Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. května 2022 17:17
Čas čtení 1:01
Viktor Kniš

Slovenský parlament nevydal Fica do vazby

Slovenský parlament nevydal Fica do vazby
Zdroj: FOTO TASR - Martin Baumann
NEWS SLOVENSKO
Uložit Uložené

Robert Fico je obviněný jako hlava údajné zločinecké skupiny, podle prokurátora by na svobodě mohl ovlivňovat spoluobviněné a svědky.

Slovenský expremiér Robert Fico do vazby nepůjde, protože v tom zabránila Národní rada SR. O vydání šéfa Smeru-SD do vazby žádal Úřad speciální prokuratury, protože u Fica existuje hrozba, že bude ovlivňovat svědky nebo spoluobviněné.

Pro hlasovalo 74 ze 150 přítomných poslanců, na vydání Fica chyběly dva hlasy. Zdržel se celý klub Sme rodina i poslankyně OĽaNO Katarína Hatráková. Romana Tabák jako jediná nehlasovala, i když byla přítomna v sále.

Většina poslanců parlamentu v současnosti nevidí důvod, aby Specializovaný trestní soud o vazbě vůbec rozhodoval.

Národná rada
Zdroj: NR SR

Fico bol šéf, tvrdí svědkové

Robert Fico je obviněn jako šéf údajné zločinecké skupiny, přičemž své postavení jako premiér podle vyšetřovatelů využíval k tomu, aby například ohrožoval daňové tajemství.

Fico byl podle NAKA na vrcholu hierarchie a z Úřadu vlády SR v letech 2012 až 2018 podle vyšetřovatelů řídil zločineckou skupinu, jejíž součástí byli vysoce postavení policisté včetně slovenského policejního prezidenta Tibora Gašpara a oligarchy Norberta Bödöra.

Doporučeno
Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? 22. března 2024 14:00

Právě tito dva byli původně v rámci kauzy Očistec vrcholem pyramidy, už v té době však usnesení naznačovala, že tato skupina by nemohla fungovat bez politického krytí.

Policie se v usnesení opírá zejména o výpovědi spolupracujících obviněných. Bernard Slobodník, František Imrecze, Daniel Čech a Ľudovít Makó shodně ze své perspektivy popisují, jak Robert Fico a Robert Kaliňák stvořili obludný systém, do kterého nejprve dosadili své lidi a poté je využívali k politickému boji. Kontext dotváří i Threema Mariana Kočnera, kde se o Ficovi baví jako o „šéfovi“, který vše řídí a rozhoduje.

Za stejný skutek už Specializovaný trestní soud vzal do vazby slovenského exministra vnitra Roberta Kaliňáka.

Domů
Sdílet
Diskuse