Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. června 2022 15:32
Čas čtení 1:40
Vojtěch Vanda

Evropský parlament: Čtyři z deseti šéfů firem budou ženy

Evropský parlament: Čtyři z deseti šéfů firem budou ženy
Zdroj: Pxfuel/volně k užití
NEWS EVROPSKÁ UNIE GENDEROVÁ ROVNOST
Uložit Uložené

Rada a Evropský parlament dnes dosáhly předběžné politické dohody ohledně nového právního předpisu EU podporujícího vyváženější genderové zastoupení v řídicích a dozorčích orgánech společností.

Desetileté snažení Evropské unie o vyváženější genderové zastoupení ve vedení firem by mohlo nést své ovoce. V úterý dosáhla Rada a Evropský parlament předběžné politické dohody ohledně nového právního předpisu EU, který podporuje vyváženější genderové zastoupení v řídicích a dozorčích orgánech společností.

Do roku 2026 by pozice členů dozorčí rady a nevýkonných členů firem správní rady mohly zastávat ze 40 % „osoby nedostatečně zastoupeného pohlaví“, tedy ženy.

Doporučeno
Jaké zastoupení mají ve vedení českých veřejných firem ženy? Podle Genderové mapy pětkrát menší než muži Jaké zastoupení mají ve vedení českých veřejných firem ženy? Podle Genderové mapy pětkrát menší než muži 29. dubna 2022 22:24

Přestože byl v rámci Evropské unie v posledních deseti letech zaznamenán určitý pokrok v této problematice, nejedná se o pokrok rovnoměrný. Zatímco v říjnu roku 2011 tvořily ženy 10,3 % členů řídicích a dozorčích orgánů, v říjnu roku 2021 to bylo v průměru již 30,6 %. Co se pozic předsedajících týče, zde je situace ještě horší – v roce 2011 byla pouze 3 % žen v této funkci, minulý rok na podzim to bylo ale pouze 8,5 %.

Do roku 2026 by se tak měla situace změnit. „Pokud se členské státy rozhodnou uplatňovat nová pravidla jak na členy představenstva nebo výkonné členy správní rady, tak i na členy dozorčí rady či nevýkonné členy správní rady, cílem do roku 2026 by bylo dosáhnout hodnoty 33 % na všech pozicích v řídicích a dozorčích orgánech,“ uvedl mluvčí Johannes Klein.

Pokud některé z členských zemí těchto kritérií nedosáhnou, bude nutné, aby zajistily nápravu zavedením transparentních postupů pro výběr a jmenování členů rad. Očekává se, že budou zavedena srovnávací posouzení uchazečů podle „jasných a neutrálně formulovaných kritérií“.

V případě, že některá ze zemí dosáhla pokroku, jenž se blíží cílům pro rok 2026, může uplatňování požadavků směrnice o postupech jmenování, která bude nejprve v rámci Rady předložena ke schválení Výboru stálých zástupců, odložit.

Firmy v Česku mají zastoupení žen ve vedení tristní

Jak ses od nás mohl dozvědět v článku, Česká republika se v mezinárodním porovnání genderové rovnosti za poslední roky neustále propadá. Tvrdí to Otevřená společnost, která dle analýzy vytvořila Genderovou mapu.

Doporučeno
MDŽ ANKETA: Zeptali jsme se poslanců a poslankyň, co od loňska udělali pro lepší postavení žen MDŽ ANKETA: Zeptali jsme se poslanců a poslankyň, co od loňska udělali pro lepší postavení žen 8. března 2024 8:30

Velmi nízké zastoupení žen v rozhodovacích funkcích je nejen v politice, ale i v byznysu, a to konkrétně pětkrát nižší. Z mapy vyplynulo, že v 532 firmách je 2805 mužů zastoupeno v jejich vedení a 551 mužů jsou předsedové. Žen je ve vedení pouze 540, předsedkyněmi je poté jen 63 z nich.

Zajímavé je nicméně to, že co se přístupu ke kvalitnímu vzdělání týče, Česko zaujímá nejvyšší pozice. V žebříčku zastoupení žen v rozhodovacích pozicích se ale republika řadí mezi rozvojové země. „Prvním krokem ke zlepšení stavu je znalost situace, tedy znalost konkrétních počtů zastoupení žen a mužů ve vedení různých typů firem,“ popsala tehdy Otevřená společnost důvod, proč vizualizaci vytvořila.

Domů
Sdílet
Diskuse