Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. května 2022 11:51
Čas čtení 1:44
Dominik Vetrák

Katalog Netflixu se v USA za 7 let zmenšil o 35 % filmů

Katalog Netflixu se v USA za 7 let zmenšil o 35 % filmů
Zdroj: Paramount
FILMY A SERIÁLY NETFLIX
Uložit Uložené

Neoficiální údaje o katalogu Netflixu odrážejí smutnou realitu nástupu velkého množství streamovacích služeb, které se navzájem obírají o obsah.

Stránka What's on Netflix, která se věnuje obsahu na Netflixu, vydala krátkou studii, ve které přišla na to, že streamovací platforma přišla o řadu filmů ze svého katalogu. V květnu 2015 nabízela 4 751 filmů, zatímco v květnu 2022 nabízejí už „jen“ 3 016. Je však třeba myslet na to, že jde pouze o katalog filmů pro USA. Netflix v Evropě a jiných regionech má diametrálně odlišný katalog.

Je to proto, že Netflix má pro různé regiony odlišné licenční podmínky. Některá hollywoodská studia například mohou vysílat své filmy na amerických televizních stanicích, ale dané stanice neexistují v Evropě, a tak tam své filmy vysílají přes streamovací platformy, jako například Netflix. Podobných licenčních důvodů je mnohem více.

Doporučeno
Hlavní roli v seriálu Doctor Who poprvé ztvární černošský herec. Dříve si zahrál v seriálu Sexuální výchova Hlavní roli v seriálu Doctor Who poprvé ztvární černošský herec. Dříve si zahrál v seriálu Sexuální výchova 9. května 2022 7:16
The Power of Dog
Zdroj: Netflix

Proč tedy v USA klesá počet filmů na Netflixu? Několik hollywoodských studií se totiž pokouší zopakovat úspěch Netflixu a vytvářejí vlastní streamovací služby. Zatímco studia jako Warner Bros., Disney, Universal či Paramount v minulosti vysílala své filmy přes Netflix, v současnosti to dělají už prostřednictvím vlastních streamovacích platforem.

Universal má Peacock, Paramount má Paramount+, Warner Bros. má HBO Max a Disney má Disney+. Těchto streamovacích služeb je však mnohem více, takže Netflix neustále přichází o filmy a seriály, které se začínají vysílat na streamovací službě, jež je daným hollywoodským studiím a televizním stanicím „bližší“.

V Evropě nepřicházíme o takové množství filmů z toho důvodu, že u nás zatím streamovací služby jako Hulu, Paramount+, Peacock a mnohé další nejsou dostupné. Jakmile však budou dostupné, můžeme očekávat, že i „náš“ Netflix přijde o velké množství filmů.

Mission: Impossible Tom Cruise
Zdroj: Paramount Pictures

V regionu USA je ve srovnání s rokem 2015 o 55 % méně filmů. Naštěstí Netflix v posledních letech začal investovat do vlastní filmové tvorby. Díky tomu mají celkově „jen“ o 35 % méně filmů.

Doporučeno
Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku 11. dubna 2024 12:00

V současnosti je katalog filmů a seriálů na Netflixu složen z cca 47 % vlastní tvorby a 53 % licencované tvorby. Portál What's New on Netflix odhaduje, že do konce roku bude na Netflixu více originální tvorby než licencované.

Pokles počtu filmů společně s faktem, že Netflix ruší velké množství (i) oblíbených seriálů, předplatitele méně motivuje k tomu, aby si bezmyšlenkovitě platili Netflix i nadále.

Netflix sice pracuje na rozšíření svého filmového katalogu díky neustálé produkci originálních filmů, ale co se týče kvality, většinou jde v nejlepším případě o průměrné snímky. Jejich filmy rozhodně nenahradí kvalitu licencovaných filmů. Vypadá to tak, že Netflix postupně nabízí méně kvalitních filmů i seriálů.

Mohlo by tě zajímat:
10 nejlepších filmů Toma Cruise
– V Refresheru ti přinášíme zajímavé informace ze světa filmů. Více novinek najdeš v této sekci.
– V naší filmové databázi najdeš spoustu tipů na různé rodinné a jiné filmy z celého světa. Objevuj, hodnoť, recenzuj své oblíbené filmy.

Domů
Sdílet
Diskuse