Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. května 2022 6:46
Čas čtení 0:55
Ema Stanovská

Žena zažila sexuální obtěžování ve virtuální realitě společnosti Meta. „Byla jsem šokována, ačkoli to byli jen avataři“

Žena zažila sexuální obtěžování ve virtuální realitě společnosti Meta. „Byla jsem šokována, ačkoli to byli jen avataři“
Zdroj: Unsplash/volně k užití
NEWS META ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Prý byla i obětí homofobních urážek a virtuálního násilí se zbraní.

Na platformě virtuální reality Horizon Worlds společnosti Meta někdo sexuálně napadl avatara 21leté výzkumnice. Nezisková organizace SumOfUs, kde výzkumnice pracuje, podala usnesení, ve kterém žádá, aby společnost snížila rizikovost metaverza v kontextu lidských práv.

Redaktoři BBC, kteří si prohlédli záznam z incidentu, píší, že na záběrech byli avataři dvou mužů, přičemž jeden z nich se k výzkumnici přiblížil, měl oplzlé komentáře a nabízel jí virtuální láhev s alkoholem. Ten druhý stál opodál a přihlížel. Výzkumnice prý byla také obětí homofobních urážek a virtuálního násilí se zbraní.

„Jedna část mě byla opravdu šokovaná, ale další část si pomyslela: ‚Okej, tohle není moje skutečné tělo, tohle je avatar.‘ Říkala jsem si také, že jde o opravdu důležitý výzkum a tento záznam musím zachytit,“ řekla výzkumnice, která zkoumala prostředí metaverza.

I útok avatara může být traumatizující

Podle společnosti SumOfUs, která se zabývá i lidskými právy, je to důkaz, že Meta potřebuje zajistit v metaverzu lepší ochranu. Společnost tvrdí, že i virtuální útoky mohou být velmi traumatizující a mohou mít skutečný negativní vliv na uživatele. 

Doporučeno
Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu 23. dubna 2024 9:12

Meta už v minulosti řešila podobné incidenty. Aby zlepšila úroveň bezpečnostních opatření, zavedla funkci Personal Boundary (osobní hranice), která zabraňuje avatarům přiblížit se k sobě na určitou vzdálenost a narušit „osobní prostor avatara“. Díky tomu se mohou vyhnout nechtěným interakcím.

Platforma Horizon Worlds je v současnosti dostupná jen v USA a Kanadě. Avataři na ní mají zjednodušený vzhled, který připomíná kreslenou postavičku.

Domů
Sdílet
Diskuse