Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. května 2022 11:35
Čas čtení 0:45
Barbora Volfová

Nový australský premiér chce bojovat proti klimatickým změnám. Austrálie se může stát velmocí v oblasti obnovitelných zdrojů, říká

Nový australský premiér chce bojovat proti klimatickým změnám. Austrálie se může stát velmocí v oblasti obnovitelných zdrojů, říká
Zdroj: Unsplash/Matt Palmer/volně k užití
NEWS AUSTRÁLIE KLIMATICKÁ ZMĚNA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Nově zvolený australský lídr přislíbil posun v klimatické politice.

Austrálie zvolila svou první labouristickou vládu po téměř deseti letech v čele s Anthonym Albanesem, čímž sesadila liberálně-národní koalici Scotta Morrisona. Nově zvolený lídr prohlásil, že Austrálie by se mohla stát velmocí v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Informuje o tom BBC.

Doporučeno
Globální oteplování zhoršuje kvalitu spánku lidí na celém světě, ukázala rozsáhlá studie. Ovlivňuje zejména ženy a starší lidi Globální oteplování zhoršuje kvalitu spánku lidí na celém světě, ukázala rozsáhlá studie. Ovlivňuje zejména ženy a starší lidi 21. května 2022 9:06

Po třech letech masivních požárů a povodní bylo pro voliče klíčové téma klimatických změn. Konečné výsledky s finálním počtem křesel zatím nejsou známé. Labouristé potřebují získat minimálně 76 křesel k zajištění většiny ve 151členné dolní komoře parlamentu. Podle nejnovějších dat má nyní strana Antonyho Albanese 72 křesel.

Anthony Albanese
Zdroj: TASR/AP/Rick Rycroft

Nově zvolený premiér poděkoval svým voličům. „Děkuji, Austrálie,“ napsal na Twitteru. „Máme nyní příležitost ukončit klimatické války v Austrálii,“ řekl pro BBC devětapadesátiletý Albanese a mimo změny klimatické politiky také slíbil, že svede lidi dohromady, investuje do sociálních služeb a přijme ambicióznější emisní cíle.

„Australské podniky si jsou vědomy toho, že správné kroky v oblasti změny klimatu jsou dobré jak pro pracující, tak pro naši ekonomiku, a já se chci připojit k tomuto celosvětovému úsilí," řekl nově zvolený premiér, avšak výzvy k postupnému ukončení těžby uhlí a otevírání nových uhelných dolů zatím odmítá.

Domů
Sdílet
Diskuse