Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. května 2022 14:15
Čas čtení 0:47
Tereza Patočková

Ukrajinská armáda začala používat české raketomety RM-70. Podvozek mají z Tatry

Ukrajinská armáda začala používat české raketomety RM-70. Podvozek mají z Tatry
Zdroj: Karel Šubrt/CC BY-SA 4.0
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Nabití českého raketometu RM-70 trvá díky upravenému podvozku z Tatry několik minut, zatímco ruční nabíjení u ruské BM-21 zabere klidně i hodinu.

Ozbrojené síly Ukrajiny začaly aktivně využívat český raketomet RM-70 ráže 122 mm. Informoval o tom ukrajinský server Defense Express s odkazem na narůstající počet videí natočených ukrajinskými stíhačkami. Informace o tom, že se tato vozidla dostala do ozbrojených sil Ukrajiny, se objevila zhruba před měsícem, bližší informace ohledně počtu vozidel či jejich úpravě však nebyly zveřejněny.

Dle serveru má český raketomet nad ruským výhodu především díky podvozku z české Tatry. I když je ráže rakety RM-70 a ruské BM-21 stejná, má RM-70 výhody především díky podvozku, který byl mezi 60. a 70. lety přeměněn z Uralu-375 na Tatru 813.

Dle serveru jen tato výměna za plnohodnotný vysokopropustný podvozek s pohonem 8x8 a s lepším motorem přinesla značné výhody. Mimo jiné také tím, že tento krok vytvořil prostor pro umístění automatického nabíjení celého palebného průměru. Aby to bylo proveditelné, je mezi kabinou a obsluhou dalších 40 střel navíc.

Pro opětovné nabití se odpalovací zařízení otočí o 180 stupňů a nové náboje jsou tlačeny hydraulickým systémem. Nabití českého raketometu RM-70 trvá díky upravenému podvozku z Tatry několik minut, zatímco ruční nabíjení u ruské BM-21 zabere klidně i hodinu. Výrazně se také snižuje interval mezi salvami, což je při moderních soubojích nesmírně důležité.

Domů
Sdílet
Diskuse