armádě nepodaří ovládnout do tří dnů, na předměstí hlavního města vsadili na brutalitu. Kadyrovci společně se speciálními jednotkami a Vagnerovou skupinou vyrazili do měst a vesniček kolem Kyjeva, kde rozpoutali peklo. Na Ukrajině si jejich činy dobře pamatují z války v Donbasu, kde pomáhali v roce 2014, ale teprve nyní celý svět zjistil, koho si Kadyrov v Čečensku vychoval.

Čečensko, kadyrovci
Zdroj: Čečenská vláda

Ruští vojáci ve skutečnosti Čečence nesnášejí, vždyť je léta zabíjeli

Vztahy mezi Rusy a Čečenci byly dlouhá desetiletí napjaté. Republika s muslimskou většinou se nechtěla podvolit Moskvě, a tak Rusko svedlo s Čečenci dvě ničivé války, které se v některých bodech podobají té na Ukrajině. Hlavní město Groznyj vybombardovali Rusové k nepoznání a velkou část Čečenců si znepřátelili.

Otec dnešního diktátora Ramzana Kadyrova ale ve druhé čečenské válce zavětřil příležitost, vysvětluje NPR. Jelikož v Čečensku existovalo několik vlivných klanů, Achmat Kadyrov po letech boje s Rusy převlékl kabát. Moskvě nabídl cestu ven z války, se svými bojovníky vyčistil Čečensko od soupeřících klanů a získal také moc nad republikou, která se stala silným partnerem Vladimira Putina. Moskva ale v Čečensku ztratila většinu vlivu.

Čečenské války proto na Rusech zanechaly stopy. Množství vojáků, kteří i dnes bojují na Ukrajině, zažilo války v Čečensku, a tak si dobře pamatují, jak Čečenci zabíjeli ruské vojáky. „To jsou oni. Kadyrovci. Měli by být našimi spojenci, ale když jen mrkneme, roz*ebou nás,“ vzpomíná ruský voják na zážitky s Čečenci, kteří převlékli kabáty.

Rusové si proto během druhé čečenské války dávali na kadyrovce dobrý pozor. „Pokud jen pohnou svalem, všechny je rozstřílejte,“ připomíná reportáž z The Spectator slova velitele ruských speciálních jednotek v bojích ve městě Groznyj. Čečenci, kteří dosud Rusy zabíjeli, najednou od Kremlu získali stovky milionů dolarů a speciální postavení, které odsunulo vliv ruských tajných služeb i ruské armády.

čečensko
Zdroj: Wikimedia Commons/Natalia Medvedeva

Rusové byli v Buči přísní, ale nevraždili civilisty. Potom přišli kadyrovci

Město Buča na předměstí Kyjeva se dnes již krvavými písmeny zapsalo do historie války na Ukrajině. Když se ruská armáda po sérii neúspěchů stáhla z okolí hlavního města, zanechala po sobě masové hroby, stovky mrtvých civilistů a scény, které potvrzovaly, že ruští vojáci místní obyvatele surově popravovali, píší The New York Times.

V Buči našli přicházející ukrajinští vojáci ležící mrtvoly na cestách i chodnících. V prvních dnech války, kdy Rusové rychle obsadili předměstí Kyjeva, se však do civilistů nestřílelo, což potvrzují výpovědi místních obyvatel. 

„První vojáci byli mladí branci,“ vzpomíná pro ITV News na příchod Rusů Volodymyr Kozačenko, který z Buče odmítl odejít a okupaci přečkal přímo ve městě. I on se mohl stát jednou z obětí ruského běsnění. „Byli to mladí chlapci ve věku možná 21 nebo 22 let. Chovali se jako zombies. Jen kolem dokola říkali, že vše, co potřebují, je jít do Kyjeva a vyměnit našeho prezidenta, prý nepotřebují nic jiného,“ říká Kozačenko.

Čečenci vyhodili těla z auta a sami v něm odjeli

Zlom podle místních nastal tehdy, když ruské velení pochopilo, že se jim Kyjev nepodaří dobýt. Mladí ruští branci, které velitelé poslali okupovat Buču či Boroďanku, zpočátku odmítali střílet do civilistů a po příchodu byli podle výpovědí místních pro The Daily Beast „přísní, ale spravedliví“.

S přibývajícími dny, kdy si první vlna ruských vojáků uvědomovala, že je na Ukrajině nečekají šťastní Ukrajinci s ruskými vlaječkami čekající na osvobození, klesala morálka branců, a tak Moskva poslala na předměstí Kyjeva posily — příslušníky speciální zásahové jednotky SOBR, členy OMON z národní gardy a kadyrovce. 

Čečenci už slitování neměli. Už ruský konvoj, který přes Buču projel 27. února a krátce nato skončil rozbombardovaný ukrajinskými jednotkami na jedné z hlavních cest do města, obsahoval příslušníky kadyrovců. Rusové utrpěli zničením konvoje značné ztráty.

Válka na Ukrajine | Masový hrob | Buča
Zdroj: TASR/AP/Rodrigo Abd

Čečence není těžké rozeznat, protože na rozdíl od běžných vojáků oblečených v maskáčích, aby v žádných podmínkách nevyčuhovali z davu a prostředí, Čečenci bojují převážně v černých vestách. Na neprůstřelných vestách mají jméno Ramzana Kadyrova, většina z nich má hustý plnovous podle islámských zvyklostí a nechybí ani islámské nápisy.

Jako pomstu za zničený konvoj s Čečenci ztratili kadyrovci jakékoli zábrany. Po Buči začali pobíhat ve svých černých vestách, stříleli do projíždějících civilních aut a bavili se tím, jaké škody dokážou nadělat.

Ihor Juščenko, bývalý plukovník ukrajinské armády se zkušenostmi z války v Donbasu, podle vlastních slov viděl, jak Čečenci přes okna rozstříleli civilní auto desítkami nábojů, poté z něj vytáhli dva pasažéry, jejich mrtvá těla pohodili na kraj cesty a stejný autem odjeli z místa činu.

Když ruští vojáci odmítli bojovat, Čečenci je zastřelili

Běžní vojáci ruské armády na základě historických zkušeností nesnášejí čečenské bojovníky, kterým velí diktátor Ramzan Kadyrov. Je těžké odpustit, že v obou čečenských válkách kadyrovci zpočátku bojovali proti Rusku, v důsledku čehož zemřely tisíce ruských vojáků, dohromady více než 5 700, vysvětluje The Spectator.

Není divu, že nevraživost mezi Rusy a Čečenci přetrvává dodnes. Podle zpráv zveřejněných ukrajinskými zpravodajskými službami, místními médii či svědky na sociálních sítích, jako je Telegram, na Ukrajině už kadyrovci několikrát spustili palbu na vlastní ruské kolegy. Stačilo, že Rusové odmítali střílet po civilistech nebo nedostali výplatu.

Takový incident z dubna popsal mluvčí ukrajinského vojenského obvodu v Záporožské oblasti Ivan Arefjev. „Podle informací ukrajinských zpravodajských služeb ruské jednotky zahájily vzpouru v Polohivské oblasti. Ruští vojáci nechtěli bojovat, protože nedostali slíbené peníze. Kadyrovci brutálně zavraždili tři iniciátory vzpoury, kteří byli připraveni složit zbraně a odjet domů,“ uvedl Arefjev podle The Daily Beast.

Z vyprávění obyvatel předměstí Kyjeva vyplývá, že kadyrovci vraždili ruské vojáky i v případě, že zůstali po útoku ukrajinské armády příliš těžce ranění. „Těžce raněné ruské vojáky přinesli do velké nemocnice a ty, kteří byli příliš těžce zraněni, jednoduše zastřelili. Nedělal to nikdo jiný než kadyrovci,“ popsal místní obyvatel Artem Hurin, což se prý dělo, když raněné Rusy evakuovali z Buče do Boroďanky.

Sám Kadyrov se nabídl Putinovi, že nechá zabít Zelenského

Čečenský diktátor Ramzan Kadyrov se podle medializovaných informací těšil na začátek invaze na Ukrajinu už pár týdnů předtím, než začala.

Už tři týdny před 24. únorem se prý setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, aby mu slíbil, že pokud mu nechá volnou ruku při útoku na Kyjev, dá expresně zavraždit Volodymyra Zelenského, řekl ukrajinský politik Oleksij Danilov pro Rádio NV.

Doporučeno
Čečenský diktátor Kadyrov už tři týdny před invazí slíbil Putinovi, že zavraždí Zelenského, tvrdí Ukrajinci Čečenský diktátor Kadyrov už tři týdny před invazí slíbil Putinovi, že zavraždí Zelenského, tvrdí Ukrajinci 22. dubna 2022 10:34

Čečenci přitom krátce po začátku invaze opravdu vyrazili až ke Kyjevu. O zneškodnění Zelenského se pokoušely ruské speciální jednotky i ruští žoldnéři vagnerovci a kadyrovci.

Pro Ramzana Kadyrova by byl skalp samotného ukrajinského prezidenta nepochybně vynikajícím dárkem od jeho vojáků, ale k přímému ohrožení ukrajinského prezidenta vůbec nedošlo.

Veřejnost se minulý týden díky reportáži magazínu Time dozvěděla, že v prvních hodinách invaze se po ulicích Kyjeva skutečně pohybovalo několik skupin ruské armády a žoldnéřů, kteří se dokonce v podvečer 24. února pokusili prostřílet až k Zelenskému do prezidentské kanceláře, jenže ukrajinští obránci vydrželi.

Čečenský diktátor chtěl celou ofenzívu na Kyjev zrychlit

Když Moskva po prvotních neúspěších v Kyjevě útok na hlavní město zpomalila a umožnila jednotkám jako kadyrovci zmasakrovat místní obyvatelstvo, Ramzan Kadyrov se prý zlobil na velení ruské armády, protože postup invaze byl podle něj příliš pomalý.

Útoky na Kyjev podle něj ztroskotaly na tom, že Rusové ztratili výhodu momentu překvapení. Moskvu prosil, aby mohl na Kyjev poslat desítky tisíc Čečenců, protože chtěl Ukrajincům uštědřit „rozhodující úder“, ale velení mu tento nápad neschválilo. Kadyrov dokonce před začátkem invaze údajně sám požádal Moskvu, aby se se svými muži mohl podílet na agresi.

Kadyrovci společně se žoldnéři od vagnerovců dostali od ruského velitelství jmenný seznam ukrajinských osobností v čele s prezidentem Zelenským, které měli zlikvidovat okamžitě poté, co se jich zmocní. Kadyrov dokonce svým bojovníkům slíbil finanční bonusy, pokud přední představitele Ukrajiny dokážou zabít.

Ve městech by kadyrovci zvládli dominovat, jinak jsou neschopní

Navzdory své pověsti nejbrutálnějších bojovníků ruské armády zatím kadyrovci na Ukrajině neprokázali, že by výraznějším způsobem pomohli postupu ruského útoku. 

Analytik Michael Kofman, který ve vědeckovýzkumné organizaci CNA vede program ruských studií, konstatuje, že kadyrovci možná na Ukrajině nepředstavují pro ruskou armádu výraznou pomoc, ale umí posloužit rozdílnými způsoby. 

„Čečenci mají skutečný účel. Ruská armáda potřebuje muže,“ vysvětluje Kofman, podle kterého by se skutečná výhoda kadyrovců mohla ukázat v případě, kdyby Rusové dokázali dobýt Kyjev a potřebovali by ve městě udržovat pořádek. Kadyrovci jsou osobní armádou Ramzana Kadyrova, a tak pečují převážně o bezpečnost svého lídra a udržování pořádku v Čečensku. Nejsou vycvičeni k vedení expediční války na cizím území.

„Kadyrovci nebyli vytrénováni na tvrdé podmínky konvenčního boje, byli vysláni do neznámého terénu, dostali málo informací a nekoordinují svůj postup s běžnými vojenskými jednotkami. Jejich operativní efektivnost na bojišti proto nesplnila očekávání,“ konstatuje ohledně Čečenců organizace Newlines Institute for Strategy and Policy ve své analýze.

Zpět
Sdílet
Diskuse