Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. června 2022 9:11
Čas čtení 1:06
Viktor Kniš TASR

Ruský novinář prodává svou Nobelovu medaili, zisk věnuje Ukrajině. Aktuální nabídka je 512 tisíc dolarů

Ruský novinář prodává svou Nobelovu medaili, zisk věnuje Ukrajině. Aktuální nabídka je 512 tisíc dolarů
Zdroj: TASR/AP
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Muratov získal Nobelovu cenu za úsilí o ochranu svobody projevu, která je předpokladem demokracie a trvalého míru.

Šéfredaktor nezávislých novin Novaja gazeta Dmitrij Muratov poskytl do dražby medaili, která patří k jeho Nobelově ceně za mír za rok 2021. Výtěžek z prodeje půjde na pomoc ukrajinským uprchlíkům, informovala o tom ve čtvrtek stanice Svobodná Evropa.

Aktuální nabídka za medaili, která se bude dražit 20. června, je 512 000 dolarů, uvádí na své webové stránce americká aukční společnost Heritage Auctions se sídlem v Texasu.

Nobelovu cenu Muratov získal za úsilí o ochranu svobody projevu, která je předpokladem demokracie a trvalého míru.

Muratov oznámil, že peníze získané z dražby medaile se použijí na pomoc ukrajinským uprchlíkům, kteří museli po 24. únoru opustit svou vlast v důsledku ruské invaze a pokračujících bojů.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Celý rozsah ukrajinské uprchlické krize je obtížné vyčíslit, avšak výrazně přesahuje jakoukoli jinou uprchlickou krizi v Evropě od konce druhé světové války – podle odhadů Organizace spojených národů opustilo zemi již 6,6 milionu lidí.

Od začátku března se Novaja gazeta vyhýbala informování o dění na Ukrajině z důvodu oficiální ruské cenzury a hrozby trestního stíhání novinářů, kteří nedodržují vládní linii. Koncem téhož měsíce ukončila svou činnost úplně.

Novaja gazeta vznikla v roce 1993 a jejím spoluzakladatelem byl i bývalý sovětský lídr Michail Gorbačov.

Tištěné vydání novin se začátkem května vrátilo na pulty stánků, tentokrát však v Lotyšsku a pod názvem Novaja gazeta Europe. Připravují je redaktoři těchto novin, kteří uprchli do zahraničí. Periodikum je podle redakce dostupné také v Estonsku.

Domů
Sdílet
Diskuse